Élet-Stílus

Hogyan válasszunk elektromos kerékpárt?

elektromos kerékpár

Az elektromos kerékpárral – vagy e-bike-kal – való első használat olyan érzés lehet, mintha felfedeznénk egy szupererőt. Ez azért van, mert a pedelec elektromos biciklik kibővítik a kétkerekű lehetőségek tárházát: Lépést tarthatsz a megálló és induló forgalomban, könnyebben szállíthatsz gyerekeket vagy rakományt, kevésbé izzadtan érhetsz célba, vagy egyszerűen csak egy kis extra lendületet élvezhetsz olyan utakon, amelyek egyébként túl messzinek vagy túl dombosnak tűntek volna.

Az elektromos kerékpárok kezdetben ugyanolyan kategóriákba sorolhatók, mint a hagyományos kerékpárok: hegyi és országúti kerékpárok, valamint olyan kategóriák, mint a városi, hibrid, cruiser, teher- és összecsukható kerékpárok.

Hogyan válasszunk elektromos kerékpárt?

Elsősorban szabályozási okokból az elektromos kerékpárokat is osztályokba sorolják, amelyek a motoros támogatás szintjét jelölik. Annak kitalálása, hogy melyik osztályba tartozó e-bike-ra van szükség, kulcsfontosságú döntési pont:

1. osztály: A motor csak akkor lép működésbe, amikor pedálozol és 20 km/órás sebességnél már nem segít.
2. osztály: Szintén rendelkezik pedálsegítő üzemmóddal 20 km/óráig, valamint egy tisztán gázpedálos üzemmóddal.
3. osztály: Kizárólag pedálsegítséggel működik (mint az 1. osztály), de a segítségnyújtás 28 km/órás sebesség eléréséig folytatódik.

A legtöbb új motoros az 1. osztályú e-bike-okkal kezdi. Az 1. osztályú kerékpárok a legolcsóbbak, és szabályozási szempontból a legáltalánosabban elfogadottak. Városi utcákon és számos kerékpárúton is lehet velük közlekedni. Az e-bike-ok ezen osztályát kezdik engedélyezni a hagyományos hegyi kerékpárutakon is, bár a hozzáférés nem általános, ezért először mindig tájékozódjon.

A 2. osztályú e-bike-ok általában ugyanazokon a helyeken engedélyezettek, mint az 1. osztályú e-bike-ok. Ez azért van így, mert mindkét osztályban a motoros támogatás maximális sebessége 20 mérföld/óra.

A 3. osztályú e-bike-ok népszerűek az ingázók és a futószalagosok körében. Az 1. osztályú kerékpárokhoz képest gyorsabbak és erősebbek (és többe kerülnek). A nagyobb teljesítménynek az a hozadéka, hogy jobban tudsz lépést tartani a forgalommal. Emellett jobban mennek fel a dombra és nagyobb terhelést is elbírnak. Ennek ellentételezése az, hogy a legtöbb kerékpárúton és hegyi kerékpárút-rendszeren nem lehet velük közlekedni.

A végleges e-bike-osztály kiválasztása előtt tájékozódj a hozzáférési szabályokról. A fenti hozzáférési információkkal kapcsolatban az a figyelmeztetés, hogy a törvények, az engedélyezés, a regisztráció, a korhatár és a földhasználati szabályok folyamatosan változnak.

E-Bike akkumulátorok, hatótávolságok és motorok

A gyártók nagy figyelmet szentelnek az egyes kerékpárok erőforrásának. A tervezési kompromisszum a teljesítmény és a hatótávolság között zajlik. Egy erősebb motor nagyobb sebességet biztosít a forgalomban való haladáshoz, és nagyobb nyomatékot a hegymászáshoz és a teherhordáshoz. A nagyobb teljesítményű motor ugyanakkor gyorsabban lemeríti az akkumulátort, ami csökkenti a hatótávolságot.

A leendő e-bike-ok összehasonlításakor széles hatótávolsággal kapcsolatos adatokat láthat: Például 20-100 kilométeres pedálozással megtett kilométerek. Ez azért van, mert nagyon sok változó befolyásolja a hatótávolságot.

A nagy akkumulátor természetesen segít: A kapacitásokat wattórában (Wh) adják meg, ami azt jelenti, hogy az akkumulátor hány órán keresztül képes fenntartani 1 watt teljesítményt, mielőtt lemerülne.

Így a motor teljesítménye is számít: Egy 500 wattos motor 500 Wh-s akkumulátorral párosítva (ez egy gyakori 3-as osztályú kerékpárösszeállítás) gyorsabban lemeríti az energiát, mint egy 250 wattos motor 500 Wh-s akkumulátorral (ez egy gyakori 1-es osztályú kerékpárösszeállítás).

Az akkumulátor töltési ideje: A legtöbb akkumulátornak három-öt órára van szüksége ahhoz, hogy üres állapotból teljesen feltöltődjön, a nagy kapacitású akkumulátoroknak ennél hosszabb időre van szükségük. Ha az e-biciklivel tervezed az ingázást, vásárolhatsz extra töltőket. Gyorsabb töltőket is vásárolhatsz.

Az akkumulátorok száma: Egyes e-kerékpárok lehetővé teszik a kerékpárosok számára, hogy egyszerre két akkumulátort használjanak. Ez meghosszabbíthatja a kerékpározás hosszát – és ha az egyik akkumulátor lemerül, van tartalék.

Vásárolhatsz egy extra akkumulátort is, hogy mindig legyen egy teljesen feltöltött akkumulátorod, vagy kicserélheted a tiédet az élettartamának végén (általában több ezer töltés).

Az akkumulátor rögzítésének beállítása: A vázba integrált akkumulátorok szabaddá teszik a helyet a palacktartó vagy egy kis kerékpártáska számára. A külső akkumulátorok azonban könnyebben tölthetők és cserélhetők.

A bartamotor.hu elektromos kerékpár webáruházban online segítenek szakértők a legjobb termék kiválasztásában. Így nem hibázhatsz.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: