Élet-Stílus

Így védhetjük meg autónk belső terét ősszel és télen!

gumiszőnyeg

Az idei őszi időjárás meglehetősen kegyes volt hozzánk, sokat sütött a nap, kellemes meleg volt a hőmérséklet, és eső sem esett sok, de mostanra már megérkezett a hűvösebb, csapadékosabb időjárás is, ez pedig nemcsak azt jelenti, hogy melegebben kell öltözködni, hanem azt is, hogy sokkal több sárral és latyakkal kell megküzdenünk.

Ha az otthonunkról van szó, akkor egy fokkal könnyebb dolgunk van, hiszen megtehetjük, hogy az ajtó előtt levesszük a cipőnket, így a sarat nem visszük be a lakásba vagy a házba.

Az autó tisztántartása ősszel és télen már nehezebb feladat, hiszen hiába topogjuk le a havat, vagy húzzuk le a sarat a cipőnkről, ez sosem tökéletes megoldás, az autó belseje pedig hamar koszos lesz.

Télen senki sem szeret autót takarítani, viszont vannak olyan módszerek és lehetőségek, melyek, ha nem is védenek meg minden szennyeződéstől, de megkönnyítik a dolgunkat – írja a Fékmester.

Időben érdemes lecserélni a textil gumiszőnyegeket

Az egyik nagyon jó lehetőség, ha szőnyeget teszünk az ülések elé, ahova ugyebár a lábunk is kerül, mert így az autó saját kárpitját könnyedén megvédhetjük a szennyeződésektől, magunkat pedig a végtelennek tűnő kárpittisztítástól. De egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szőnyeget választunk.

A textil autószőnyegeket sokan kedvelik, egyrészt mert kedvező áron lehet őket beszerezni, másrészt, mert annyiféle színben és mintában elérhetőek, így könnyen igazíthatjuk az ízlésünkhöz az autó belsejét is. Ősszel és télen azonban ezek nem feltétlenül praktikusak, bár tény, hogy azért ezek is nyújtanak a sár és a latyak ellen valamennyi védelmet.

Ha azonban az a cél, hogy a hidegebb időszakban kevesebbet keljen az autónk kárpitját takarítani, célszerű inkább gumiszőnyeget választani, télen pedig leginkább olyat, amelynek kicsit magasabb pereme van.

Ezek a szőnyegek ugyan nem túl dekoratívak, de masszívak, strapabírók, nem áznak át a latyakos cipőnktől, és még könnyen is takaríthatóak. Egyszerűen csak ki kell rázni belőlük a megszáradt sarat, esetleg leveretni egy kis vízzel, és egy kis törlés után már mehetnek is vissza az autóba.

Egy kis odafigyeléssel sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat

A textil szőnyegeket tehát ősszel mindenképp érdemes lecserélni, de vannak még olyan apró trükkök, melyeket bevethetünk, hogy az autó minél kevesebbszer igényeljen belső tisztítást. Először is, ha van rá lehetőség, akkor érdemes az autóba bekészíteni egy cserecipőt.

Mielőtt beszállnánk, cseréljük le a saras cipőket arra, amelyikben vezetünk, a koszosat pedig tegyük egy nejlontáskába, így megvédjük az autót a sártól.

Arra is érdemes figyelni, hogy mielőtt beszállunk, a lehető legtöbb sarat, havat távolítsuk el a cipőről. Minél jobban odafigyelünk arra, hogy hogyan szállunk be az autóba, annál jobban óvhatjuk az autó kárpitját.

A koszolódást nem tudjuk megakadályozni teljesen, de egy kis odafigyeléssel elég lehet a télen csak egyszer elvinni az autót az autókozmetikába, vagy nekiállni kitisztítani. Ezzel sok időt és pénzt spórolhatunk meg.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: