Élet-Stílus

Férfi módi vénasszonyok nyarán

férfi ruha izmos felsőtestre

A vénasszonyok nyarát sokan kedvelik a kibírhatatlan kánikula után felüdülést jelentő mérsékelt meleg miatt – nagy kár, hogy legtöbbeknek ilyenkor már dolgozni kell járni.

A mindennapi öltözködésben egyedül a nappalok és az éjszakák közti nagy hőmérséklet-különbség jelent némi kihívást, ami különösen a reggeli munkába induláskor okozhat problémát. Ám előrelátó öltözködéssel ez is frappánsan áthidalható, csak tudni kell ügyesen tervezni.

A nyári ruhatár áthangolása

A nagyjából szeptemberre, esetleg még október elejére datálható vényasszonyok nyara kétségtelen előnye a többnyire kellemes napsütés és a langymeleg levegő, ám ez sajnos egyáltalán nem garantált.

Előfordulhatnak hosszabb hűvösebb időszakok, akár esővel, máskor viszont a déli órákban 30 fok körüli hőmérséklet is simán lehet, miközben a reggelek és az esték már hűvösek. Így egyetlen nap leforgása alatt szükség lehet őszi, tavaszi és nyári ruházatra egyaránt.

Aranyszabályként elmondható, hogy a nyári ruhatárat mindenképpen kéznél kell tartani: a rövid ujjú póló, ing és a nyári hosszúnadrág sokszor fog ezekben a hetekben főszerepet kapni, sőt akár a bermudák is előkerülhetnek, ha nem is munkahelyi viseletként, de a szabadidős programokhoz mindenképpen.

Amennyit ilyenkor lecsípünk a strand- és kánikularuházatból, ugyanannyit becsempészünk az átmeneti évszakok ruhatárából.

A felsők

A meleg ellenére összességében a vénasszonyok nyara egy olyan átmeneti időszak kezdete, amikor már nem jellemző a tikkasztó forróság.

Ez azt is jelenti, hogy bár nyugodtan viselhetünk rövid ujjú felsőket is, ám egy könnyű hosszú ujjú ingben sem fogunk izzadni – különben is, a feltűrt ingujj meglehetősen szexinek számít (szemben a rövid ujjú inggel, melyet kényes ízlésű úriember eleve semmilyen körülmények között nem vesz fel).

Tehát napközbeni viseletként a felsők kategóriájában ajánlható

  • rövid ujjú póló,
  • rövid ujjú ing,
  • hosszú ujjú könnyű ing, esetleg feltűrt ujjal,
  • vékony hosszú ujjú pamutpóló, ujja az alkaron felcsúsztatható.

Színek és anyag tekintetében maradhatunk még a nyár hangulatánál, de mértékkel: a Hawaii mintás ingeket most már inkább tegyük félre.

Nadrágok

pamutvászon nadrág férfiaknak
Kép forrása: Freepik.com

A nadrágok ebben az időszakban még mindig inkább a nyarat idézik, de utcai és munkahelyi viseletként már mindenképpen hordjunk hosszú nadrágot.

Jók ilyenkor a könnyű pamutból készült chino nadrágok és a farmerszabású vékonyabb pamutvászon nadrágok, de persze helye van a farmernak is – ebből is jöhet még a nyárias, vékonyabb és lezserebb verzió. Üzleti megjelenéshez válasszunk könnyű, műszállal kevert nadrágot és zakót.

Színek tekintetében is visszaköszönhet még a nyár: a kék mellett viselhetünk világos darabokat is, drappot és gyöngyszürkét például, a fehéret azonban most már inkább hanyagoljuk.

És a trükk…

férfi pamut kardigán
Kép forrása: Freepik.com

A lényeg abban a trükkben rejlik, ami lehetővé teszi, hogy reggel és este se fázzunk, miközben nappal is komfortosan érezzük magunkat anélkül, hogy át kellene öltözni. Vagyis a fent javasolt összeállítások önmagukban még nem elegendőek egy átlagos szeptemberi napon: hiányzik belőlük az a kiegészítő, ami a réteges öltözködés jegyében univerzálissá teszi az egész napi öltözékünket.

Ilyen elengedhetetlen kiegészítő lehet:

  • egy könnyű pamutkardigán, aminek előnye, hogy kicipzározva akár napközben is rajtunk maradhat, de ha levesszük sem foglal nagy helyet,
  • egy könnyű pulóver, amit akár rövidujjú ingre vagy pólóra, akár hosszú ujjú ingre is felvehetünk, és ha feleslegessé vált, akkor stílusosan vállra vetve viselhetjük,
  • egy könnyű nyárias sportzakó, amit ma már akár pólóra is felvehetünk, és nagyon jól öltöztet,
  • egy könnyű lenvászon parka vagy egy rövid vékony dzseki, amit bármilyen felsőre felvehetünk, ha hidegebb van reggel vagy este,
  • egy vékonyabb mellény, akár kapucnival, amit hosszú ujjú ingre vagy pólóra viselhetünk kissé hűvösebb reggeleken és estéken.

Ezenkívül jól jöhet egy laza pamutkendő, ami mindig stílusossá teszi a megjelenést. És nem árt egy kicsire összecsukható esernyő, ami elfér az aktatáskában vagy a hátizsákban, vagy ha inkább az elegáns megjelenésre hajt valaki, vihet magával kampós nyelű botesernyőt.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: