Építkezés-Felújítás

Hogyan tarthatjuk a rezsiköltségeinket kordában?

rezsiköltség

Ha valaki lakására vagy házára otthonként tekint, az a hozzáállásán is meglátszik. Folyamatosan ápolja, díszíti, karbantartja és bizony néha felújítja, korszerűsíti, ha valamelyik része elavult volna. Az elmúlt hónapok aggasztó hírei még inkább sürgetővé tették a fűtéskorszerűsítés kérdését.

A növekvő energia-, illetve rezsiárak azt eredményezték, hogy az emberek átgondolják otthonuk energiaszükségletét és megtegyék a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megfelelően lefedhessék a kényelmükhöz és a mindennapi élethez elengedhetetlen mennyiséget.

Az energiaspórolás becsületbeli ügy is

Bizony, nem csak arról van szó, hogy most rá lettünk kényszerítve, hogy átgondolva használjuk az energiát. Ha belegondolunk, ez azt is jelenti, hogy tiszteljük annyira a bolygónkat és erőforrásait, hogy nem pazaroljuk el azokat.

Gyermekeinknek és utódainknak még egy élhető környezetet tudnánk továbbadni, hogy nekik ugyanúgy részük legyen mind abban, ami nekünk idővel természetessé vált. Természetes, de nem magától értetődő. Legalábbis nem szabad annak tekinteni.

Az utóbbi hónapok korlátozásai, valamint az energiatudatosabb viselkedés azt eredményezte, hogy többen átgondolják a fűtéskorszerűsítés lehetőségét, illetve annak módját, amennyiben a tettek mezejére lépnek.

Magas számla, hideg ház, mi lehet a gond?

Jelenleg nagyobb előnyt élveznek az újépítésű házak, mivel ha az építkezés során odafigyelünk, számos problémának elejét vehetjük. Már egy jó tájolás is rájátszik arra, hogy otthonunk valamelyik helyiségében mindig kellemes meleg fogadjon minket. Leginkább régi építésű házakban fordul elő, hogy valahol szökik a hő.

Azaz rengeteg energiát használunk a fűtésre, ezért magasak a számláink, a helyiségek viszont nem melegszenek fel kellőképpen, ennek következtében fázunk otthon. Ha ismerős ez a helyzet, érdemes megvizsgálni, vajon hol illanhat el a meleg. Első körben érdemes felülvizsgálni a nyílászárókat és a szigetelést.

A régi ablakok szinte kivétel nélkül áteresztik a hőt, gyakorlatilag az utcát fűtjük vele, míg odabent nem megy 20 fok fölé a hőmérő higanyszála.

Mi segít leginkább a rezsiárak csökkentésében?

Számos módon tudjuk csökkenteni rezsiköltségeinket, de igazán hatékonyan és megfelelő mértékben ezt a fűtéskorszerűsítéssel tehetjük meg. A nyílászárók cseréje és a szigetelés kulcsszerepet játszanak a megoldásban. Ne felejtsük el, hogy a nyílászárók óriási fejlődésen mentek át!

Ami 10-15 évvel ezelőtt újnak és jónak számított, már nem olyan hatékony, mint a jelenlegi újdonságok. Érdemes elgondolkoznunk a megújuló energia által nyújtott lehetőségeken. Kézen fekvő a napelemek használata a fűtéskorszerűsítésben.

Manapság számos pályázat segít abban, hogy házunk energetikai besorolása szintet lépjen. Ezen kívül szintén egy nagy beruházás, de megéri, a gázkazán kicserélése, mivel egy újabb típus hatékonyabban látja el a feladatát.

Nem csak arról van szó, hogy lejjebb szorítjuk a rezsiköltségeinket, valamint környezettudatosan járunk el, hanem az ingatlan értékét is megnöveljük.

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: