Élet-Stílus

Hogyan válassz megfelelő öltönyt az esküvődre?

esküvő

Az esküvői öltöny vitathatatlanul a legfontosabb ruhadarab egy férfi életében. De mi alapján válassz? Milyen kívánalmaknak kell megfelelnie egy öltönynek? A dekorációhoz vagy a menyasszony ruhájához kell passzolnia?

Ebben a cikkben mindent elárulunk az esküvői öltönyökről!

Az esküvői öltöny

A férfiaknak könnyebb és nehezebb is a dolga, amikor esküvői öltözetet választanak maguknak. Egyrészt ők nem ábrándoznak gyermekkoruk óta arról, hogy majd miben fognak tündökölni a Nagy Napon, mint ahogy azt nagyon sok nő és lány teszi. Ugyanakkor pont emiatt tanácstalanabbak is lehetnek.

Másrészt kisebb a választék és nehéz a megfelelő fazont és színt megtalálni. Pedig fontos, hogy jól válassz, hiszen az itt készült képek egy életre elkísérnek. Íme 3 ok, amiért megéri jobban megismerni a kínálatot és kiválasztani a tökéletes darabot:

1. Mert ez az öltöny megmarad

Nem csak a szekrényben, hanem a képeken, a videókon, egy szóval mindenhol örök emlék lesz belőle. De ha szolidabbat választasz, akkor akár más eseményre is felveheted.

2. Az öltöny része a dekorációnak

A teljes és tökéletes összképhez az is hozzátartozik, hogy az öltöny, amit a férfi az esküvőn visel, pontosan illeszkedjen az esküvő témájához, alapszíneihez, a helyszínhez és a menyasszony esküvői ruhájához.

3. A kényelem is fontos szempont

Mert nem csupán tökéletesnek kell lennie, nem csak jól kell kinéznie, hanem kényelmesnek is kell lennie. A vőlegénynek ebben a ruhában kell eltöltenie az egész napot, így nagyon fontos, hogy sehol ne szorítson, vágjon, szúrjon, és rendesen tudj benne táncolni is!

A férfi esküvői öltöny később is felhasználható, vagy egyszeri viselet?

Az esküvői öltöny stílusa és a helyszín határozza meg azt, hogy mit viselhet egy férfi és így azt is, hogy később milyen alkalommal tudja még viselni. Ha az öltöny egy templomi esküvőre készült, a menyasszony és a díszítés színében harmonizáló darab, vagy esetleg egy elegáns frakk, még akkor is lehetőséged van felvenni más alkalomkor.

Csak az eseményt kell jól megválasztani, hiszen egy elegáns mellény egy inggel, esetleg a zakó a mellény és a nyakkendő nélkül tökéletes lehet egy fogadásra, elegáns alkalomra, operába.

Összességében, ha a mai modern szokások szerint inkább a kényelmes és újrafelhasználható darabokra szavaztok, a későbbi felhasználási lehetőségek száma meredeken megugrik.

Miből áll egyáltalán egy esküvői öltöny? Miben más, miben több, mint egy „hétköznapi” öltöny?

Egy esküvői öltöny általában több részes és fényesebb, elegánsabb, díszesebb, mint egy hétköznapi darab. Nem csak a zakó, az ing, a nyakkendő és a nadrág képezik a részét, hanem gyakran díszes mellény, díszzsebkendő, mandzsetta és az ezekhez színében és stílusában is tökéletesen illeszkedő cipő, is jár.

Sőt, ha valaki igazán igényes, akár nyakkendőtű és kalap is kiegészítheti a szettet. Az esküvői „öltöny” komplett viseletet takar, nem pusztán egy egyszerű, hétköznapi öltönyt jelzünk ezzel a szóösszetétellel.

Emellett főleg anyagában tér el egy munkaöltönytől. Az esküvői öltöny díszes, néha strukturált, például mintájában kiemelkedő (3D) brokát anyagból készülhet, a színeiben pedig egészen feltűnő is lehet. Nem ritka a fehér, az arany, az ezüst. Létezik természetesen visszafogott szín is, mint a sötétszürke és a kék, és ezek már hátköznapibb viseletet is lehetővé tesznek.

Menyasszonyi ruhához illő öltönyök

A legtöbb menyasszony ragaszkodik ahhoz, hogy a vőlegény öltönye a menyasszonyi ruhához illeszkedjen. Ez a vágy azonban feladatokkal jár és kicsit bonyolultabbá is teszi a vőlegény dolgát, továbbá segítők bevonását is igényli.

Mit is kér ilyenkor az ara? Valójában azt, hogy a vőlegény szettje illeszkedjen egy olyan menyasszonyi ruhához, amit a vőlegény a hagyományok szerint nem is láthat, továbbá passzoljon a cipőhöz, a menyasszony kiegészítőihez, amit a vőlegény szintén nem ismer, és persze a lehetséges menyasszonytánchoz és a menyecskeruhához, esetleg azokhoz a ruhákhoz is, amiket egy nagyobb esküvőn átöltözés esetén még visel az ara.

Ez lehet táncruha, hajnali öltözet, esetleg búcsúruha, amik gazdagabban tervezett esküvők esetén szintén szerepet játszanak.

Mit tehetsz, ha a menyasszonyi ruhához kell illeszkednie az esküvői öltönynek?

Mindenképpen kérj segítséget: erre valók a tanúk és az örömszülők, közeli rokonok, az esküvőszervező és a ruhaszalonok is. Kérhetsz például egy szín-vagy anyagmintát, így pontosan meg tudod mutatni, mire lenne szükség, anélkül, hogy „lelőnéd a poént”.

Ha egy jó ruhaszalonra vagy öltönyházra bízod a választást, valószínűleg tudnak segíteni – különösen, ha a vőlegény és a menyasszony öltözetével is foglalkoznak. Sokkal könnyebb lesz 10 lehetséges anyagtípusból, kiegészítőből, nyakkendőből választani, mint 100 vagy 1000 darabból.

Mik a szempontok, ha a helyszín és a díszítés kerül a fókuszba?

Ilyenkor a fő színeket és a stílust érdemes általánosságban értelmezni: akkor van a legkönnyebb dolgod, ha meg van adva a szervezés során egy kiemelt szín, mint a menta, a piros vagy a sárga, esetleg egy „téma”, ami a vendégek szerelésében is megjelenhet. Ilyen szokott lenni egy-egy divatos új minta, vagy a pár életében jellemző, sajátságos forma.

Ha például szerettek hegyet mászni, a minta lehet, hogy egy páros hegycsúcs lesz, jöhet egy kézzel festett nyakkendő, vagy a díszzsebkendők hegyvonulat-szerű elrendezése. Ha a tenger a téma, egy ezüst vagy arany vasmacska vagy kormánykerék a mandzsettán nagyon szép jelképe lehet életetek lehorgonyzásának vagy a közös utazásnak.

Modern esküvő: zoknira fel!

A modern esküvőnek a legújabb trend szerint a zokni lett az egyik legfontosabb kiegészítője. Mostanra már nem csupán a nyakkendő, a mellény, a zakó, a díszzsebkendő kell, hogy illeszkedjen színében és mintájában, hanem a zokninak is fontos szerep jut!

Ez gyakorta az esküvő témáját jeleníti meg élénk színekkel és mintákkal, megtöri a férfi esküvői öltöny esetleges visszafogottságát és monotonitását. A lábak fotója, ami a menyasszonyi cipőt és a zoknis férfi esküvői cipős lábat mutatja, gyakran szokott a pár háttérképe lenni, vagy a közösségi médiában egy ilyen, nem túl sokat mutató, mégis mókás képpel jelzik az házasságkötésük bekövetkeztét.

Az esküvői öltöny kiválasztásának folyamata

Mindenképp azt javasoljuk, hogy az esküvői öltönyt ne a haverokkal állj neki beszerezni, pláne nem úgy, hogy előtte/közben iszogattok. Maximum a tanúd menjen veled, aki képes kellő komolyságot tanúsítani, vagy a legbiztosabb megoldás, ha a menyasszonyt is viszed, mert ő tudja, hogy milyen a ruhája.

Bátran kérjétek az öltönyház eladóinak véleményét, biztos, hogy ha esküvőről van szó, minden munkatárs készségesen fog segíteni!

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: