Hobbikertész

Kardvirág hagyma ültetése – Részletes útmutató

kardvirág

A kardvirág (Gladiolus) magas termetű évelő növény, mely a nősziromfélék családjába tartozik, hosszú szárán nyíló élénk színű virágaival, valamint kardszerű leveleivel páratlan látványt nyújt, főleg nagyobb csoportban ültetve.

Az egyes kardvirág fajták rendkívüli változatosságot mutatnak, kisebb kertekbe ültethetünk fél méteres magasságot elérő törpe kardvirágokat, míg nagyobb kertekben szépen mutatnak az egy méter magas hagyományos fajták is.

A kardvirág nem csak a hazai kertekben található meg régóta, hanem a virágkötészetben, vágott virágként is hosszú ideje használják szépsége miatt, így nem csak a kertünket, hanem a lakásunkat is díszíthetjük vele.

Cikkünk további részében bemutatjuk a kardvirág ültetésének menetét, kitérünk a növény környezeti igényeire, valamint adunk néhány ötletet a kardvirág hagymák teleltetéséhez is. Lássuk, mit érdemes tudni a kardvirágról!

A kardvirág igényei és gondozása

A kardvirág a napos, világos virágágyások növénye, fényigényes dísznövény, mely jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik és virágzik a legszebben. Amennyiben nem elég csapadékos a tavasz, már ilyenkor is öntöznünk kell és később is meghálálja az öntözést.

Ha a nyári időszakban időnként tápoldatozzuk is az öntözések során, bőséges virágzással hálálja meg. A kardvirág hagymák fiatal hagymakezdeményeket nevelnek, szaporítani ezek leválasztásával és elültetésével tudjuk.

A kardvirág fagyérzékeny növény, ezért a hagymáit teleltetni kell. Ehhez október közepétől kezdjük el felszedni a hagymákat. Az elvirágzást követően ne vágjuk le a virág szárát, hanem, hagyjuk elszáradni, mivel a hagyma tápanyagot nyer belőle.

A kardvirág ültetése

kardvirág
Kép forrása: Freepik.com

A kardvirágot a környezeti igényeinek megfelelő ágyásba április közepétől kezdhetjük elültetni, érdemes szakaszosan ültetni a hagymákat így nyáron hosszabb ideig gyönyörködhetünk a kardvirágok szépségében.

A különböző virágszínű és magasságú kardvirágok segítségével, a színek csoportosításával, rendkívül mutatós összeültetést alakíthatunk ki. A hagymákat jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba ültessük, amennyiben szükséges, javítsuk fel a talajt az ültetés előtt.

Amikor a kardvirág számára helyet keresünk, ne csak a fényigényét vegyük figyelembe! Fontos, hogy évről-évre máshova ültessük el a hagymákat, ez segít megelőzni a betegségek megjelenését.

A kardvirág hagymákat 10-15 cm mélyre, egymástól pedig legalább 15-25 cm-es távolságra ültessük el. Helyezzük a hagymákat a kiásott kis gödrökbe, ezt követően takarjuk be őket földdel. A magasabb fajták mellé érdemes már ilyenkor leszúrni egy karót, ami később majd támasztékul szolgál.

Ha nagyon száraz a tavasz, öntözzük meg az elültetett hagymákat és később se feledkezzünk el az öntözésről.

A kardvirág hagymák teleltetése

Az ősszel felszedett kardvirág hagymákat a felszedés után tisztítsuk meg a virágföldtől és válogassuk át, csak az egészséges hagymákat hagyjuk meg, amelyik penészes vagy rothadt azt dobjuk ki.

Ha így teszünk, az segít megelőzni a betegségek megjelenését is. Az egészséges kardvirág hagymákat hűvös, jól szellőző helyiségben, például a pincében teleltethetjük át a legnagyobb sikerrel. A tároláshoz töltsünk meg egy faládát homokkal, tőzeggel vagy fűrészporral.

Helyezzük a hagymákat a ládába úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. A teleltetés alatt időnként ellenőrizzük őket, és ha olyat találunk, amelyik rothadásnak indult, dobjuk ki.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a kardvirág ültetéséhez és gondozásához. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com; Freepik.com

Még több cikk a rovatból: