Élet-Stílus

Hogyan indíts lakberendezési vállalkozást?

lakberendezési vállalkozás

Ha szeretnél lakberendezési vállalkozást indítani, akkor elég sok adminisztrációval kell szembenézned. Szerencsére a legtöbb feladatot egyszer kell elvégezni, de nem egyszerű összefoglalni az összes teendőt. Épp ebben fog segíteni ez a bejegyzés.

Ha vállalkozni szeretnél, akkor célszerű az egyéni vállalkozói vállalkozási formával kezdeni. Ennek az indítása a legkönnyebb. Nincs különösebb jogi procedúra, egyedül is elindíthatod és törzstőke sem kell hozzá.

Később amikor már növekszik a vállalkozásod, akkor könnyedén válthatsz akár betéti társaságra, vagy alapíthatsz akár korlátolt felelősségű társaságot, azaz kft-t.

Egyéni vállalkozást akár ebben a pillanatban indíthatsz Ügyfélkapu segítségével. Ha még nincs Ügyfélkapu fiókod, akkor a legközelebbi okmányirodában könnyedén készíttethetsz egyet, de akár online is regisztrálhatsz.

Ha ez megvan, akkor a Webes Ügysegédet kell használnod. Ezen a felületen rengeteg teendőt elintézhetsz online, szóval érdemes elmenteni a könyvjelzők közé.

Következő lépésként székhelyet kell választanod. Ez lesz az a hely ahová a vállalkozásod be lesz jegyezve. Célszerű a lakhelyedet megjelölni, nem szükséges erre a célra ingatlant bérelni.

Aztán jön a tevékenységi kör kiválasztása. Ez alatt azt az üzleti tevékenységet értjük, amelyet a vállalkozáson belül végezni fogsz.

A tevékenységi köröket az úgynevezett TEÁOR listából tudod kiválasztani. Mindegyik rendelkezik egy egyedi azonosító számmal.

A KSH weboldalán egyébként megtalálhatod mindegyik leírását. Fontos átnézni, hogy szükséges-e bármilyen képzettség, vagy engedély a kiszemelt tevékenység(ek) végzéséhez.

Az adózást tekintve két témakört is meg kell ismernünk. Az első az alanyi mentesség.

Ha alanyi mentes a vállalkozásod az azt jelenti, hogy évi 12 millió forintos értékhatárig nem kell forgalmi adót fizetned, viszont nem is tudod visszaigényelni azt.

Ezzel szemben ha ÁFA körös leszel a kezdetektől, akkor visszaigényelheted a forgalmi adót, de meg is kell fizetned azt.

lakberendezési vállalkozás
Kép forrása: Envato Elements

A másik fontos eleme egy vállalkozás működésének az adózási forma. Jelen esetben az átalányadózással és a KATA adózzásal kapcsolatban tudok tippeket adni.

A KATA egy nagyon kedvező adózási forma. Havi 50.000 forint megfizetésével számos terhet kiválthatsz, például a szociális hozzájárulási adót, a TB járulékot és a személyi jövedelemadót.

A legnagyobb hátránya, hogy csak magánszemélyek részére állíthatsz ki számlát.

Az átalányadó már jóval komplexebb. Itt már egy könyvelő fog tudni leginkább segíteni a pontos paraméterek meghatározásában. De alapvetően költséghányad alapú elszámolás van, ami azt jelenti, hogy a bevételek egy részét költségként levonhatjuk az adóalapból.

Itt már él a fentebb a KATÁ-val kiváltott három adóforma, így valószínűleg több költséged fog felmerülni, viszont számlázhatsz nem magánszemélyek részére is.

Ha kiválasztottad az adózási formát is, akkor megkapod az adószámodat és a nyilvántartási számodat is. Ezzel bekerülsz az egyéni vállalkozók nyilvántartásába és belekezdhetsz az üzleti tevékenységedbe.

Van még néhány fontos teendő ahhoz, hogy minden jogi követelménynek megfelelj.

Ilyen a kamarai regisztráció, amit a vállalkozás indításától számítva 5 napon belül el kell végezned. Ezt követően évente kamarai hozzájárulást kell fizetned.

Felmerülő költség továbbá a helyi iparűzési adó, amit a helyi önkormányzatnak kell megfizetned évi kétszer.

Végül a tevékenységedet be kell jelentened a helyi önkormányzatnál, persze ha engedély, vagy bejelentésköteles tevékenységet végeznél.

Két tippem van még számodra, ami megkönnyítheti a későbbiekben a munkád.

Az egyik, hogy fizess elő egy online számlázó szoftverre. Ezzel könnyedén kiállíthatsz e-számlákat.

A másik pedig, hogy keress egy jó könyvelőt még indulás előtt. Szakértői tanácsokat követve jóval könnyebben fog menni a vállalkozás indítás folyamata.

Ezen kívül egy profi könyvelő elvégzi helyetted a rendszeresen ismétlődő könyvelési feladatokat és tanácsot tud adni az olyan komplikáltabb esetekben, mint amelyek egy üzleti terv elkészítése során felmerülhetnek.

Ha további segítségre van szükséged az egyéni vállalkozásod elindításában, akkor keresd a Features.hu csapatát!

Képek forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: