Lakberendezés

Hogyan lehet kreatívan, de praktikusan berendezni a nappalit?

enteriőr

A nappali általában a legnagyobb helyiség egy lakásban vagy házban, és az új alaprajzokban gyakran több funkcióval rendelkező, nyitott teret alakítanak ki. Fontos, hogy logikus kapcsolatot teremtsen a különböző étkezési, szórakozási vagy tévénézési zónák között.

A nappalinak, az étkezőnek és a konyhának is meg kell őriznie a design folytonosságát. A kényelmes tér kialakításának kulcsa a bútorok helyes elhelyezése, valamint az ergonomikus és ideális esetben többfunkciós kialakítás.

Mivel manapság gyakori, hogy az ülőhelyeket a tévé felé orientálják, a leggyakoribb választás az L alakú garnitúra. De merjünk tovább gondolni a teret: például egy megfelelő fotelágy elhelyezésével több, eltérő funkcióval ellátott teret alakíthatunk ki, szem előtt tartva, hogy a nappali egyszerre legyen szellős, praktikus és hangulatos.

A kanapé mérete határozza meg a dohányzóasztal vagy az asztalka méretét és formáját is. Optimális, ha a kanapén ülök is el tudják érni a dohányzóasztalt.  A trend a minimalista tárolási megoldások felé mutat, így a súlypont a kényelmes ülőbútorokon nyugszik.

Természetesen a berendezésnek nemcsak praktikusnak, hanem esztétikusnak is kell lennie: a színeknek, anyagoknak vagy mintáknak ki kell egészíteniük a hely hangulatát.

Például a természetes vagy semleges árnyalatok, de a lágy pasztell színek is megbízhatóan a jó közérzet és a harmónia érzetét keltik. A kiváló minőségű anyagok és a kellemes bútorvonalak szintén fontosak.

fotel
Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Drew Coffman

A dekoráció nagyon fontos szerepet játszik a nappaliban, mivel otthonossá teszi azt, és otthonos hangulatot teremt. A textíliák, mint például a függönyök, szőnyegek, párnák vagy takarók megbízhatóan segítenek abban, hogy egy szobát otthonossá tegyünk.

A virágok és a zöld növényzet egyaránt hatékonyan járul hozzá a hangulathoz. Praktikus, ha a nappali berendezése többfunkciós és variálható, például, a dohányzóasztalt egy nagy zsámolyra vagy ottománra cserélheti további ülőhelyet biztosítva.

A világításnak is változatosnak kell lennie – a fő központi világításon kívül képesnek kell lennie arra is, hogy közvetlen vagy közvetett világítással további gócpontokat hozzon létre.

A megfelelő bútorokkal és kiegészítőkkel a nappali egyszerre lesz szellős, praktikus és hangulatos. A kanapé kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe venni: dizájn, kényelem, szín, anyag, méret, forma és ár.

Ha atipikus vagy kis térrel rendelkezik, az egyedi készítésű bútorok nagyszerűen segíthetnek. Sokan egyre gyakrabban nyúlnak ehhez a megoldáshoz.

Még csak nem is kell, hogy drága legyen, és az az előnye, hogy saját maga tervezheti meg, mivel nem kötik az üzletekben kapható méretek. Ha például az egyik szabad falon a mennyezetig érő beépített bútorfal készül, rengeteg tárolóhelyet nyerhet.

A könyvek mellett egy beépített szekrényben elhelyezhet egy televíziót is, vagy egy rejtett munkaterületet, amely csak akkor jelenik meg, ha kinyitja vagy megdönti az ajtót. Ha világos vagy akár fehér színt választ a méretre szabott bútoroknál, nem fogja feleslegesen kicsinek láttatni a kis életteret.

fotel
Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Dennis Cortés

Kicsi a tér, de nagy a belmagasság? Mindenképpen játsszon a magas falakkal, és használja őket felülről lefelé. Amellett, hogy a fent említettek szerint egy egyedi bútorfalat helyezhet el rajtuk, különböző méretű képekkel és fotókkal is díszítheti őket egészen a mennyezetig. Így a látogatót elvarázsolja a fenti hatalmas tér, és észre sem veszi, hogy valójában milyen kicsi a nappali.

Gyakori, hogy a konyha és a nappali egy légtérben helyezkedik el, a két funkciót ellátó területet különböző anyagú, színű padlóburkolattal választják el optikailag.  Amíg ez az elválasztás egy nagyobb alapterületű otthonban jól működhet, egy kis alapterületű otthonban fontos egy egységes tér benyomásának megteremtése.

Ehhez viszont kompromisszumot kell kötni, és mindkét zónához egyfajta padlóburkolatot kellene választani. Például a fa mintázatú padlólapok nagyszerűek ebből a szempontból, mivel praktikusak a konyhában, és a lakótér hangulatát is fokozzák.

Választhatunk a sokféle vinyl padlóburkolat közül is, amely szintén ellenáll a konyhában szinte minden nap előforduló kisebb baleseteknek. A nappaliban egészítse ki a vinylt puha és kényelmes, hosszú bolyhos szőnyegekkel, hogy megvédje a lábát a hidegtől.

A nappali legyen az otthon igazi esszenciája. Olyan helynek kell lennie, ahol szeret pihenni, ahol feltöltődhet, ahol élvezheti a kényelmet, és ahol minőségi időt tölthet családjával és barátaival.

Képek forrása: Unsplash.com / Szerző: Spacejoy; Unsplash.com / Szerző: Drew Coffman; Unsplash.com / Szerző: Dennis Cortés

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: