Építkezés-Felújítás

Kádfestés: Fürdőkád felújítás házilag

fürdőkád

Ha a régi fürdőkád már régies és kopottas, ugyanakkor szeretnénk elkerülni a fürdőkád cserével járó bontást, felfordulást, csempeigazítást esetleg komolyabb burkolási munkákat, akkor jó megoldást jelenthet a fürdőkád házilag történő felújítása.

Adódhatnak olyan esetek, amikor mindenképpen cserére szorul a fürdőkád, azonban, ha inkább csak esztétikai problémáról van szó, például kopott kinézetű a kád, vagy a színén szeretnénk változtatni, akkor a fürdőkád festés is elegendő.

A kádfestés nem bonyolultabb, mint más festési munkálatok, további előnye pedig, hogy olcsóbb és gyorsabb megoldás, mint a kád cseréje. A főbb lépések hasonlók, mintha csempét vagy falat festenénk, valamint túl sok speciális eszközre és anyagra sem lesz szükségünk a munkához.

A továbbiakban összefoglaljuk, milyen eszközökre és anyagokra van szükség a fürdőkád festéshez, valamint, hogy hogyan tudjuk házilag is elvégezni ezt a felújítási munkát. Lássuk, a fontosabb tudnivalókat!

Mire van szükség a kádfestéshez?

A fürdőkád festéshez ecsetre, maszkoló szalagra, csiszolópapírra, és festékre lesz szükségünk. Ezeket az eszközöket a későbbiekben más festési munkák során is használhatjuk, ha a festés után gondoskodunk a megfelelő tárolásukról.

A kád felújításához zománcfestéket érdemes választani, a megfelelő festék, nem csak a fürdőkád, hanem a mosdókagyló, a csempe és a WC csésze felújítására is alkalmas.

Az egyik legismertebb fürdőkád festésre alkalmazható festék a kétkomponensű NEW BATH zománcfesték, mely kerámia, öntöttvas, akril és acél kádakon is alkalmazható, a festék szép, fényes felületet ad, mely ellenáll a nedvességnek is.

Szintén erre a célra alkalmas a Renova kádfelújító zománcfesték, mely a NEW BATH festékhez hasonlóan kétkomponensű, kádak mellett, zuhanykabinok, zuhanytálcák és medencék javítására is használható.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni a spray és a stift kiszerelésű termékeket is. Ha kád felújítást tervezünk, a Dupli-Color kádzománc sprayt és a Dupli-Color javítóstiftet is választhatjuk a munka elvégzéséhez.

A kádfestés lépései

A fürdőkád festés legelső lépése a felület előkészítése a festéshez, mely a csiszolásból, valamint a zsíros lerakódások és szennyeződések eltávolításából áll. Az előkészítés végén, szárazra kell törölnünk a felületet.

A következő lépés a nem festendő felületek védelme takarással és maszkoló szalag segítségével, utóbbival könnyedén ki tudjuk jelölni a festés határait is. Ha ezzel meg vagyunk, kezdődhet is a festés, mivel alapozásra nincs szükség, köszönhetően a kádfestésre szolgáló zománcfestéknek.

Az előkészített felületre, ecsettel, hengerrel vagy pisztollyal is felvihetjük a festéket. Ha spray kiszerelésű festéket választottunk, mindenképp olvassuk el festés előtt a termék használati útmutatóját, mely minden lényeges tudnivalót tartalmaz, ami szükséges ahhoz, hogy igazán szép legyen a végeredmény.

Valószínű, hogy egy réteg kevés lesz a teljes fedéshez, ha a két réteg felvitele között, maximum 24 óra telik el, akkor nem kell újra csiszolni a felületet, azonban, ha ennél többet várunk, akkor érdemes lehet újra átmenni a felületen.

A száradási időre vonatkozóan a választott termék csomagolásán találunk információkat, emellett azonban fontos megemlíteni, hogy a száradási idő függ a festékréteg vastagságától, a helyiség páratartalmától, valamint a hőmérséklettől is, és természetesen fontos a megfelelő szellőzés is.

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy teljesen megszáradt a kád, akkor akár már használatba is. Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek a fürdőkád felújításához. Jó munkát kívánunk!

Kép forrása: Pexels.com

Még több cikk a rovatból: