Építkezés-Felújítás

Glettelés házilag – Részletes útmutató

glettelés

A festés az egyik olyan lakásfelújítási munka, amelyet sokan egyedül végeznek el, mivel az egyszerűbb feladatok közé tartozik. A szobafestés során azonban faljavításra, azaz glettelésre is szükség lehet, ami nem egy embert elrettent a munkától, és inkább szakemberre bízza a lakás kifestését.

Való igaz, hogy a glettelés kicsit nagyobb odafigyelést és precizitást igényel, mint a festőhenger görgetése a falon, azonban a megfelelő eszközökkel és a glettelés lépéseinek elsajátításával már bátran belevághatunk.

Természetesen egy cikk elolvasása után senki sem válik glettelő mesterré, azonban minél többször csináljuk, annál nagyobb rutint szerzünk és a kisebb falhibák javítása, már nem is lesz olyan nehéz feladat. Cikkünk további részében a gletteléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze.

Mire van szükség a gletteléshez?

A gletteléshez szükségünk lesz néhány szerszámra, amelyeket érdemes a munka megkezdése előtt beszerezni, hogy minden kéznél legyenek. A szükséges eszközök listája a következő: takarófólia, glett, víz, vödör, amiben összekeverjük a glettet és a vizet, spakli, glettvas, csiszolóvászon, kézi csiszoló.

A glettelés nem tartozik a legtisztább munkafolyamatok közé, a csiszolás sok porral jár, így a munka megkezdése előtt érdemes a padlót és a bútorokat is takarni, ehhez szerezzünk be takarófóliát és ragasztószalagot vagy maszkoló szalagot is.

Így keverjük ki a glettanyagot!

A glett bekeverése nem bonyolult, csak víz és glettpor szükséges hozzá. Miután a glettport a vízbe öntöttük, érdemes várni 3-5 percet, és csak azután elkeverni. A keverést végezhetjük kézzel, nagyobb mennyiség esetén, egy gépbefogott keverőszár tehet jó szolgálatot.

A glett állaga akkor megfelelő, ha a keverőszerszámmal egy adagot felemelünk és az anyag nem potyog le róla. Ha túl híg és folyik, adjunk még hozzá glettport, ha túl sűrű, akkor hígítsuk vízzel.

A kész glett nagyjából egy órán át használható megfelelően, utána már elkezd megszilárdulni, emiatt mindig csak akkora mennyiséget keverjünk be, amennyit ennyi idő alatt fel tudunk használni.

Repedések és lyukak eltüntetése

A festés első lépése a fal előkészítése, ami azonban még nem a glettelést jelenti, hanem a fal lemosását. Ennek a lépésnek köszönhetően, már látszanak az első hibák, például a repedések és a lyukak, egyes helyeken pedig felhólyagosodhat a festék, vagy akár le is potyoghat.

Abban az esetben, ha nem kell a teljes falról leszedni a festéket, elég lehet csak a repedések javítása. Ehhez először távolítsuk el a málló részeket a repedések mellől, ezután jöhet a rések nedvesítése, végül pedig a glett.

A repedésekbe és a lyukakba spatulya segítségével tömködjünk glettanyagot, ezt követően pedig egy adag glettet simítsunk el a falon. A mélyebb repedések javításához, használjunk hézagerősítő szalagot, mely segít kitölteni a réseket és a glettel könnyen elfedhető.

Ha az elsimított glettet áttöröljük nedves szivaccsal ezt követően pedig simítólappal, egyes esetekben megúszható a csiszolás. Ha mégis csiszolnunk kell, akkor kisebb felületek esetén ezt csiszolópapírral tehetjük meg, nagyobb felületeknél csiszológépet érdemes használni.

Így gletteljük a teljes falat!

Ha már nagyon sok réteg festék van a falon, érdemes az egészet eltávolítani, ezután azonban, mindenképp glettelni kell a falat, hogy a festéshez sima, egyenletes felületet kapjunk. Ez a munka lényegesen tovább tart, mint a kisebb hibák javítása.

A glettelés során alulról felfelé és mindig egy irányba dolgozzunk, mindig csak annyi glett kerüljön a falra, amennyit el tudunk dolgozni egy óra alatt. A felesleges glettanyagot egy hosszú “h” léc segítségével hosszában és kereszt irányban is egyengessük el.

Egy teljes fal glettelése meglehetősen nagy munka, ha nem érezzük magunkat kellően felkészültnek hozzá, nyugodtan forduljunk szakemberhez. Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek a fal gletteléséhez. Jó munkát kívánunk hozzá!

Kép forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: