Lakberendezés

Hogyan rendezzünk be egy kis erkélyt? Légy kreatív!

kis erkély

Egy klasszikus, erkélyes panellakásban élsz, és szeretnéd otthonosabbá tenni ezt a kis teret? Akkor a legjobb helyen jársz! Természetesen a nagy és tágas teraszok könnyebben berendezhetőek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kisebb alapterületű erkélyeket nem lehet olyan kényelmessé tenni, amilyenné csak szeretnéd.

Sok esetben az erkélyt elsősorban ruhaszárításra vagy felesleges tárgyak tárolására használjuk. Ezzel azonban megfosztjuk magunkat a hangulatosan berendezett erkélyen töltött időtől.

Tippünk: Takarítsd ki az erkélyt, és szabadulj meg a felesleges dolgoktól. Ahelyett, hogy a lakásodból származó dolgokat tárolnád rajta, vásárolj eredeti erkélybútorokat. Kereshetsz például a Biano oldalán. A keresőmotor számos praktikus szűrővel teszi könnyebbé a keresést.

Azért csóválod a fejed, mert kicsi az erkélyed, és nem sok minden fér el rajta? Ne hagyd, hogy megtévesszen a kis tér. Egy pici erkély is lehet hangulatos és stílusos. Elég egy kényelmes karosszék, székek és egy asztalka.

kis erkély
Kép forrása: Shutterstock.com

Védd a magántered

A panellakások erkélye nagyon gyakori problémája a magánélet hiánya. Ha nem az utcára néz, akkor szerencsés vagy. A magánéletet azonban növelheted, ha a korlátra bambuszból készült belátásgátlót helyezel.

Csempészd be a természetet az erkélyre

Ha el szeretnéd kerülni a szomszédok és a járókelők kíváncsi tekintetét, helyezz pergolát az erkélyedre.

Tippünk: A pergolát hagyd benőni kúszóvirágokkal. Csodálatosan fog kinézni! Pergola helyett használhatsz hálót, amelyen felvezeted a futónövényeket.

Szereted a növényeket? Akkor alakíts ki konyhakertet az erkélyen! Ültesd cserepekbe a kedvenc fűszernövényeidet, zöldségeidet vagy gyümölcseidet, és élvezd a termést.

kis erkély
Kép forrása: Shutterstock.com

Cseréld ki a padlóburkolatot

A legtöbb kis erkély rideg csempékkel van kirakva. Próbáld meg kicserélni a padlóbukolatot. Ha kis alapterületű erkéllyel rendelkezel, akkor ez nem is lesz túl költséges. A nagyobb felhasználói kényelem és a jobb esztétikai élmény érdekében választhatsz például fa padlóburkolatot.

Bérelt lakásban élsz? Még így sem kell lemondanod a komfortosságról! Vannak olyan padlóbukolatok, amelyeket az eredeti padlóra lehet ragasztani. Egy időre leragaszthatod, majd egyszerűen magaddal viheted, amikor elhagyod a bérelt lakásodat, és máshol találsz neki felhasználási lehetőséget.

Használd ki maximálisan az erkélyt

Az erkély nemcsak pihenésre, hanem munkavégzésre vagy barátokkal való üldögélésre is kiváló hely. Ha kisebbek a méretei, az nem jelent automatikusan hátrányt. Még egy kisebb erkélyen is kialakíthatsz saját olvasó- vagy dolgozósarkot, illetve pihenőhelyet.

Szerezz be például egy fából készült ládát, amely egyben tárolóhelyként és padként is fog szolgálni.

Ne feledkezz meg a stílusról

Lehet, hogy azt gondolod magadban, hogy egy kis erkély sosem lesz stílusos. Ez azonban nem igaz! Még egy ilyen kis tér is elragadóan elegáns és kényelmes tud lenni. Ne félj tehát szabadjára engedni a fantáziádat a berendezés során. Ha szereted a fényeket, vásárolj például kis lámpásokat, gyertyákat vagy napelemes lámpákat.

Tippünk: Valószínűleg nem szeretnéd, hogy az erkélyed úgy nézzen ki, mint egy tárolóhelyiség a felesleges holmiknak. Ezért érdemes olyan eredeti erkélybútorokat beszerezni, amelyek egyszerre stílusosak és praktikusak is.

Reméljük, hogy tippjeink inspirálóan hatnak rád, és hogy képes leszel saját ízlésed szerint berendezni a kis erkélyedet. Vágj bele és légy kreatív!

Képek forrása: Shutterstock.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: