Élet-Stílus

Hogyan segít az üzleti coaching a vállalkozásfejlesztésben?

proman consulting

Napjainkban nagyon divatosak a különböző coaching szolgáltatások, de sokan még most sem ismerik a terület szakmai hátterét. Információhiány esetén a coachingot gyakran összekeverik a klasszikus terápiás kezelésekkel.

Bár mindkettő egy tanácsadási forma és egy probléma megoldását célozza, a folyamat menete és a hozzátartozó eszköztár merőben eltér egymástól.

Fontos különbség, hogy egy coachcsal való közös munka nem egy probléma gyökerének kibogozását és az egyén karakterjegyeinek megfejtését veszi górcső alá, hanem a személyes készségeket és gondolkodást fejleszti.

Ebből kifolyólag nem csak magánéleti, de üzleti szférában is hatékonyan lehet alkalmazni az ilyen típusú szolgáltatások alatt megszerzett tudást.

A coaching is tanácsadási forma, de nem pszichológia

Ahogy arra már fél sorban utaltunk, a coaching semmilyen esetben nem helyettesít egy pszichológiai kezelést, míg egy pszichológiai kezelés sem lesz soha egyenlő egy coaching szolgáltatással. Ezután jogosan merül fel a kérdés, hogy mit csinál a coach, és hogyan érdemes megkülönböztetni az említett két területet egymástól?

Célszerű a két tanácsadási forma fókusza és intervalluma felől megközelíteni a témát, ugyanis itt találni a leghangsúlyosabb eltéréseket.

A hagyományos terápia mindig a múltra és a múltbéli tapasztalatokra, tudatalattiban elfojtott eseményekre koncentrál. Ezzel szemben a coaching a jelent és a jövőt vizsgálja. Ebből is ki lehet következtetni, hogy amíg a múlt sérelmeinek, történéseinek feldolgozása éveken át – ha nem egy életen át zajlik -, addig a coaching mérhető céllal számol. Viszonylag gyorsan, 8-10 alkalom után kézzelfogható eszköztárat biztosít.

Továbbá a coachok nem megfejteni szeretnék a személyiség mögött álló ok-okozatiságokat, hanem a meglévő képességeket szeretnék még magasabb szintre fejleszteni. Céljuk az egyén maximális hatékonyságának elérése.

proman consulting
Kép forrása: Freepik.com

A business coaching segít hatékonyabbá tenni a vállalkozások működését

Ma már minden cégvezető és cégtulajdonos tisztában van azzal a ténnyel, hogy egy sikeres vállalkozáshoz nem elég egy jó termék vagy szolgáltatás legyártása, kifejlesztése. Ahhoz, hogy egy vállalkozás folyamatában is képes legyen a megújulásra, figyelembe kell venni, hogy a piac is állandóan átalakul, amihez adaptálódni kell. Elég csak az elmúlt években fellépő járványhelyzetre vagy a jelenlegi inflációs ütemre gondolni.

Fogalmazhatunk úgy is, hogy a korábban megismert üzleti modellek mostanra gyakorlatilag nem működnek. A drasztikus változás pedig azonnal előidézi – vagy épp megkerülhetetlenné teszi – a teljes üzleti menedzsment és marketing átalakítását.

Egy üzleti coach az ilyen típusú átalakuláshoz szükséges stratégiák kidolgozásában és összeszervezésében segít. Minden oldalról megvizsgálja az aktuális helyzetet, hogy átfogó támogatást és útmutatást tudjon adni a vezetőknek egy jövőbeni, prosperáló cég fenntartására.

proman consulting
Kép forrása: Freepik.com

Ha az üzleti coaching során a résztvevő felsővezető eredményesen be tudja építeni az újonnan elsajátított tudást, egy új stratégia kidolgozására, gyakorlati működtetésére, akkor egy komplex akcióterv optimális megtervezésére és szervezeti szinten történő alkalmazására is képessé válik.

Válaszd a piac kiemelkedő üzleti coaching szolgáltatásait!

Egy jó vezető időben felismeri, hogyha cégének vagy épp saját magának szüksége van az újító gondolatokra. A megújulási vágy rengeteg formát ölthet, amikre egytől egyig akad egy agilis coaching szolgáltatás a Proman Consulting tanácsadó cég kínálatában.

Akár a vezetői önismeret fejlesztése, a kommunikációs problémák megoldása vagy a szervezetfejlesztés és átalakítása a cél, egyéni és csoportos business coaching lehetőségek is rendelkezésre állnak.

Ha számodra is fontos, hogy magas szintű, hatékony elméleti és gyakorlati tudást kapj a tanácsadások alkalmával, válaszd a Proman Consulting szakavatott csapatát!

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: