Támogatott tartalom

Elefántok a szobában: Indiai lakberendezési tippek

szobrocskák

Minden lakberendezési tárgy, bútor és kiegészítő jelképes módon üzenetet hordoz. Napjainkban indiai, tibeti szimbólumokat is sokan szívesen használnak.

A keleti színek jelképes üzenetéről sokat lehetne mesélni

Az, hogy kinek, mikor mi a kedvence, milyen színek, tónusok között érezzük jól magunkat, az nagyrészt személyiségfüggő. A pasztell, világos színe nyugalmat, békés, vagy elegáns környezetet teremtenek. A szürkés, bézses tónusok, – melyek ma annyira divatosak – inkább a semlegességet, vagy a természetességet mutatják.

A meleg tónusú, narancsos, pirosas színek erőt, izgatottságot, energiát hordoznak. A sötét lehet komor, de lehet elegáns is: mindez attól függ, mivel párosítjuk a szobában. A lakás, a szoba berendezése sokat elárul arról, aki benne él. A tiszta fehéret és a koromfeketét kerüljük, ha indiai stílusú szobát szeretnénk.

Indiai lakberendezés színekkel, elefántokkal

Az indiai, keleti lakberendezés kedvelői a szimbólumokat különösen jól használhatják.

Akár egy egész lakásról, akár csak egy szobáról, vagy egy hangsúlyos részről van szó, egy jól megválasztott Buddha szobor békés, különleges atmoszférát teremt. Különösen kedvelt még az elefánt, ezt szinte mindenen megtalálhatjuk.

Színekben az arany mellett a telt bordók, pirosak, kékek mutatnak jól, ezeket a színeket előszeretettel használják Indiában.

Ám van, akiknek a keleti stílusról a színkavalkád, a szokatlan párosítások, a szivárvány minden színében pompázó takarók, faliképek, vagy terítők jutnak az eszébe. minél délebbre megyünk, annál élénkebbek Indiában is a színek. A virágok és gyümölcsök ezerféle árnyalata köszön vissza az öltözködésben, de még a lakberendezési tárgyakon is.

A szabadság és a szeretetet ősi jelképei

dekoráció

Ezt az életteli színpompát hindu és buddhista szimbólumokkal emelik ki sokan, így egy sima, unalmas szobabelső is izgalmas térré válik egy szép, mandalás falikép, vagy elefántos  indiai takaró beszerzésével.

Ezek már itthon is beszerezhetők elérhető áron és hatalmas választékban, a Karma Guru Tibetshop -ból így akár évszakonként is más és más színbe öltöztethetjük a szobát.

Válasszunk jelképek szerint is, nézzük a jelentésüket:

  • Elefánt: erő, bölcsesség, hosszú élet
  • Buddha keze: áldás, védelem, tudatosság
  • Mandala: egy rendszerezett világkép, központja a szív
  • Om jel: a mindenség ősi kezdete, a stabilitás, a spirituális központ
  • Életfa: termékenység, bőség, szeretet
  • Álomfogó: védelem, nyugodt alvás, belső béke
  • Buddha szem: védelem az ártó erők ellen
  • Nap és Hold: a nő és a férfi egysége, szerelem
  • Yin és Yang: a kozmosz kiegyensúlyozottsága
  • Páva: India szent madara, gazdagság, szépség

Nem lesz túl zsúfolt tőle a szoba?

Az indiaiak szerint a színeket és a formákat nem lehet túlzásba vinni, minél több van belőlük, annál jobb. Azonban a hazai ízlésnek jobban megfelel a kevesebb, néha több elve: vagyis válasszunk ki egy hangsúlyosabb darabot és a szoba többi része maradjon semleges, vagy natúr, így sokkal jobban érvényesülnek a szimbólumok és a színek.

Szerző

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: