Építkezés-Felújítás

Fürdőszoba felújítás házilag lépésről-lépésre

festékek

A fürdőszoba teljes felújítása jelentős költségekkel jár, ha szakemberekre bízzuk a feladatot, és hosszabb ideig is eltarthat, ami egy idő után igénybe veheti a türelmünket. Nagyon sokat spórolhatunk azon, ha egyes munkafolyamatokat saját magunk végzünk el a saját tempónkban haladva.

Természetesen nem arról van szó, hogy a megfelelő előkészületek és utána olvasás nélkül vágjunk bele a legnehezebb, komoly szaktudást igénylő, esetenként balesetveszélyes munkákba, hanem inkább arról, hogy a könnyebben elsajátítható feladatokat csináljuk meg magunk.

Ez jó megoldást jelent akkor, ha inkább csak esztétikai problémák vannak a fürdőszobával, például nem tetszik a csempe színe, vagy ráférne a falra egy tisztasági festés. Cikkünkben röviden bemutatjuk azokat a felújítási munkákat, melyeket saját magunk is bátran elvégezhetünk.

Falfestés

A falfestés segítségével nagyon egyszerűen új életre kelthetjük a fürdőszobánkat, a festés legnehezebb része tulajdonképpen a fal előkészítése, ugyanis az igazán szép eredményhez egyenletes felület szükséges.

Ha már 4-5 réteg festékréteg van a falon, érdemes ezt teljesen lekaparni, ezt követően pedig gletteléssel javítani a fal hibáit. Glettelésre, akkor is szükség lehet, ha nem távolítjuk el a korábbi festékréteget.

Ezt követően nincs más hátra, mint felmérni a falakat, megvásárolni a szükséges mennyiségű festéket, hengert és ecsetet, valamint takarással előkészíteni a helyiséget a festésre, hogy megspóroljuk a festés utáni hosszadalmas takarítás idejét.

A falfestés menetéről részletesen az alábbi cikkünkben írtunk: Falfestés házilag – Részletes útmutató

Csempefestés

Ha nem akarunk a fürdő teljes átalakítására költeni, vagy csak a régi, kopott csempéket szeretnénk felújítani, akkor a csempefestés gyors és költséghatékony megoldást jelenthet. A csempefestés nem az örökkévalóságnak szól, azonban néhány évre segít megszépíteni a fürdőszobát, míg rá nem szánjuk magunkat a burkolatcserére.

A csempefestés nem bonyolultabb, mint más festés, a felület előkészítése és alapozása után a megfelelő festékkel (zománcfesték vagy csempefesték) lefestjük a csempét. Teljes száradás után már használhatjuk is a megújult külsejű fürdőszobánkat.

A csempefestés lépéseit ebben a cikkünkben részletesen is bemutattuk: Csempefestés házilag – Részletes útmutató

Kádfelújítás

Vannak olyan esetek, amikor mindenképpen cserére szorul a fürdőkád, azonban, ha inkább csak esztétikai problémáról van szó, például kopott kinézetű a kád, vagy a színén szeretnénk változtatni, akkor a fürdőkád festés jó megoldást jelent.

A kádfestés előnye, hogy olcsóbb és gyorsabb, mint a kád cseréje. A főbb lépések hasonlók, mintha csempét vagy falat festenénk, emellett túl sok speciális eszközre és anyagra sincs szükség a munka elvégzéséhez.

A kádfestésről ebben a cikkünkben írtunk részletesen: Kádfestés: Fürdőkád felújítás házilag

Vinyl padló lerakása

A vinyl padló az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert, mivel számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, lerakása pedig, főleg a klikkes vinyl padló esetében, nem bonyolultabb, mint a laminált padlóé.

A vinyl padló a fürdőszobába is jó választást jelent, mivel teljesen vízálló, nagyon jó kopásálló, nem utolsó sorban pedig nagyon esztétikus, modern burkolat. Ha a régi járólap helyett keresünk más megoldást, akkor vágjunk bele a vinyl padló lerakásába!

Ebben a cikkünkben részletesen bemutatjuk a vinyl padló lerakásának menetét: Klikkes vinyl padló lerakása házilag

+Csempézés

A csempézés az előbbieknél valamivel nehezebb és összetettebb munka, mivel először el kell távolítanunk a régi csempét, ezt követi a fal javítása gletteléssel, és csak ezután következik maga a burkolás.

A glettelés és a csempék felhelyezése is pontosságot, odafigyelést igényel, ha van elég időnk, természetesen megpróbálkozhatunk vele, azonban, ha tartunk a gletteléstől, a csempézés megtervezésétől vagy épp a csempevágástól, akkor bízzuk inkább szakemberre a munkát.

A csempézés menetéről az alábbi cikkünkben írtunk részletesen: Csempézés házilag – Részletes útmutató

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tippet adunk a fürdőszoba felújításához. Nincs más hátra, mint, hogy jó munkát kívánjunk hozzá!

Kép forrása: Pexels.com

Még több cikk a rovatból: