Támogatott tartalom

Hogyan kell helyesen beállítani a mozgásérzékelős lámpákat?

lámpa

A mozgásérzékelős lámpák helyes beállítása azért fontos feladat, mert azok csak abban az esetben tudják ellátni a feladatukat, ha megfelelően használjuk őket. Ezzel kapcsolatban érdemes előre tájékozódni, így elkerülhetővé válnak a későbbi kellemetlenségek.

Mozgásérzékelős lámpák beállítása: fontos a távolság is

Az Alkonylámpánál kapható mozgásérzékelős lámpák esetében is lényeges információ, hogy a megvásárolni szándékozott világítástechnikai eszköz milyen paraméterekkel rendelkezik. Például, hogy a szenzora a mozgásokat milyen szögben és mekkora távolságról érzékeli, el lehet-e helyezni sarokra, illetve kapható-e hozzá még plusz kiegészítő elem.

A biztonságos használatot a mozgásérzékelős lámpák beállítása nagymértékben befolyásolja. Ha minden részletre és utasításra odafigyelünk, akkor könnyen elérhető, hogy olyan világítási rendszert hozzunk létre, amivel mindig automatikusan felkapcsolódnak a fények.

Mi a működési elve a mozgásérzékelős lámpáknak?

A mozgásérzékelős lámpák modern infrás szenzoraikkal nem konkrétan a mozgást, hanem a hőt, helyesebben fogalmazva annak változását észlelik. A mozgásérzékelő szenzor passzívan figyeli a teret, és csak abban az esetben lép működésbe, ha a megfigyelt térben hőmérséklet-változás következik be.

Fő előnyei közé tartozik az energiatakarékosság és az, hogy a fák vagy egyéb tárgyak mozgására nem lép működésbe. Ezzel könnyen el lehet kerülni az ok nélküli ki-bekapcsolást. Akár több darabot is felszerelhetünk belőle, hiszen nem befolyásolják egymás működését.

Mire érdemes figyelni a mozgásérzékelős lámpák beállítása során?

Amikor a mozgásérzékelős lámpák felszerelésére kerülnek, mindig vegyük számításba, hogy az infra nem lát át a növényeken, a falakon, egyéb szilárd testeken, és az üvegfelületek is jelentősen csökkenthetik a működőképességét.

A gyártók telepítési tervezetet adnak meg, amelyben leírják az eszközök ideális elhelyezésének az adatait. Az ajánlás szerint a mozgásérzékelős lámpákat alapesetben 2-2,5 méter magasan kell elhelyezni, ahonnan jellemzően 7-12 méter távolságig érzékelnek, 90-120-180, bizonyos termékek pedig 360 fokos szögben.

A megfelelő helyen az előírt módon elhelyezett mozgásérzékelős lámpák az esti, éjszakai közlekedést megkönnyítik és biztonságosabbá teszik. Nem kell attól félni, hogy a kertben, az udvaron vagy a garázs mellett balesetet szenvedünk a sötétség miatt.

A mozgásérzékelős lámpák szerepe a biztonságtechnikában

A mozgásérzékelős lámpák egyrészt nagymértékben növelik a komfortérzetünket, másrészt takarékoskodnak az energiafelhasználáson, harmadrészt pedig nagyon komoly betörésvédelmi feladatot is elláthatnak. A betörők számára egy kellően megvilágított ingatlan nem jelent vonzó célpontot.

A bejárat megvilágítása megoldható egy megfelelő szögben elhelyezett mozgásérzékelős lámpa segítségével is.

Használj te is megfelelően felszerelt mozgásérzékelős lámpákat, tedd komfortosabbá, biztonságosabbá a napjaidat!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: