Támogatott tartalom

Hogyan csillapítsuk a gyulladást természetes módszerekkel?

természetes módszerek

Egyre több ember ébred rá arra, hogy a nyugati orvoslás által preferált, káros mellékhatásokat okozó kémiai gyógyszerek nem az egyetlen (és pláne nem a legjobb) módját jelentik a különféle panaszok kezelésének.

Napjainkban ismét egyre többen fordulnak a természetes alternatívák felé, és jönnek rá arra, hogy például a gyulladások is kezelhetőek gyógynövényekkel, ami sokkal kíméletesebb, de legalább olyan hatékony, mint a mesterséges pirulák.

Gyulladáscsökkentés természetesen

Idült vagy krónikus jelleggel, de időnként mindenki megtapasztalja a gyulladások okozta kellemetlenségeket. Bekövetkezhet sérülés vagy nehéz fizikai munka hatására, bizonyos kor felett pedig az ízületek degenerációja is okozhatja. A kezelésre viszont van természetes mód is, például a Myrobalan gyulladáscsökkentő készítményei.

Ezek a kapszulák a gyógyszerekkel ellentétben kizárólag finomra őrölt gyógynövényeket tartalmaznak, közülük is azokat, melyek bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatásúak. Hisz ne feledjük, hogy ez a fajta gyógyítás sokkal nagyobb múltra tekint vissza, mint a modern nyugati orvoslás.

Ugyanis arról jelenleg még nincsenek ismereteink, hogy a manapság előszeretettel használt és orvosok által javasolt gyulladáscsökkentő gyógyszerek hosszú (több évtizedes) távon milyen mellékhatásokat okozhatnak.

Ellenben a természetes szereken alapuló gyógyászatot az emberiség már évezredekkel ezelőtt is alkalmazta, a tibeti és indiai kultúrákban pedig napjainkban is gyakorolják. E téren tehát sokkal több tapasztalat áll rendelkezésre.

Gyógynövények, melyek csillapítják a gyulladást

Nézzünk pár konkrét gyógynövényt, amik hatásosak a gyulladások kezelésére. Elsőként érdemes megemlíteni a fehér fűzfát, melyet “természetes aszpirinnek” is neveznek, hiszen olyan vegyületeket tartalmaz, amik az említett gyógyszerhatóanyaghoz hasonlóan hatnak. Polifenolokban, szalicinekben és flavonoidokban gazdag.

Egy másik remek példa a kurkuma. A legtöbben fűszerként ismerik, jellegzetes élénksárga színe és különleges íze miatt az indiai konyha kedvelt ételízesítője. De nemcsak ezért érdemes fogyasztani, ugyanis a benne lévő kurkumin csökkenti a gyulladásokat, szabályozza a koleszterinszintet, elpusztítja a vírusokat és baktériumokat, illetve görcsoldó és fájdalomcsillapító hatással is bír.

Hasonlóan hasznos gyógynövény a sárga mirobalán, ami az indiai orvoslás egyik legkedveltebb alapanyaga, nem véletlenül. Méregtelenít, csökkenti a fertőzéseket, csillapítja a lázat, antivirális és -bakteriális hatása van. Az ájurvédikus gyógyászatban rengeteg betegség kezelésére használják.

Milyen gyulladást kezeljünk gyógynövényekkel?

Érdemes tudni, hogy a heveny gyulladások általában maguktól elmúlnak, hisz ez a szervezet egy védekezési reakciója fertőzés vagy irritáció esetén, így nem szükséges kezelni. Ellenben a hosszabb időn át fennálló, krónikus gyulladásokat nem szabad elhanyagolni.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: