Hobbikertész

Februári kerti munkák – Ezek a legfontosabb teendők!

metszés

A február kezdetével a tél utolsó hónapjába lépünk, ez a tél végi időszak időnként már egészen kellemes időjárással is megörvendeztet minket, ami jó lehetőséget kínál egy-két kerti munka elvégzésére.

A hosszú és szürke, lakásban átvészelt napok után a kertbarátok számára igazi felüdülés, hogy végre akad tennivaló. Cikkünk további részében a februárban végezhető kerti munkákat gyűjtöttük egy csokorba. Lássuk, milyen kerti munkákhoz foghatunk hozzá!

Pótoljunk az ősszel elmaradt tennivalókat

A kellemesebb februári napok alkalmasak rá, hogy megtisztítsuk a kertet az őszről maradt lehullott falevelektől, ezeket gereblyézzük össze és tegyünk a komposztálóba. Bár a téli időszak alapvetően nem a gyomnövények térnyeréséről szól, azért akadnak olyan áttelelő gyomfélék (tyúkhúr, pásztortáska), melyek ilyenkor is fejlődnek. Ezeket ilyenkor is érdemes gyéríteni.

Vizsgáljuk át a kerti gépeket és a szerszámokat

Hatékonyan, gyorsan és biztonságosan dolgozni csak jól karbantartott munkaeszközökkel lehet, ezért fontos, hogy mielőtt beindulna az igazi kertészeti szezon, ellenőrizzük a kerti szerszámokat és gépeket is, valamint végezzük el ezek karbantartását.

Minden élezésre szoruló eszközt, így a kerti késeket, metszőollókat, ásókat, kapákat és horolókat is élesítsük meg, vagy éleztessük meg szakemberrel. Ha esetleg van olyan szerszámunk, amelynek törött vagy sérült a nyele, azt mindenképp cseréljük ki.

A fűnyíró egyik kerttulajdonos fészeréből sem hiányozhat, ilyenkor érkezik el az ideje, hogy ellenőrizzük a motorban az olaj mennyiségét, valamint, hogy a szerszámokhoz hasonlóan, a fűnyíró kést is megélezzük. Rá fér a törődés a talicskára is, olajozzuk meg a tengelyét!

Öntözzük az örökzöldeket

Kezdő hobbikertészként talán meglepő, de az öntözésre nem csak nyáron, a száraz és forró időszakokban kell figyelni, hanem télen is. A kertben télen is szépen díszítő örökzöldek ilyenkor is folyamatosan párologtatnak, igaz nem olyan mértékben, mint magasabb hőmérséklet mellett.

Ha kevés a téli csapadék és megfeledkezünk az öntözésről, akkor könnyen megtörténhet, hogy tavaszra elszárad a növény, különösen igaz ez az edényben tartott örökzöldeknél. Ezeket a növényeket, tartósan fagymentes időszakban, 10-14 naponta öntözzük.

Tervezzük meg a metszést és a lemosó permetezést

Tél végén, a kertben sétálva érdemes vetnünk néhány pillantást lombhullató növényeink ágrendszerére, melyet most könnyen átláthatunk, köszönhetően az őszi lombhullásnak. Döntsük el, melyik fákat szeretnénk megifjítani, hol van szükség alakító metszésre és így tovább. Ne ragadjunk azonban azonnal metszőollót, a tavaszi metszés ideális időpontja ugyanis február végén érkezik el.

Ilyenkor van időnk átgondolni azt is, hogy milyen szerrel szeretnénk elvégezni a lemosó permetezést, van-e belőle otthon, vagy szükséges vásárolnunk. Ha az utóbbi, akkor nem érdemes halogatni a beszerzést.

Vessük el a hidegtűrő zöldségek magjait

Amennyiben a talaj állapota engedi, azaz nem fagyott és felázva sincs, gondosan előkészített és a tápanyagok szempontjából is megfelelő talajba, elvethetjük a hidegtűrő zöldségek magjait. Földbe kerülhet már a hónapos retek, a spenót, a petrezselyem, a sárgarépa, a sóska és a rukkola magja is.

A melegigényesebb zöldségfélék, például a paradicsom, a paprika és a padlizsán ideje még nem érkezett el. Ezeket a zöldségeket előnevelt palánták ültetésével termeszthetjük a legegyszerűbb, melyeket majd a fagyveszély elmúltával, májusban ültethetünk. Beltérben hamarosan elkezdhetjük nevelni a palántákat, a tavaszi kiültetésre.

Végül, de nem utolsó sorban, használjuk ki a kellemesebb időjárású napokat, töltsünk sok időt a szabadban, élvezzük a jó levegőt és gyönyörködjünk a hamarosan életre kelő természetben!

Kép forrása: Pixabay.com

Még több cikk a rovatból: