Támogatott tartalom

Ezeket érdemes tudni a pénztárosi munkakörről

pénztáros

Lassan mozgó futószalag, elfelejtett pin kód, egy több ezer forintos tétel aprópénzzel történő kifizetése – ezek mindannyiunk számára ismerős dolgok, és valószínűleg korábban már volt alkalmunk bosszankodni rajtuk, miközben intéztük a napi bevásárlást.

Ezeknek a kiküszöbölésére a diszkontok és a szupermarketek ugyan bevezették a riadóláncot, és nagyméretű, kifejezetten gyors üzemelésre készült szkennereket helyeztek el a kasszáknál, de a vásárlók várakozási ideje legnagyobb részt azon múlik, aki a pénztárban ül.

Annak a személynek tehát, aki nem képes minél gyorsabban és hatékonyabban beszkennelni a termékeket, valószínűleg nem lesz túl nagy jövője kasszásként – aki viszont kipróbálná magát ebben a munkakörben, az itt találhat pénztáros állást Kecskeméten.

A sebesség mérésére a boltok egyébként a cikk/perc mutatót használják, amely, ha már 30 felett van, akkor az kifejezetten jónak számít.

Mit sem ér a fürgeség a vevőközpontúság és a segítőkészség nélkül

Hiába kezeljük magabiztosan és gyorsan a kasszát, ha nem vagyunk segítőkészek, és nem rendelkezünk vevőközpontú hozzáállással, akkor ez a pozíció egyáltalán nem nekünk való.

A vásárlók ugyanis rajtunk keresztül lépnek közvetlen kapcsolatba a bolttal, és, ha azt látják, hogy mi morcosan szolgáljuk ki, illetve félvállról vesszük őket, vagy egyáltalán nem törődünk velük, akkor az magára az üzletre is rossz fényt vethet.

A megbízhatóság is elengedhetetlen

Bár ez olyan alapvető tulajdonság, amely az élet minden területén elengedhetetlen, de a pénztáros pozíciónál kifejezetten fontos. Tökéletesen kell ugyanis kezelnünk a kasszát, és pontosan vezetni az adminisztrációt ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen menjen.

Milyen munkabérre számíthatunk pénztárosként?

Az egyik legnagyobb hazai átlagbér összehasonlító webhely adatait vizsgálva arra jutottunk, hogy aki pénztárosként szeretne elhelyezkedni Magyarországon, havi bruttó 273 és 566 ezer forintnyi összeggel számolhat.

Hogy ez a mi esetünkben mennyi lesz pontosan, az leginkább attól függ, hogy egy nemzetközi üzletláncnál vagy egy helyi közértben vállalunk munkát.

Végül jöjjön néhány hasznos tanács a jelentkezéshez!

Egy ilyen pozícióra általában több száz jelentkezés is beérkezik, így csak, akkor lehet esélyünk a személyes interjúra, ha odatesszük magunkat a pályázati anyag összeállítása során. Az önéletrajzban például kiemelt jelentőséggel bír a szakmai összegzés, amely fontos, hogy tömören és lényegre törően legyen megfogalmazva, illetve minden a pozíció szempontjából releváns információt tartalmazzon.

Emellett pedig még érdemes a tapasztalatok és a készségek részre is kellően odafigyelni. A 10-15 évnél régebbi munkahelyeket nem érdemes felsorolni. Ami pedig az iméntiek megírását illeti, tanácsos a képességeinket minél több, a pozícióval kapcsolatos kulcsszó segítségével feltüntetni, hogy az ATS szoftver ne szűrje ki kapásból a jelentkezésünket.

Kép forrása: Pxhere.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: