Hobbikertész

Hortenzia átültetése – Részletes útmutató

hortenzia

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) különlegesen szép virágzatával bármelyik kertnek látványos dísze lehet, feltéve, ha a megfelelő helyre és talajba ültetjük. A hortenzia félárnyékos fekvésben, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, enyhén savanyú talajba ültetve fejlődik és virágzik a legszebben.

A túlságosan erős napfényt és a meszes talajt nem kedveli. A hortenzia ültetése előtt mindenképpen mérlegeljük az előbbi szempontokat, ugyanis a növény nem szereti az átültetést, csak nagyon indokolt esetben ültessük át más helyre. Cikkünk további részében a hortenzia átültetésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze.

Így ültessük át a hortenziát!

A hortenzia átültetése legnagyobb eséllyel akkor lesz sikeres, ha ősszel, fagymentes időszakban végezzük el, amikor a növény levélzetének jelentős része lehullott. A hortenzia gyökere mélyen hatol a talajba, emellett sok finom gyökere is fejlődik, ezért annak érdekében, hogy a gyökérzet a legkevesebb sérülést szenvedje el, széles és mély gödröt kell kiásnunk.

Idősebb, nagyobb méretű hortenzia bokor esetén a gyökérzet a földdel együtt igen nehéz lehet, ezért, ha a kert egy nagyon távoli pontját választottuk a növény új helyéül, akkor terítsünk le egy fóliát, emeljük át rá a bokrot és a fólián húzzuk át az ültetés helyére.

Az ültetéshez szintén egy széles és mély gödröt kell kiásnunk, amelyben kényelmesen elfér a kiásott növény földlabdája. A gödröt öntözzük be alaposan, mielőtt belehelyeznénk a növényt. Állítsuk a hortenziát az ültetőgödörbe és kezdjük el visszatölteni a földet, menet közben tömörítsük.

Ha ezzel végeztünk öntözzük meg a növényt, ezzel elkerülhetjük, hogy levegő maradjon a gyökerek között. Bármennyire is figyeltünk a munka során, a gyökérzet egy része valószínűleg megsérült, azaz a gyökértömeg csökkent, ezt a változást a hortenzia föld feletti részeivel is követnünk kell.

Emiatt az átültetést követően főként idősebb, nagy növények esetén fontos, hogy elvégezzünk egy alapos visszametszést is. Mivel a hortenzia ilyenkor már nem virágzik, ezért az ősszel elvégzett metszés nem fog problémát okozni.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a hortenzia átültetéséhez. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Kép forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: