Hobbikertész

Füge ültetése – Részletes útmutató

füge ültetése

A szobanövényként tartott fikuszokkal közeli rokonságban álló füge (Ficus carica) természetes élőhelyén, a Földközi-tenger vidékén és Nyugat-Ázsiában kisebb fává fejlődik. Egyre többen ültetik a hazai kertekbe is, ahol néhány méter magas bokorként díszít, mediterrán hangulatot idéző szoliter növényként.

A füge ültetése és gondozása nem különösebben nehéz, a kis törődést is ízletes terméssel, valamint csodaszép karéjos levelekből álló levélzettel hálálja meg, mely különleges díszévé teszi a kerteknek. Ha szeretnénk fügét ültetni, először érdemes megismerkednünk az alapvető igényeivel, valamint az ültetés menetével is, cikkünk további részében erről lesz szó.

A füge igényei és gondozása

A füge meleg és fényigényes növény, emellett pedig fagyérzékeny is, ezért ültetési helyéül napos, de legalább világos, ugyanakkor védett helyett válasszunk, amennyiben megoldható déli fekvésbe ültessük.

A talaj típusára nem igazán kényes, azonban legszebben tápanyagban gazdag, lazább szerkezetű talajban fejlődik. Tartós szárazság esetén, meghálálja az öntözést, így gyümölcsei biztosan megmaradnak és nagyobbak is lesznek.

A füge gondozásával kapcsolatos teendőként a metszést érdemes még megemlíteni, melynek tavasszal érkezik el az ideje. A metszés során arra kell kiemelten odafigyelnünk, hogy nehogy a termővesszőket metsszük vissza, melyeken a gyümölcskezdemények találhatók.

A metszés nagyrészt a felkopaszodott, elöregedett ágak tőből való kifűrészelését, valamint a sűrűn álló ágak megritkítását jelenti. Keményebb teleken előfordul, hogy a füge visszafagy, ezt követően azonban kihajt és tömegesen fejlődnek új hajtásai.

Ezeket a hajtásokat ritkítani és irányítani kell a metszés során, így a visszafagyott fügéből, újra egészséges, termő bokrot nevelhetünk.

A füge ültetése

A füge ültetése nem bonyolultabb, mint más növényeké, a konténeres kiszerelésű fügét a fagyos, téli időszakot leszámítva bármikor elültethetjük a kertben. Fontos azonban megemlíteni, hogyha ősszel ültetjük, akkor gondoskodni kell a téli fagyok elleni védelemről is.

Az ültetéshez válasszunk a füge igényeinek megfelelő, világos, védett helyet és készítsük elő a talajt. Ha nem szükséges talajjavítást végezni, elég, ha ásóval átforgatjuk és fellazítjuk, majd pedig kiássuk az ültetőgödröt.

A tápanyagban szegény, vagy rossz szerkezetű talajt javítsuk fel, erre jó megoldás, ha általános virágfölddel töltjük fel a gödröt. Helyezzük a növényt a gödörbe, töltsük vissza a földet, közben tömörítsük, végül pedig öntözzük be az elültetett fügét.

Az ősszel ültetett füge esetében ne feledkezzünk el a növény téli védelméről sem, ehhez a tövét vegyük körül szalmával, az ágai közé is szórjunk szalmát vagy leveleket, és a füge körüli talajt is takarjuk talajtakaró hánccsal.

Ez a módszer segít megvédeni a fiatal fügét az erősebb téli fagyoktól, a takarást tavasszal távolítsuk el.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a füge ültetéséhez. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Kép forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: