Lakberendezés

Ezeket a színeket és anyagokat használd a babaszobában!

babaszoba

Szülőként nem tudod kihagyni a saját ízlésedet és a hagyományaidat még akkor sem, amikor a babaszobát tervezel. Jót teszel azonban akkor, ha nem az első fellángolás alapján döntöd el, hogy mi és hogyan kerül be a gyermek alvóhelyére.

Fontos a kiegészítők minősége, az ágynemű fajtája és persze egy megfelelő összhatás elérése. Ebben a cikkben segítünk döntésre jutni, hogyan válogasd össze a babaszoba kellékeit!

Milyen színeket használj a babaszobában?

A tervezésnél mindig érdemes a babád adottságaihoz alkalmazkodni, azonban ez kiskorban nagyon nehéz lehet. Sok minden befolyásolhatja, hogy milyen árnyalatokat érdemes használnod a tervezés során. Az egyik legfontosabb, hogy a gyermek a környezetében felbukkanó színek már korán felkeltik az érdeklődésüket.

Népszerűek a különféle minták és ábrák, különféle színes babakönyvek, azonban nem jó megoldás csupán 1-2 színből válogatni, hiszen a figyelmüket a legtöbb élénk alapszín felkelti. A legvonzóbb számukra kétségkívül a kék és a lila, ezt követi a vörös és a narancs, végül pedig a sárga és a zöld.

Ebből az is következik, hogy nem a túl világos változatokat érdemes keresni, de nem szabad túlzottan élénk színeket sem választani. Ezektől ugyanis nehezen alszanak majd el, sokkal kevésbé pihennek nyugodtan az éjszaka folyamán.

Kerüld tehát a stimuláló árnyalatokat, helyettük jöhetnek a pasztelles tónusok, akár a falak, akár a lakásdekorációk között.

Milyen anyagokat válogass össze a babaszobába?

A színek mellett kulcsfontosságúnak számítanak a különféle anyagok. A gyermek ágynemű esetében például sokat számít, hogy mennyire könnyen szellőzik az adott darab. A csecsemőnek elsősorban nyugodt alvóhelyre van szüksége, hiszen az ideje nagy részét az ágyában tölti majd.

Az ágya biztonságod ad neki, megvédi a leeséstől, a zártsága valamelyest visszaadja neki az anyaméhben töltött idő érzését.

Ha a baba ágynemű nem lenne elég, akkor érdemes beszerezned egy babafészket, amely tovább növelheti ezt az érzetet a csöppség számára. A legtöbb típus 100% pamut, amely tökéletes választás az anyag kapcsán.

Nincs jobb, mint egy könnyen szellőző, egyszerűen tisztítható változat, hiszen idővel garantáltan piszkos lesz és nem hátrány, ha gyorsan szárad. A matrac kapcsán pedig mindenképpen fektess hangsúlyt a minőségre. Dönts a legjobb belátásod szerint és keress olyat, ami biztosan megfelel a babád számára, ami komfortos és időtálló.

Érdemes azonban vízhatlan matracvédőt tenni rá, amely megóvja azt az esetleges szivárgástól. Mivel a matrac mosása legtöbbször nehézkes, így érdemes arra törekedni, hogy ne szennyeződjön be.

A babaszoba tervezésénél ügyelj arra, hogy többféle, nem túl élénk, ámde annál változatosabb színeket használj a falak és a dekorációk kapcsán is. Az anyagok esetében pedig fontos a szellőzés, a puhaság, így érdemes olyan matracot keresni például, amely nem túl kemény neki alvás közben.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: