Építkezés-Felújítás

Festés utáni takarítás – Tippek a gyors és alapos takarításhoz

festés

A festés az egyik olyan lakásfelújítási munka, melynek segítségével viszonylag gyorsan növelhetjük a komfortérzetünket, illetve vihetünk új színt otthonunkba. A festést elvégezhetjük saját magunk is, de természetesen megbízhatunk vele egy profi szakembert is.

Akár melyik lehetőséget is választjuk, számolnunk kell azzal, hogy a legkörültekintőbb munkavégzés esetén sem maradhat el a takarítás a festést követően. Ha a teljes festést házilag végezzük, akkor nem csak a lakás tisztaságáról, hanem a használt eszközök megtisztításáról sem szabad elfeledkeznünk.

Nagyban megkönnyíthetjük a dolgunkat azzal, ha rászánjuk az időt az előkészületekre is, így a festés végeztével, jóval egyszerűbb dolgunk lesz. Cikkünk további részében a festés előtti előkészületekhez, valamint a festés utáni takarításhoz és az eszközök tisztításához adunk hasznos tippeket!

Előkészületek festés előtt

Mielőtt nekilátnánk a festésnek gondoskodni kell a padló vagy szőnyeg, valamint a bútorok védelméről is. A padlót legegyszerűbben a fólia segítségével óvhatjuk meg a festéktől. Ehhez vásároljunk a szoba alapterületének megfelelő méretű fóliát.

Fontos, hogy a fóliát a falak és a padló találkozásánál megfelelően rögzítsük vastag ragasztószalag segítségével, így az nem fog csúszkálni és a szennyeződések is jóval nehezebben juthatnak be a fólia alá.

A szobában lévő bútorokat szintén óvni kell a festéktől és a portól. Ha megoldható, akkor ezeket vigyük át a lakás egy másik helyiségébe. Ha az előbbi nem megoldható, akkor a bútorokat mozgassuk egy „kupacba”, és takarjuk le őket vagy fóliával, vagy leselejtezett régi lepedőkkel, ágyneműkkel.

Teljesen ugyan nem tudjuk megakadályozni, hogy valamennyi por bejusson a takarás alá, de lényegesen könnyebb lesz a bútorok megtisztítása a festés után.

Az eszközök megtisztítása

A festést követően az első és legfontosabb teendő a festés során használt eszközök megtisztítása. Mielőtt elhagynánk a munkaterületet és elkezdenénk az eszközökkel való foglalatoskodást, ellenőrizzünk nincs e festék a zokninkon vagy a cipőnkön. Amennyiben igen, cseréljünk zoknit vagy lábbelit, hogy megelőzzük a festék széthordását a lakásban.

Első lépésként a szegélyvágót, festéktálcát, spaklit tisztítsuk meg, így a későbbiekben is használni tudjuk majd őket. A vizes alapú festéket langyos, szappanos vízzel tudjuk a legkönnyebben eltávolítani, az oldószeres festéket oldószer bázisú tisztítóval.

Ha ezzel meg vagyunk, következhetnek a hengerek és az ecsetek, melyeket a megfelelő tisztítás és tárolás mellett szintén használhatunk a jövőben is. Ha vizes alapú festéket használtunk, a hengereket és ecseteket először hideg, folyó víz alatt tisztítsuk meg.

Ezután meleg, mosószeres vízben mossuk át őket, végül pedig ismét öblítsük át az eszközöket hideg vízzel. Oldószeres festék használata esetén, először oldószer bázisú tisztítószerrel tisztítsuk meg az ecseteket és a hengerek, ezt követően pedig mossuk át őket mosószeres, meleg vízben.

A festés során használt ecseteket nedvszívó anyagba csomagolva érdemes tárolni a következő festésig. Jó megoldás, ha konyhai papírtörlőbe csomagoljuk, majd ragasztószalaggal lezárjuk őket. Ez a megoldás biztosítja, hogy a száradás során az ecsetek visszanyerjék eredeti formájukat. Az ecseteket, sík felületen célszerű tárolni, így nem hajlanak el a sörték.

A szoba takarítása festés után

Ha végeztünk az eszközök megtisztításával, következhet a szoba takarítása. A takarófóliát úgy távolíthatjuk el a legegyszerűbben és a legkevesebb koszolással, ha a fólia széleit a közepe felé hajtjuk és összefogjuk.

A festés során sok por és mész keletkezik, mely, ha túlságosan hirtelen mozdulatokkal takarítunk, akkor könnyedén felkavarodhat és szennyezheti a frissen festett falat is. A por nagy részét lassú, óvatos mozdulatokkal érdemes felseperni, és csak a maradékot felszívni a porszívóval, ezzel a módszerrel porszívónkat is kímélhetjük.

A bútorokról lekerülhet a takarásra használt fólia vagy textília, ezt követően ezeket is tisztítsuk meg a rájuk tapadt portól és szennyeződésektől. Ha ezzel végeztünk a helyükre kerülhetnek kedvenc bútoraink.

Előfordulhat, hogy a legnagyobb körültekintés ellenére is festékcseppek kerülnek a csatlakozóra, ablaküvegre esetleg a padlóra. A száraz festék nedves ruha segítségével az esetek többségében könnyedén eltávolítható. Ha kicsit makacsabb a szennyeződés, egy tompa kés segítségével, gyengéd mozdulatokkal lekaparható.

Egy dologra nem tértünk még ki, ami a festés ideje alatt, valamint azt követően is nagyon fontos, ez pedig nem más, mint a rendszeres szellőztetés, így hamarabb megszabadulhatunk a festék szagtól.

A festés, mint látható a megfelelő előkészületek elvégzésével, valamint néhány apró trükk segítségével viszonylag egyszerűen, és nem túl nagy felfordulással elvégezhető lakásfelújítási munka. A korábban ismertetett lépések betartásával, néhány nap alatt új életet lehelhetünk otthonunk helyiségeibe és a festés utáni takarítással sem kell a szükségesnél több időt töltenünk.

Kép forrása: Pexels.com

Még több cikk a rovatból: