Élet-Stílus

Hogyan kezeljük a porckorongsérvet műtét nélkül?

porckorongsérv

A porckorongsérv egyre gyakoribb állapot hazánkban. Akárcsak a deréktáji fájdalom, isiász, spondylosis, ez is azon állapotok közé tartozik, amelyek a manuálterápia kezelési módszerével gyógyíthatóak, hozzájárulva az idegek felszabadulásához és a fájdalom megszüntetéséhez.

Az elmúlt évek a porckorongsérv kezelésével kapcsolatosan nagyon sok újdonságot hoztak. Bár még mindig vannak esetek, amikor a műtét elkerülhetetlen, de már nem ez jelenti az egyetlen megoldást.

A manuálterápia sokkal nagyobb központi szerepet kapott ebben, amelynek céljáról, felépítéséről és kezelési módjáról sok hasznos infót olvasható a https://obuda.mozgasklinika.hu/manualterapia oldalon.

A manuálterápiával kezelt porckorongsérv valóban megkímél a műtéttől?

A porckorongsérvben szenvedők elkerülhetik az orvosi beavatkozást, ha biztonságos, kézzel végzett biomechanikai technikákkal gyógyító manuálterapeutához fordulnak.

Fontos, hogy a kezelést biztonságos környezetben végezze egy erre specializálódott szakember, akinek feladata az elzáródások azonosítása és megszüntetése, a gyógyulás felgyorsítása és a beteg fájdalommentesítése.

Bár a manuálterápia hasonlít a szokásos masszázsra, a módszer a passzív manipulációs technikákon alapul, amely során fizikailag, külső behatással hozzák ideális helyzetbe a testet vagy annak egy bizonyos struktúráját.

A porckorongsérv kialakulásának okai

A porckorongsérv olyan kórkép, amelyben a kocsonyás mag (nucleus pulposus) egy része a csigolyaközi dobozból kimozdul, „bombázva” a porckorongot, vagy behatolva a porckorong külső borításába.

A porckorongsérv jelentkezhet hirtelen, nagy fájdalommal és funkcionális ellehetetlenüléssel, vagy lassan, idővel alakul ki fokozatosan. Eleinte tünetmentes is lehet, de idővel elviselhetetlen fájdalom jelentkezik.

A porckorongsérv kialakulásának szakaszai:

  1. Azt a kezdeti fázist jelöli, amelyben a nukleáris anyag elmozdul, kinyomva vagy behatolva a rostos magból az első néhány rostba. Kellemetlen érzés vagy enyhe fájdalom jelentkezik, amely nyugalomban eltűnik.
  2. A nucleus pulposus kifejezettebb mozgása, a rostos gyűrű megtolása. Klinikailag elviselhető fájdalom, mozgáskorlátozás jellemzi. Olyan fájdalom érezhető, mintha valami csípné az ideget.
  3. A nucleus pulposus egyre jobban nyomódik, képes deformálódni, áthatolni vagy eltörni a rostos gyűrűt. Így a porckorong kiálló része eléri a belső csigolyalyukat, ahol megnyomja az ideggyökeret. A fájdalmak nagyon nagyok, széles eloszlási területtel és az összenyomott ideg útja mentén.
  4. A mag a porckorongon kívülre vándorol, a vándorolt rész pedig a szomszédos csigolya szintjén tud kiürülni. Nagyon erős fájdalmak jellemzik, amelyek befolyásolhatják egyes belső szervek működését is.

Tehát, mint a gerincoszlop egyik leggyakoribb és legfájdalmasabb betegsége, megsérülhet hirtelen mozgás, fizikai erőkifejtés során, de a legtöbb esetben hosszan tartó kopási folyamat következtében, amit a helytelen testtartás, többszörös minitrauma, hidegnek és áramnak való kitettség, hosszan tartó állás, stressz, fizikai megerőltetés okoz.

Mindezek elsősorban a mozgásszegény életmód és a rossz testhelyzet miatt alakulnak ki, de rizikó tényező az elhízás, a túlzott megerőltető fizikai erőfeszítés vagy az enyhébb állapotok kezelésének elmulasztása is.

A porckorongsérv „alattomos” állapot, amely során elkerülhetetlen a megfelelő kezelés megkezdése. Manuálterápiával nemcsak a műtét nélküli gyógyulás garantált, de már az első kezelés megkezdése után jelentkezni fognak a pozitív változások!

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: