Támogatott tartalom

Fürdés vagy zuhanyzás: melyik a jobb választás?

zuhany

Hogy melyik módszer a hatékonyabb, arról a vélemények megosztóak, mert ami az egyiknél előny, az hátrány a másiknál. De ez már csak az elmúlt évtizedekben vált kérdéssé, hiszen a történelmi tanulmányainkból tudjuk, hogy az elmúlt évszázadokban nem volt jellemző a fürdés.

Inkább parfümöket használtak illatosítóként, hogy elfedjék a szagokat. De az biztos, hogy nem törődtek annyit a tisztálkodás kérdésével, mint napjainkban.

Mióta kérdés, hogy fürödjünk vagy zuhanyozzunk?

Az, hogy naponta fürödjünk azóta természetes, hogy a víz bekerült a lakásba. A vezetékes víz és a csatornarendszerek kiépítése tette lehetővé a fürdést, napi rendszerességgel.

Ma már csak kinyitjuk a csapot és folyik a víz, sőt a melegvíz is. Ez nagyon kényelmes, kellemes megoldás, hiszen egy fárasztó nap után jól esik egy zuhany, vagy egy forró vizes kádba merülés. Főként télen. De a reggeli zuhanyzás is hasonlóan segítő lehet a nap kezdetekor.

De akkor melyik a megfelelő, fürdés vagy zuhany?

Még mindig kérdés, hogy melyik a jobb megoldás?

  • A bőrünk nem szereti a forró vizet, ezért inkább langyos vizet célszerű választani.
  • A kevesebb néha több, nem tanácsos naponta 5-10 percnél többet a vízben tölteni a víz szárító hatása miatt.
  • A gyors zuhany elegendő a napi tisztálkodásra, aminek a bőrünk is jobban örül, arról nem is beszélve, hogy mennyivel kevesebb vizet használunk el zuhanyzással, és kaphatók már víztakarékos zuhanyrózsák is.
  • A bőrt védő zsírréteg védelme érdekében olyan tisztálkodószereket érdemes választani, amelyek nem szárítanak. A hagyományos szappanok helyett az alternatív termékeket érdemes választani. Fontosak ezek a termékek a környezetvédelem szempontjából is, nem mindegy mit engedünk le a lefolyón.
  • A fürdés utáni törölközéshez jó minőségű, jó nedvszívóképességű törölközőket használjunk.
  • Még egy dolog befolyásolhatja a választást, az pedig a rendelkezésre álló idő, kádban fürödni gyorsan nem igazán lehet, zuhanyozni viszont annál inkább.

Néhány ötlet fürdés és zuhanyzás esetére

Pár tipp, ha estére marad minden.

  • Ha mégis kádban fürdünk inkább, előtte és utána zuhanyozzunk le. A fürdés előtti zuhany a szennyeződést távolítja el rólunk, a fürdés utáni pedig, a hab vagy tusfürdő maradékát távolítja el.
  • Mindegy melyik módszert választjuk, fontos, hogy utána öblítsük le a zuhanytálcát vagy a kádat, ily módon eltávolítjuk a szennyeződéseket
  • Hetente, legalább kétszer érdemes fertőtlenítővel kitisztítani a zuhanyzót és a kádat. A rendszeres takarítással megakadályozhatjuk a kórokozók elszaporodását.

Fürdőszobai kiegészítők és berendezések

Bármilyen zuhanyfülkéhez szükséges zuhanyajtók webáruházból is megrendelhetőek. Ennek köszönhetően pedig tényleg olyan eszközökkel lesz felszerelve az otthonunk, amelyek praktikusak és tartósak.

Összegezve: Azt, hogy a fürdést vagy a zuhanyozást válasszuk, úgyis magunk döntjük el, de azt azért jó betartani, hogy nem forró vízben, olyan tisztálkodó szerekkel, amelyek bőrbarát vagy ÖKO kategóriába tartoznak, lehetőleg ne túl hosszú ideig tartó áztatással történjen a tisztálkodás.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: