Lakberendezés

Hogyan lehet egy irodát barátságosabbá tenni növényekkel?

kaspó

Útmutatás az irodai kaspós növények kiválasztásához, gondozásához.

Az irodai zöld növény nem csak esztétikai élményt nyújt, hanem javítja a helyiség atmoszféráját, tisztítja a levegőt, kellemes közérzetet biztosít.

Megosztjuk Önnel mit érdemes tudni az irodák zölddé tételéről, segítünk irodanövények kiválasztásában, valamint tájékoztatást adunk azok megfelelő elhelyezési és gondozási igényeiről.

Hatékony munkaerő, zöld iroda

Hozzuk a természetet az irodába!  A növények látványa nyugtatóan hat az emberre, ezt tanulmányok is alátámasztják.

Egy kiterjedt tanulmányban bizonyították, hogy a termelékenység akár 15%-kal is nő, ha minden munkahelyen legalább két zöld növénylátható. Az alkalmazottak zöld környezetben nyugodtabbnak, motiváltabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezték magukat.

Munkavállalók között készült felmérés és a beltéri klímára vonatkozó objektív mérési adatok egyaránt azt mutatták: a zöld iroda messze a legjobb és munkavégzés szempontjából leghatékonyabb iroda.

A növények hatásai a következők:

  • Kiszűrik a levegőből a szennyezőanyagokat, megkötik a szálló port.
  • A növények CO²-ot fogyasztanak és oxigént termelnek – ennek köszönhetően a levegő észrevehetően jobb minőségű.
  • Megnő a páratartalom a helyiségben, ezzel elkerülhetők a száraz levegő okozta betegségek. Száraz levegő esetén az szobahőmérséklet érzékelése alacsonyabb, így a helyiség megfelelő páratartalmával fűtési költségek is megtakaríthatók.
  • Irodában elhelyezett növények tompítják a hangot.
  • Térelválasztóként is alkalmazhatóak.

A színterápiában a zöld szín nyugtat, stresszoldó hatása van.  A fenti felsorolásokkal együttvéve kijelenthetjük, hogy a harmóniát árasztó zöld irodai munkakörülményben dolgozó nyugodt ember kreatív és hatékony munkaerő.

Növényválasztás kritériumai és tippjei

Minden zöld növény oxigént termel és CO²-ot fogyaszt, szinte mindegyik képes lebontani a formaldehidet.

Mindegyik szobanövény tisztítja a helyiség levegőjét, az öntözővíz akár 97 százalékát visszaengedik a helyiség levegőjébe, így szüntetve meg a száraz irodai levegőt.

Ne aprózza el!  Minél nagyobb és életerősebb a növény, annál hatékonyabb a levegőjavító hatása! Ezért ne a mini növényekkel kezdje, túl sokáig tartana, hogy a valódi hatások érezhetővé váljanak.

Hány növénynek kell lennie?

kaspó
Kép forrása: Pottery Pots

A szakértők 9-12 négyzetméterenként 1 közepes méretű növényt javasolnak. Természetesen a szoba magassága is számít. Összességében minél több annál jobb.

A zöld irodák jobb kedvre derítenek! Érdemes a dolgozókat bevonni a növények kiválasztásába, mely további motivációt és derűt hoz az irodai közegbe. A személyes ízlésnek megfelelő növény fokozni tudja kellemes környezet érzését, amely kihatással van a hangulatunkra.

Szerencsére az elérhető növények tárháza bőséges, mindenki biztosan talál számára megfelelő növényt.

Gyakorlati tippek a növények irodai gondozásához

Mivel nem csak a megfelelő növények beszerzéséről van szó, hanem gondozni is szükséges őket, javaslunk néhány tippet:

A növényeket típusának megfelelően kell öntözni, tisztítani, a várt hatás elérése érdekében.  Sajnos gyakran előforduló probléma a túlöntözés, a túlzott műtrágyázás, a kiszáradás és a kártevőfertőzés.

Válasszon olyan növényeket, amelyek nagyon könnyen gondozhatóak. A gondozás kockázatát minimalizálhatja, ha csak olyan növényeket választ, amelyek alacsony ápolási igényeket támasztanak. Ilyen közkedvelt növény például a legénypálma (Zamioculcas zamiifolia), az anyósnyelv (Sansevieria) és a rákvirág (Aglaonema).

Használjon öntözőrendszereket, agyaggranulátumot, amik támogatják a megfelelő víz háztartást, gyökérvédelmet. Így sokkal ritkábban kell öntözni.

Irodai növények ültetése

Az adott növény sikere az ültetés első lépéseiben rejlik. A megfelelő kaspó kiválasztása, méret, forma és anyag szempontjából történik.  Ezt a választást befolyásolja a választott zöld növény gyökérzete, növekedésének mértéke, terebélyessége.

Ha egy kaspó túl kicsi a növényhez képest, gyorsan kiszáradhat az ültető közeg, valamint a kaspó is könnyebben felborulhat. A kelleténél nagyobb méretű kaspó használata sem javasolt, ebben az esetben a túlöntözésből származó pangó víz okozhat károkat a növény gyökérzetében.

A zöld iroda hatékonysága érdekében egy jól megválasztott növény, annak beültetése és későbbi megfelelő gondozása alapvető kritérium a cél érdekében. A design és formavilág, az összhang megteremtéséhez a jól megválasztott kaspó alapvető fontosságú. Kérje szakértők segítségét!

Képek forrása: Pottery Pots

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: