Támogatott tartalom

Érdekel az elektronika? Megmutatjuk, hogy használd a multimétert!

multiméter

Villanyszerelői, autószerelői pálya iránt érdeklődsz, vagy szeretnél betekinteni az elektronika világába? Gyakran szerelnél otthon is? Kezdd a legegyszerűbb, legalapvetőbb eszközzel, a multiméterrel való megismerkedéssel.

Sokféle multiméter közül választhat az elektronikával foglalkozó civil és szakember is, de előtte érdemes tudni, hogy egyáltalán mire használják, mit mér és mik az alapvető funkciói. A Penta Elektrik multiméterei széles közönséget szolgálnak ki, nézzük azonban először a választ az előző kérdésekre.

Mi az a multiméter?

Az elektronikában elengedhetetlen mérőeszköz, mely három funkciót egyesít: ampermérő, ohmméter és voltmérő található benne, de van, amikor folytonosságot is lehet mérni vele. Széles körben alkalmazható készülékről van szó, a villanyszerelőknél mindig megtalálható, de az autóvillamosságban is gyakran használják. A multiméter segít megérteni, mi történik egy adott készülék áramköreiben, például:

  • A vezeték vezeti-e az áramot vagy elromlott?
  • Be van-e kapcsolva?
  • Mekkora áram folyik át rajta?
  • Mekkora az akkumulátor feszültsége?

A multiméternek négy alapvető része van: a kijelző, melyen a mérések eredményét látni, a kiválasztógomb, mely azt választja ki, hogy mit mérnél pontosan, a portok, ahová a szondákat kell csatlakoztatni és a (piros és fekete színű) szondák, ebből kettő van egy multiméterhez.

Hogyan mérj vele feszültséget?

Váltófeszültséget (AC) és egyenfeszültséget (DC) is mérhetsz egy multiméterrel – az egyenes vonalú “V” egyenfeszültségre utal, a hullámos “V” pedig váltakozó feszültségre.

AC feszültség mérésénél tehát állítsd a készüléket hullámos vonallal ellátott V-re, DC-nél pedig egyenes vonalúra. A piros szondát a mellette lévő V-csatlakozóba dugd be, és a mérendő eszköz pozitív oldalához csatlakoztasd. A COM porthoz csatlakozó fekete szondát a másik oldalához kell passzintanod, és meg is jelenik az érték a kijelzőn.

Így mérj ellenállást és folytonosságot

A piros szondát a jobb oldali portba helyezd, forgasd a választógombot az ellenállási rész felé. Ha ez megvan, csatlakoztasd a szondákat az ellenállás vezetékeihez.

A folytonosságot is mérheted a multiméterrel, méghozzá úgy, hogy ha az ellenállás két pont között nagyon alacsony, folyamatos hangot hallat majd a készülék. Ha nem folyamatos, vagy teljesen csendben maradt, akkor az épp tesztelés alatt álló termék hibás vagy nincs csatlakoztatva.

Multiméter vásárlása után és használata előtt olvasd el alaposan a hozzá járó utasításokat, amik részletesen segítenek majd eligazodni a gombok és csatlakozók között. Ha nem világos minden, bátran kérd ki egy hozzáértő segítségét!

Minden csak a gyakorláson múlik, de fontos, hogy biztonsággal tudd használni az eszközödet.

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: