Építkezés-Felújítás

Falfestés házilag – Részletes útmutató

szobafestés

A kissé kopott vagy unalmas falakat több módszerrel is feldobhatjuk, vannak, akik a tapétára esküsznek, mások inkább a festés mellett teszik le a voksukat. Ennek sokszor anyagi okai vannak, mivel a festés jóval olcsóbb, ráadásul kis ügyességgel saját kezűleg is elvégezhető.

A döntés természetesen attól is függ, milyennek képzeljük el a szoba hangulatát. Ha különleges mintákra, textúrákra vágyunk, akkor a tapéta jobb megoldást jelent, azonban ha szeretjük a nyugodt, sima falfelület látványát, akkor a festéssel is jelentős változást érhetünk el, ha megfelelő színt választunk.

Ha eldöntöttük, hogy tapétázni, vagy festeni szeretnénk, a következő kérdés, hogy szakemberre bízzuk-e a kivitelezést, vagy inkább magunk fogjunk hozzá. A festés szerencsére nem tartozik a legnehezebb munkák közzé és speciális eszközöket sem igényel, így akár egyedül is belevághatunk.

Cikkünk további részében részletesen bemutatjuk a festés menetét, összefoglaljuk, mire kell figyelni a munka során valamint, hogy milyen eszközökre lesz szükség a festés elvégzéséhez.

Tervezzük meg a festést!

Bármilyen felújításról van szó, az első lépés mindig a tervezés, nincs ez másként a festés esetében sem. Mielőtt rohannánk festéket vásárolni, először alaposan mérjük fel a falak állapotát, vizsgáljunk meg, hány réteg festék van már a falon.

Egy fal kb. 4-5 festést bír el, utána célszerű lekaparni az előző festékrétegeket, tehát ezt a műveletet is fel kell vennünk a teendők listájára. A festés lekaparása hosszadalmas munka, ugyanakkor nagyon hatékony is, mivel így a vastag festékrétegeket is el tudjuk távolítani a falról.

A szobafestés megkezdése előtt a fal hibáit is ki kell javítanunk, a gletteléshez szükség van plusz eszközökre és természetesen nem kevés időre is, ne feledkezzünk el erről a tervezés során.

A festékszükséglet kiszámításához a falak méretét kell ismernünk, a tervezés során írjuk össze a falak pontos méreteit, az elvégzendő munkafolyamatokat, és az ezekhez szükséges anyag és eszközigényt.

A dekorációs elemekről, rozettákról és díszlécekről se feledkezzünk el. Ha a tervezés során alaposak vagyunk, azzal megkönnyítjük a dolgunkat a munkavégzés során, hiszen minden eszköz kéznél lesz és egyetlen lépést sem fogunk kihagyni.

Milyen költségekkel kell számolnunk?

A fal előkészítéséhez és a gletteléshez szükséges anyagok és eszközök árával mindenképp kalkuláljunk. A glettanyag mennyiségét előre nem lehet pontosan meghatározni, mivel a fal állapotától, a javítás nagyságától függ.

Lehet, hogy az egész falat be kell glettelni ahhoz, hogy sima felületet kapjunk, szerencsésebb esetben elegendő itt-ott egy kis javítás. Érdemes nagyobb költséggel számolni, a glettanyagot pedig akkor megvásárolni, amikor már látjuk mennyire lesz szükségünk.

A festék mennyisége jóval könnyebben kiszámolható, általában két réteg nem szokott tökéletes fedést adni, így érdemes inkább három réteggel számolni. A festékek csomagolásán a gyártók minden esetben feltüntetik, hogy az adott kiszerelés hány négyzetméterre elég, valamint jelzik a javasolt rétegszámot is.

Általánosságban elmondható, hogy 1 kg festék kb. 6 négyzetméter falfelület festésére elegendő. Mielőtt festéket vásárlunk, nézzük át alaposan az elérhető termékek választékát, akár a vegyi- és építőanyag-gyártó cégek egyedi kínálatát is áttanulmányozhatjuk.

Milyen szerszámokra van szükség a festéshez?

szobafestés
Kép forrása: Pexels.com

Ahhoz, hogy igényes munkát tudjunk végezni, be kell szerezni a megfelelő szerszámokat is. A fal előkészítéséhez, ha le kell kaparni az előző festékrétegeket és/vagy glettelni kell, a következőkre lesz szükségünk:

  • közepes és széles acélspatulyák
  • nyeles kefe
  • glettsimító-lap
  • kézi csiszolópapír felfogó

A festéshez ecsetre és festőhengerre van szükség, továbbá lehúzórácsra és egy hosszú, teleszkópos nyélre. Érdemes néhány vödröt is beszerezni, amiben ki lehet mosni a festékes ecseteket. Nagy belmagasságú helyiségek festése esetén, szerezzünk be egy magas létrát is.

Így készüljünk fel a festésre!

Ahhoz, hogy ne kelljen festés után hosszan takarítani, érdemes alaposan felkészülni a festésre. Az előkészületek során a bútorokat húzzuk a szoba közepére és takarjuk le fóliával, így védve őket a portól és a lecsepegő festéktől.

A padlóra érdemes vastagabb fóliát teríteni és ragasztószalaggal rögzíteni, így a létra lába nem fogja kiszakítani. A kapcsolókat, az éleket, valamint az ajtó és ablakkereketek maszkoló szalaggal takarjuk.

Amennyiben megoldható, a szobában csak a nagyobb bútorok maradjanak, amit lehet, vigyünk ki. Természetesen nem muszáj teljesen kiüríteni a helyiséget, csak amennyire feltétlen szükséges, így a visszapakolás könnyebben megy majd.

A bútorok lábait csavarjuk textíliába, hogy könnyebben tudjuk mozgatni őket. A konnektorokba célszerű a festés idejére vakdugót tenni és maszkoló szalaggal körberagasztani, az ablak és ajtókeretekhez hasonlóan.

A fal előkészítése a festéshez

Az első lépés, hogy a falat mosószeres vízzel alaposan lemossuk, ez egyrészt feloldja a zsíros, olajos szennyeződéseket, másrészt fellazítja a málló festékrétegeket, melyet így könnyebb eltávolítani.

Ha nagy felületen hólyagosodik a fal, vagy könnyen leválik a festék a mosás hatására, akkor kaparjuk le inkább a festéket az egész felületen. Négy-öt réteg festék viszonylag könnyen lejön a falról, ha nehezebben boldogulunk, használjunk hőlégfúvó pisztolyt.

Ezt követi a falhibák javítása, a nagyobb repedéseket előkevert habarccsal, vagy nagy vastagságban kikeményedő speciális glettanyaggal tudjuk eltüntetni, a vékonyabb repedések javításához elegendő a hagyományos glettanyag.

Ha a glett megszáradt, utána következik a csiszolás, ez nagyon macerás és poros munka, de szükség van rá, hogy sima felületet kapjunk. A csiszolást végezhetjük csiszológéppel, azonban ha csak kisebb felületről van szó, akkor elegendő a kézi csiszolópapír is.

Dekorálás, strukturálás festés előtt

Ha nem szeretnénk sima, egyenletes felületet, akkor strukturált felületet is létrehozhatunk, amit aztán lefesthetünk. Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha a festés előtt valamilyen fedőréteg kerül a falra.

Ehhez használhatunk rostos festéket, melyet általában két rétegben kell felvinni a falra a festés előtt. Kipróbálhatunk más módszereket is, egy szivacs segítségével egyedi textúrákat hozhatunk létre, de akár a glettelés segítségével is kialakíthatunk rusztikus falfelületeket.

A festés megkezdése előtt díszléceket és kazettákat is felhelyezhetünk, ezekkel egyedivé tehetjük a helyiséget. A díszítő elemek kínálata rendkívül gazdag, ráadásul nem muszáj őket csak a mennyezeten használnunk.

Ha kiválasztottuk a megfelelő dekorációs elemeket, akkor a fal előkészítése után, de még a fal lefestése előtt kerüljenek fel a helyükre.

Milyen festéket válasszunk a falfestéshez?

festés
Kép forrása: Pexels.com

A falfestéshez diszperziós falfestéket érdemes választani, az üzletek kínálatában megtalálhatók a mészfestékek is, de a vizes diszperziós festékek gyakoribbak. A termékpaletta meglehetősen széles, bármilyen színt megálmodhatunk a falra.

A gyártók termékei között nagyon szép színárnyalatokat találunk, de természetesen egyéb színeket is kikevertethetünk. Ez jobb megoldás, mintha színező pasztával magunk kevernénk ki a kívánt árnyalatot, mivel nem biztos, hogy sikerül még egyszer pontosan ugyanolyanra színezni a festéket.

A festékboltokban számítógép segítségével vezérlik a szín kikeverését, így színkód alapján bármikor elkészítik az adott színű festéket a kívánt mennyiségben. A gyárilag színezett festékek esetében még egyszerűbb helyzet, hiszen csak le kell venni ugyanazt a márkájú és színű festéket a polcról és már folytathatjuk is a munkát, ha véletlenül elszámoltuk volna magunkat a festékvásárlás előtt.

A festőeszközök helyes használata

Talán feleslegesnek tűnik ezzel a témával külön bekezdésben foglalkozni, hiszen az ecset és a henger használata nem tűnik nehéznek, azonban ahhoz, hogy tényleg igazán szép legyen az eredmény, érdemes megismerkedni festés apró trükkjeivel is.

Szobafestéshez a különféle méretű és anyagú festőhengerek használhatók a legjobban, mivel könnyen kezelhetők és egyszerre nagyobb felületen képesek eloszlatni a festéket. Használatuk során figyeljünk rá, hogy ne görgessük őket túl gyorsan, mert ebben az esetben a festék fröcsögni fog. A hengerrel először mindig függőlegesen dolgozzunk, majd ferdén.

A másik, szintén hatékony festőszerszám a lapos festőpárna, ami tulajdonképpen egy lapos teddy-hengernek is tekinthető. Ezt is többféle alakban és méretben szerezhetjük be. A festékadagolást a görgős festékező tartályokba öntött festék biztosítja. Mennyezet festésére nem olyan kényelmes eszköz, azonban a falakon érdemes használni, mivel nagyon szép rétegeket fest.

Falfestési tippek, trükkök

A festést mindig a mennyezeten kezdjük, ha ezzel végeztünk, következhetnek az oldalfalak. Először egy széles ecset segítségével fessük be a sarkokat, az éleket és a padlószegély feletti sávot is, ezután nekiláthatunk a falak festésének. Figyeljünk rá, hogy egymást követő sávokban fessünk.

Ha a falakon van valamilyen díszítőelem, például kazetta vagy díszléc, akkor először fessük le ezeket ecsettel. A festéket a munka folyamán célszerű többször megkeverni, hogy a sűrűsége mindig ugyanolyan legyen.

Ha több szín kerül a falra, akkor a különböző színekhez mindig más-más ecsetet és hengert használjunk. Amikor végeztünk a munkával, egy nagy tálban mossuk ki az ecseteket és a hengereket, így később is használhatjuk majd őket.

A festés utáni takarításról

Ha a festés előtt megfelelően előkészítettük a területet, akkor a fóliák és a maszkoló szalagok eltávolítása után, nem kell hosszan takarítanunk. Egy kisebb takarítás után, már mehetnek is vissza a bútorok a helyükre.

Ha minden elővigyázatosság ellenére festékcseppeket veszünk észre a padlón, akkor távolítsuk el azokat, mielőtt megszáradnának. Abban az esetben sem kell megijednünk, ha már odaszáradtak a cseppek, mivel egy vizes szivacs segítségével könnyedén eltüntethetjük őket.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek a szobafestés elvégzéséhez. Ha a korábban bemutatott dolgokra odafigyelünk és elég időt szánunk az alapos munkára, akkor garantáltan szép lesz a végeredmény. Jó munkát kívánunk!

Képek forrása: Pexels.com

Még több cikk a rovatból: