Építkezés-Felújítás

Jelek üzennek: eldugulóban a lefolyó!

duguláselhárítás

A dugulás rettentően kellemetlen jelenségeket produkál. A kádból nem folyik el a fürdővíz, a WC nem fogadja be azt, amit el kellene nyelnie, a konyhai mosogató visszalöki, amit nem kéne visszaspriccelnie. De mindez nem előjelek nélkül történik. A házi duguláselhárítás, mint megelőzés, nagyon is helyénvaló – üzenik a dugulás előjelei.

Milyen hibákat háríthatunk el házilag?

Napjainkban egyre többféleképpen próbálunk takarékoskodni, csökkenteni a kiadásainkat. Miközben sokan elfogadják az ismeretlen eredetű mondás bölcsességét, miszerint nem vagyok elég gazdag ahhoz, hogy olcsót vegyek.

Valahol a kettő között található meg talán az a bizonyos arany középút, ami valóban iránytűt adhat a kezünkbe – legalábbis az anyagiakat illetően. És bizony így van ez a duguláselhárítás során is, mert egy határon túl nem érdemes erőlködni, hívni kell a hivatásos duguláselhárítót, aki száz százalékos megoldást nyújt.

Viszont néhány megoldás segíthet egyszerűbben és esetenként olcsóbban megúszni a kezdődő vagy már kialakult lefolyódugulás elhárítását.

A kezdődő dugulás jelei

Még csak épp megakadt a lefolyónk torkán egy eltévedt szappandarab vagy hajtincs, esetleg szép csöndesen csomót képezett a vízkő, ekkor kisebb jelek mutatják a közelgő nehézségeket:

 • kellemetlen szagok szállnak fel a lefolyóból;
 • a lezúduló víz bugyborékoló hangokat kiadva távozik a csövön;
 • vagy épp egészen egyszerűen nem folyik le a víz.

Ha már a kezdeti jelzésekre felkapjuk a fejünket, egyszerűbben megúszhatjuk a hibaelhárítást.

Négy házilagosan kivitelezhető duguláselhárítási megoldás

Alapvetően négyféle módszert javaslunk Önnek.

 1. mechanikus eszközök használata
 2. forró vizes öblítés
 3. ecetes öblítés
 4. erre kifejlesztett vegyi anyagok alkalmazása

A mechanikus eszközök közül a pumpa a legegyszerűbb. Ez oly elterjedt eszköz, hogy többet szinte nem érdemes róla szólni. Bár manapság már speciális dugulásmegszüntetőt is árusítanak, ami szintén a szívó-nyomó hatás elvén alapul, de kevesebb kézierőt igényel.

Az egyszerűbb csőgörények, vagyis duguláselhárító acélspirálok szintén ide tartoznak. Valamennyit könnyen alkalmazhatjuk már kis gyakorlattal.

A forró vizes öblítés, különösen, ha egy tölcsérrel a lefolyó mélyébe irányítjuk, ugyancsak megoldhatja a vezeték eltömődését. Ecettel a kisebb vízkőlerakódások oldhatók fel eredményesen. Az összetettebb esetekben azonban érdemes a háztartási boltokban, ábécékben kapható vegyszerekhez nyúlnunk.

Ezek legtöbbször kész, sűrű állagú gélek, illetőleg szilárd halmazállapotú (granulált vagy kristályos) szerek. Legtöbbjük maró hatású, erősen lúgos anyag, ezért kesztyűben, esetleg védőszemüvegben érdemes használnunk ezeket.

Nagyon fontos, hogy a lúgot soha ne alkalmazzuk savval együtt, mert például a sósav és a hypó (vagy más erősen lúgos anyag) mérgező klórgázt fejleszt.

A vegyszerek időközönként kisebb adagban megelőzésre is jók.

És a tuti megoldás!

Ha nem jutottunk eredményre egyik megoldással sem, vagy éppen eleve nem akarjuk saját kezűleg intézni a duguláselhárítást, billentyűzzük be a Világi Duguláselhárítás telefonszámát:

+36 20 375 0531. A csapat hozza majd a nehéztűzérséget, csőkamerát, WOMA-t – és ezekkel már nagyon sok baj orvosolható.

Rutinos, hozzáértő, modern eszközökkel, rohamkocsival érkező szakembereink például a következő városokban és a környező helységekben veszik le a válláról a le nem folyó lefolyók tisztításának terhét.

 • Budapest
 • Érd
 • Győr
 • Székesfehérvár
 • Tatabánya

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: