Támogatott tartalom

Hogyan válasszuk ki a legjobb termikus aláöltözetet?

téli sportolás

Télen és a hidegebb napokon is szeretnénk sportolni, túrázni a szabadban. Ezért elengedhetetlen a minőségi, melegen tartó öltözet. Ennek lényeges része az aláöltözet, aminek a kiválasztásához szükséges néhány információ. Ebben segítünk most.

Hogyan válasszuk ki a legjobb termikus aláöltözetet?

Amikor a legjobb termikus aláöltözetet keresem, három fő jellemzőt nézek: anyag, forma és használat.

Mi a legjobb anyag a termo aláöltözethez?

A legjobb anyag a termo aláöltözethez az, amelyik az adott tevékenységhez és időjárási körülményekhez tervezetten teljesíti a feladatát. Az alábbi három közül néhány a legelterjedtebb és legnépszerűbb.

Merinó gyapjú

A merinói gyapjút gyakran tartják a legjobb anyagnak a termikus alsóréteghez. Természetes anyagból készült, melegen tart, elvezeti a felesleges nedvességet, és nem ad túl nagy tömeget a ruhák alá. A legtöbb tevékenységhez jó választás, és számos színben kapható, ami rendkívül sokoldalúvá teszi.

Előnyök: Természetes anyag, sokoldalú, mosás nélkül több napig is viselhető.

Selyem 

A selyem egy másik népszerű termikus alapréteg, köszönhetően nedvességelnyelő tulajdonságának és hőtartó képességének. A merinógyapjúhoz hasonlóan természetes anyag, és bár nem egészen olyan meleg, de jó megoldás a közepesen hideg éghajlaton.

Előnyök: Természetes anyag, szuper puha a bőrön, nem terjedelmes.

Hátrányok: Drága, gyakori mosást igényel

Szintetikus anyagok

A piacon kapható számos termikus aláöltözet opció szintetikus szövetekből készül, általában különböző százalékban keverve a poliésztert más anyagokkal, például nejlonnal, ryonnal stb.

A szintetikus anyagok előnye, hogy olcsók és nagyon könnyen ápolhatók, de van néhány hátrányuk is, főként az, hogy hajlamosak gyorsan szagot képezni, ezért gyakori mosást igényelnek.

Előnyök: Olcsó, könnyen ápolható

Hátrányok: Gyorsan szagot képeznek, gyakori mosást igényelnek. Nem annyira kényelmes és a minősége is gyengébb.

Bármilyen anyagot is válasszon, ügyeljen arra, hogy az anyag képes legyen felszívni és megtartani a nedvességet.

Ha hidegben mozog a nedvesség felhalmozódhat, és ha a ruha nem szívja fel, a végén nagyon fázni fog.

Keressen olyan márkákat, amelyek nedvességelvezető tulajdonságokkal rendelkeznek, hogy izzadni tudjon, de a nedvesség távol maradjon a bőrtől, és a testmaghőmérséklet stabil maradjon. A Brubeck sportruházat webshopban csak ilyen termékeket talál.

Termikus aláöltözet formák

A termo alsónemű többféle formában kapható: hosszú és rövid ujjú, többé-kevésbé testhezálló, kerek nyakú vagy magas nyakú.

A legjobb forma a termo alsóneműhöz az, amely úgy öleli át a testet, hogy közben nem érzi magát beszorítva: egy bő termo réteg nem lesz képes sok hőt megtartani, és alapvetően meghiúsítja a célját.

A nyak tekintetében ez nagymértékben függ attól, hogy milyen használatra lesz szüksége a rétegnek.

Ha el akarja rejteni a mindennapi ruhák alá, akkor a kerek nyak a legjobb, de hőszigetelési célokra a magas nyak alapvető fontosságú. Válasszon olyat, amelyiknek van cipzárja, hogy szükség esetén ki tudja engedni a levegőt.

A legjobb thermo alsónemű kiválasztása nagyban függ attól is, hogy milyen felhasználásra van rá szüksége.

Ha sportos kalandra indul, a nedvességelnyelő tulajdonságai döntőek, míg ha téli városi utazáshoz kell egy plusz réteg, akkor valószínűleg megúszható egy kevésbé csúcstechnológiás megoldással is.

Selyem: Kellemes tapintású és nem terjedelmes, a selyem bármi alá felvehető, és egész nap melegen tart: akár egy szűk farmer alá is felvehető, annyira vékony!

Merinó gyapjú: tökéletes, ha napközben fizikai tevékenységeket tervez, vagy ha gyakran fog ki-be járkálni. Főleg, ha hosszú életű, minőségi ruhára van szükség.

A merinógyapjú felszívja a nedvességet, és melegen tart, de nem fog túlmelegedni a beltérben. Városi utazáshoz és városnézéshez válasszon egy könnyű változatot.

Ha igazi téli kalandot tervez hóval és szabadtéri tevékenységekkel, a merinógyapjú az én választásom. Kiváló nedvességelvezető képességei egész nap melegen tartják Önt, és nem kell aggódnia a túlmelegedés miatt, amikor megáll.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: