Támogatott tartalom

Hogyan változott a kutyák agymérete az évszázadok során?

kutya

Érdekes kutatási téma a farkasok és a kutyák összehasonlítása, hiszen a két faj 25 ezer éve kezdett elválni egymástól. Ekkor kezdődött ugyanis a háziasítás, azonban körülbelül 10 ezer évig a kutyák és a farkasok külseje nem különbözött egymástól.

Több kutyafajta esetében még ma is hatalmas a hasonlóság, azonban a mai, modern kutyafajták tenyésztése csak az ipari forradalom után kezdődött el.

Ma már rendkívül széles a kutyafajták listája és mind küllemben, mind pedig viselkedésben különféle specialitásokkal rendelkeznek. Azonban hogyan változott a relatív agyméret az évezredek során? És milyen viszonyban van a mai kutyafajták agya a farkasokéval, illetve kutyaőseik agyával? Az ELTE kutatói erre keresték a választ.

A farkasok agya

A Kutyabarát Magazin híreiből mindig megtudhatunk valami érdekességet, társállataink kialakulása pedig különösen izgalmas terület. A korábbi kutatások már kiderítették, hogy a farkasok agya relatíve nagyobb volt a kutyák agyánál, hiszen a farkasok 31 kg-os testméretéhez képest agyuk 131 köbcentiméteres.

Az ősi kutyák agya ehhez képest jelentősen kisebb volt, hiszen a hasonló súlyú kutyák agya mintegy 100 köbcentiméter.

Miért kisebb az agya a kutyáknak?

A kutatások és feltételezések szerint a háziasított kutyának sokkal kevesebb feladatot kellett megoldani, mivel a gazdáik biztonságos környezetet teremtettek a számukra, nem kellett magukat megvédeni, valamint az élelmet is biztosították a részükre.

Ennek következtében a nagy energiaigényű agy fenntartása nem volt indokolt, így vált egyre kisebbé a háziasított farkasok, vagyis a kutyák agytérfogata.

Hogyan változott a kutyák agymérete napjainkig?

Az ELTE Etológiai tanszéke 865 koponyát vizsgált meg, ezen belül pedig 159 kutyafajta és 48 farkaskoponya vett részt a kutatásban, az agytérfogatot pedig CT felvételek alapján számolták ki.

A kutatások megállapították, hogy a kutyák agytérfogata folyamatosan növekedett, vagyis minél távolabb állt az adott faj a farkastól, annál nagyobb agykoponyával rendelkezett.

Mi lehet a relatív agykoponya-növekedés magyarázata?

A tudósok szerint az ember letelepedésével a kutyák szerepe megnövekedett, hiszen szükség volt terelőkutyákra, őr- és vadászkutyákra, de ölebekre is. Ez viszont egyre több feladatot adott a kutya számára. Ezenkívül a tudatos tenyésztés is szerepet játszott, mivel a tenyésztők egyre nagyobb koponyaméretet szerettek volna létrehozni.

Egy másik lehetséges magyarázat pedig maga az urbanizáció, majd pedig a modern életmód és a civilizáció, ami hatalmas alkalmazkodást, tanulást és tudást vár el a kutyáktól. A szabályok és az elvárásokhoz való alkalmazkodás elengedhetetlen egy mai, modern kutya számára, és mindezt természetesen csak nagyobb agyi kapacitással képes ellátni.

A kutyák agyméretének változása érdekes kutatási terület, főleg annak fényében, hogy a kutyák agytérfogata folyamatosan növekszik. Az ősi fajták emellett másképp is ugatnak és kommunikálnak, valamint kevésbé követik az ember utasításait.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: