Építkezés-Felújítás

Hol lehet használni térkövet?

járda a kertben kovi térkő

Bárhol és bármikor, kis túlzással. Már meglévő beton, aszfalt alapra is rárakható, bár ebben az esetben azért egy kicsit macerásabb a folyamat, mert nem mindegy az adott felület lejtésének mértéke, és az előkészületek sem léphetőek át.

Dísz, vagy annál több?

Sokkal több, ráadásul díszítő elemnek sem mindennapi választás. Elnézve a paletta tagjait, bőven akad választék: szín, forma, méret. Mindenki könnyedén rátalálhat arra a típusra, ami egyéni ízlésének a leginkább megfelelő. A kérdés már csak az: hogyan alakulnak a térkövezés árak?

Erre képtelenség egyetlen bővített mondattal válaszolni, pusztán azért, mert nem mindegy, mekkora területről, milyen felületről, milyen fajtájú térkőről van szó. Ezek kivétel nélkül meghatározóak az árképzés szempontjából.

Az öt centiméter vastag variációk olcsóbbak, mint a standardnak számító hatcentisek, de ha autóforgalmat is el kell bírnia a térkőnek, akkor hat centiméternél alább semmiképpen sem jó ötlet adni, már ami a vastagságot illeti. Ráadásul az sem mellékes, hogy a tervezett járda, vagy éppen autóbejáró milyen szélességű.

A járda akkor optimális, ha egy ember kényelmesen elfér rajta, de igény szerint a kétemberes kiépítés is megoldható. Ekkor minimum 120 centiméteres szélességgel célszerű kalkulálni, míg az autóbejáró ideális, ha legalább három méter széles a maximális komfort érdekében.

Az árakhoz még egy apró megjegyzés: a beruházás mértékét anyagi szempontból nem érdemes rövid távon nézni, csupán a számokat alapul véve. Hogy miért? Azért, mert a térkövezés időtálló választás, aminek a strammsága, tartóssága nem évekig, hanem alsó hangon évtizedekig tart, és a legjobb esetben ez egyszeri költséget, kivitelezést jelent.

Viszlát, sár! Viszlát, vízátfolyás!

térkő azon túl, hogy jól néz ki, számtalan módon képes megóvni a házat. Például az alapzatot a kimosódástól, a házfalat a felfröccsenő sártól. Miközben a belső tér tisztasága is könnyedén megőrizhető. Arról nem is beszélve, hogy a fagy- és kopásálló felület nem csúszik, így még a legzordabb téli napokon is maradéktalanul biztonságos terepet biztosít.

Kép forrása: Adobe Stock

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: