Lakberendezés

Hogyan rendezzük be otthonunkat? Miben segít a tapétaajtó?

Eclisse tapétaajtó

A lakberendezés és a belsőépítészet a 21. században rendkívül sok lehetőséget biztosít ahhoz, hogy otthonunkat ergonomikusan, hatékonyan és stílusosan rendezzük be. Nézzük meg, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az otthon kialakítása során.

Milyen nyílászárókat válasszunk?

A külső nyílászárók, ablakok esetében fontos, hogy megfelelően szigeteljen (a hang- és a hőszigetelés egyaránt fontos). Emellett lényeges a vasalat (pl. az ablakoknál, ajtóknál). A bejárati ajtó kiválasztásakor is lényeges a megfelelő hő és hangszigetelés, illetve a vízszigetelés.

A belső nyílászáróknál kicsit más szempontok fognak érvényesülni. Két helyiség között az átjárás biztosításához az egyik legjobb megoldás a tolóajtó, viszont van néhány helyzet, amikor a tapétaajtó lesz a tökéletes megoldás.

A tapétaajtónak építészeti, praktikus és esztétikai vonatkozása is van. A minimalista, letisztult és modern belsőépítészeti stílusirányzatok előszeretettel használják a klasszikus megoldásokat, ilyen lehet a rejtett ajtó vagy tapétaajtó.

Ez a nyílászáró oly módon köti össze egymás mellett elhelyezkedő helyiségeket, hogy zárt állapotban szinte észrevétlen marad. Számos lehetőség áll rendelkezésre a rejtett ajtók terén, de fontos, hogy olyan terméket vásároljunk, amelyik különös hangsúlyt fektet a tökéletes technikai kivitelezésre és arra, hogy az ajtó esztétikailag is tökéletesen illeszkedjen a falban.

Milyen előnyei vannak a minőségi tapétaajtónak?

A jó minőségű tapétaajtó tartós és masszív, nem sérül meg a rendszeres használat során sem. Fontos szempont a színválaszték és hogy egyszerűen, könnyen lehessen nyitni-zárni az ajtót. És ne menjünk el szó nélkül a kilincs szerepe mellett sem.

Az egyik ajtólapon a kilincs furata található (húzó vagy toló kialakításhoz), míg a másikon alul és felül a nyitáshoz és záráshoz szükséges retesz helyezkedik el.

Gondoljuk újra az otthonunk elrendezését:

Sokan esnek abba a hibába, hogy egyetlen minta él az agyukban arról, hogy nézhet ki a lakásuk, házuk. Érdemes új irányokat, lehetőségeket felvetni, főleg akkor, ha épp felújítás előtt állunk. Lehet, hogy a falak átrendezésével új tereket nyerhetünk, vagy új funkciókat adhatunk egy-egy kevéssé praktikus térnek.

A nyílászárókon túl is van néhány szempont, amit mindenképp érdemes figyelembe venni a megfelelő otthon kialakítása során. Most ezekből veszünk sorra néhányat:

Gondolkozzunk praktikusan!

Egy jól berendezett otthon a tervezésnél kezdődik. Mérjünk, beszélgessünk, tervezzünk! Gondoljuk végig lépésről-lépésre, hogy szoktunk élni, milyen napi rutinjaink vannak? Azt is nézzük meg, hogy a lakás, ház, amiben élünk, milyen adottságokkal rendelkezik!

Mekkorák a szobák, milyen az elrendezés, hogyan oszlanak meg a funkciók? Végeredményben akkor lesz kellemes az otthonunk, ha az alapszerkezettel tisztában vagyunk. Az esztétikumot érdemes a praktikusan végiggondolt terv alapján továbbgondolni. Így végül nem csak szép, de valóban kényelmes, jól használható otthonunk lesz.

A holmikhoz válasszunk tárolót, találjuk meg mindennek a helyét!

Fontos, hogy a lakásban mindennek legyen meg a maga helye. Ez első blikkre egyértelműnek tűnhet, de sajnos gyakran belefuthatunk abba, hogy csak úgy hányódnak a holmik szobáról szobára. Pláne, ha gyerekek is laknak a házunkban.

Próbáljunk meg olyan tárolókat kialakítani, ami a saját holmink mennyiségére, jellegére van szabva. Épp ezért ne az legyen a stratégiánk, hogy veszünk egy tárolórendszert és mindent belepakolunk. Először vegyük szemügyre az elpakolandó holmikat és utána találjunk hozzá tárolót.

Gondoljunk az idényholmikra is. Például a téli holmiknak legyen olyan tárolója, ahová az év többi részében el tudjuk pakolni. Ha sportolunk, túrázunk, alakítsunk ki a szükséges eszközöknek praktikus polcokat, akasztókat. Mérd fel, hogy a helyiségen belül hol helyezhető el tároló!

Vizsgáld meg, hogy melyik falra mekkora polc, szekrény férne el, nézz körül alaposan, kitűnő tárolóhelyként funkcionálhat a lépcső alatt kiaknázatlan terület, az ablak alá vagy az ajtó fölé fúrható polc. (Fúrás előtt ellenőrizd a fal minőségét és azt, hogy hol futnak a vezetékek a falban, így néhány kellemetlen meglepetést is megspórolhatsz magadnak!)

A konyhában is legyen minden kéznél!

Egy jól kialakított konyha aranyat ér. Itt is fontos, hogy először szemrevételezzük, milyen tárgyakat, edényeket szeretnénk elpakolni. A gyakran használt eszközök, fűszerek legyenek kéznél, a mosogatógépet úgy szereljük be, hogy lehetőleg egy időben ki lehessen nyitni a gép ajtaját és a szemetest, illetve odaférjünk a mosogatóhoz is.

Ha szeretünk egyszerre többen ténykedni a konyhában, érdemes szélesebb, nagyobb konyhapultot kialakítani. Ha nem vagyunk nagy főzőzsenik, inkább rendeljük a kaját, vagy étterembe szeretünk járni, akkor nem kell hatalmas konyhát kialakítani.

Az amerikai konyhás megoldás pedig azoknak a legjobb, akik úgy szeretnek főzni, sütni, hogy közben beszélgetnek, gyereket nevelnek. Ha kicsi a konyhánk, akkor érdemes L alakban kialakítani a munkaháromszöget, vagyis a hűtő, mosogató, főzőlap geometriáját. Így egybefüggő felület áll rendelkezésünkre az előkészítés, feldolgozás, főzés során.

Válasszunk fehér vagy halványzöld, halványszürke konyhabútort ezeknél a pici konyháknál, így a helyiség térhatása kedvezőbb lesz. A tárolás szempontjából elhelyezhetünk síneket a munkalap és a felső szekrény közötti területre, ahol jó néhány tárgy helyet kaphat.

Rendszerezzük az apró tárgyakat, vezetékeket!

A mütyürök amilyen kicsik, akkora káoszt tudnak okozni az otthonunkban. Keríts mutatós dobozokat és helyezd ezeket a picúr tárgyakat egy rendszerező segítségével a doboz belsejébe! Rendelj méretre készített egyedi tervezésű dobozokat a rendszerezéshez!

A különböző vezetékek, hosszabbítók, kábelek is elképesztő zűrzavart tudnak okozni, főleg ha egy kis helyiségben szabadulnak el! Tervezd meg, hogy milyen eszközökhöz kell elektromos áram, a konnektorhoz képest hol helyezkednek el, vásárolj kábelrendezőt, így kordában tudod tartani a vezetékeket, töltőket stb.

Kép forrása: Eclisse.hu

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: