Támogatott tartalom

Ellenőrző lista: készen állsz arra, hogy befogadj egy kutyát?

kutya

Rengeteg cuki kutyás videót nézel az interneten nap mint nap, ráadásul mindig “lepacsizol” a szomszéd blökijével, amikor épp összefuttok a ház előtt, így hát egyre erősebben érlelődik benned az elhatározás, hogy mi lenne, ha neked is lenne egy saját kutyád?

Való igaz, szép gondolat, ugyanakkor rengeteg felelősséggel is jár, hiszen egy érző, lélegző élőlényről kell gondoskodnod, aki teljes egészében rád lesz utalva. Biztos, hogy készen állsz rá? Tedd fel magadnak és válaszold meg őszintén az alábbi kérdéseket, hogy kiderüljön, valóban jó gazdi lenne-e belőled!

Tudok gondoskodni a megfelelő táplálásáról?

Ugye az ma már számodra is egyértelmű, hogy a kutyákat nem házi koszttal, hanem teljes értékű eledellel, például a Petgurunál kapható Brit kutyatáppal etetjük? Az ételmaradékok ugyanis nemcsak hogy nem ideálisak, de sok esetben kifejezetten károsak a négylábú kedvencek számára.

Az ő emésztése és tápanyagigénye ugyanis nagyban eltér a miénktől, tehát másféle élelemre is lesz szüksége. Szerencsére kutyatápokból abszolút nincs hiány, sőt sokszor inkább a bőség zavara az, ami fejtörést okoz a gazdiknak.

Számos kiváló márka létezik, például az említett Brit Care, Fresh és Premium termékcsaládja egyaránt kitűnő választás, csak arra ügyelj, hogy az állat korának megfelelő változattal, és a súlya szerint ideális mennyiséggel etesd. Ezenkívül még számos más lehetőség is van, arra viszont figyelj, hogy kerüld a gyanúsan olcsó, silány minőségű eleségeket.

Ha teljesen tanácstalan vagy a választást illetően, akkor kérd ki tapasztaltabb kutyás ismerőseid vagy egy állatorvos javaslatát. Meglátod, ez az egész etetés dolog nem is akkora ördöngösség, mint amilyennek elsőre tűnik.

Tudok elég időt szánni rá?

A kutyák kifejezetten szociális lények, a háziállatként tartott halaktól és a hüllőktől eltérően nagyon nagy szükségük van a gazdájuk társaságára, az elhanyagolt ebek könnyen depresszióssá válhatnak.

És igen, itt a ráfordított időről van szó. Hiszen hiába vásárolod meg a legmenőbb játékokat és eteted ízletes szuperprémium eledellel a kutyádat, ha nem foglalkozol vele, nem lesz boldog élete melletted.

Neki az kell, hogy igenis minden egyes nap sétálj és játssz vele, hogy új dolgokra tanítsd, hogy beszélj hozzá miközben fésülöd a bundáját. Egyszóval hogy érezze azt, hogy szereted és törődsz vele. Ezt az időt nem pótolja semmilyen kutyatáp vagy játék.

Ha a jelenlegi életviteled olyan, hogy nincs naponta legalább 2-3 órányi felszabadítható időd, amit leendő kutyádra tudnál szánni, akkor egyelőre érdemes elnapolni a gazdivá válást.

Tudom finanszírozni a felmerülő költségeket?

Ne kerteljünk: a kutyatartásnak bizony anyagi vonzata is van. Az egyik legnagyobb tétel a jó minőségű eledel lesz, de ezenfelül nagyobb összeget tesznek ki az állatorvosi költségek – az ivartalanító műtét, a chipeltetés, az oltások, a féreghajtás, az élősködők elleni szerek – ha pedig az állat beteg lesz, akkor a kezelésének a költségeit is állnod kell. Gondold végig, hogy mindezek beleférnek-e a büdzsébe.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: