Támogatott tartalom

Funkció, stílusirányzat és színvilág – a szőnyegvásárlás 3 alappillére

szőnyeg

Amikor szőnyeget vásárolunk újonnan berendezett otthonunkba, vagy csak a régiek cseréje történik vannak bizonyos szempontok, amiket célszerű figyelembe venni. Egy szőnyeggel csodás hangulatot teremthetünk a helyiségekben, de ugyanúgy el is ronthatjuk vele az összképet.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Nem mindegy, hogy hova kerül az új szőnyeg. A shaggy szőnyeg például nem javasolt olyan helyekre, ahol nagyobb szennyeződéseknek van kitéve.

Ilyen a gyerekek szobája, ahol apró játékok bújhatnak el benne, az előszoba, ahol felfogja a cipőkről a koszt, az étkezőben pedig morzsák rejtőzhetnek a hosszú szálak között. Ezekbe a terekbe megfelelőbbek a hagyományos típusok, amik szintén kaphatóak a szőnyeg outlet webáruhákban.

A méret megállapításánál is körültekintően kell eljárnunk, tekintettel kell lenni a bútorokra és egyéb kiegészítőkre, valamint azok elhelyezésére. A lakberendezési stílus sem egy utolsó szempont, ez adja az alapot annak, hogy milyen motívumokat és színeket jelenítünk meg a szőnyegeken.

Hogyan válasszunk színt lakberendezési irányzat szerint?

A minimalista irányzat az egyszínű, egyszerűbb darabokat kedveli a szőnyegek tekintetében is. A letisztult fehér berendezés mellé jó választás a fehér szőnyeg, de a semleges fekete és a meleg barna is illik hozzá.

Ha a modern stílusirányzatot követjük, akkor bátran kísérletezhetünk geometrikus mintákkal és erőteljesebb színekkel. A hangsúlyos színű szőnyegek abban az esetben mutatnak jól, ha központi szerepet szánunk nekik, és mellettük a többi kiegészítő nem túl hangsúlyos.

A szőnyeg színének szerepe

Az előszoba, az étkező, a konyha és a gyerekszoba számára nem kifejezetten előnyös a fehér vagy a nagyon világos színű szőnyeg. Harsányabb színek között nehezebb ellazulni, így a hálószoba is jobban megtűri a nyugalmat árasztó, lágyabb tónusú változatokat.

Érdemes a helyiség már meglévő színvilágát is alapul venni, és ahhoz igazítani a szőnyeg színének meghatározását. Természetesen ne felejtsük ki a történetből a saját ízlésünket se, hiszen nekünk kell majd évekig rajta járni, és ahogy a helyiség hangulatát meghatározza a színek harmóniája, úgy a miénket is.

A színek jelentése

A piros stimulálja a környezetet, de erősebb tónusa nagy mennyiségben fenyegetően hathat. A sárga vidám, napfényes hangulatot teremt, optimizmust sugall. Ha azonban túlzottan élesnek tartjuk használjuk csak kis mennyiségben. Mivel frissességet sugároz, gyerekszobába és a konyhába kitűnő választás lehet.

A lila a luxus, az emelkedettség és a misztikum színe, a rózsaszín bájos benyomást kelt. A zöld relaxáló hatású és a természet üdeségét csempészi be az enteriőrbe.

A kék a letisztultságot képviseli, nyugtató a hatása, a fekete pedig a kifinomultság és az elegancia színe. A fehér tisztaságot sugall, de eltúlzása steril látszatot kelt, a stabilitást jelképező barna a föld színe.

Válasszunk szőnyeget a Szőnyeg textil webáruház kínálatából funkció, stílus és a meglévő színek szerint!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: