Támogatott tartalom

Kényelmes és biztonságos közlekedés az utakon: Mi minden múlik egy gumiabroncson?

gumi

Nap mint nap számtalan gépjárművet látunk az utakon, időnként érdemes lehet néhány pillantást vetni nem csak a kocsikra, hanem azok abroncsaira is.

Sajnos a felmérések azt mutatják, hogy a mai napig az autóvezetők több mint egyharmada nincs tisztában azzal, hogy milyen fontos az autón lévő gumiabroncs típusa, mérete, és állapota, ugyanis ennyi autóvezető nap mint nap túlságosan elhasználódott abroncsokkal indul útnak.

Amikor a gumiabroncsok elhasználódnak, akkor azoknak a futófelülete olyannyira elkopik, hogy használatuk balesetveszélyessé válhat. Kisebb lesz a vonóerő, nem lesz jó a tapadás, és egy elkopott gumi fékezhetősége is komoly gondokat tud okozni.

Emellett, ha kopott az abroncs, akkor sokkal nehezebb az autót kormányozni, kanyargós utakon pedig sajnos könnyedén megcsúszhat az autó.

Az abroncsok állapotának ellenőrzése rendkívül fontos, hiszen minél kopottabbak a gumik, annál kevésbé lesz az szerkezetileg stabil, ez pedig nem csak a kényelmes, hanem a biztonságos vezetést is veszélybe sodorhatja – írja az Autotire.

Mikor, és hogyan kell lecserélni autónkon a gumiabroncsokat?

Alapvetően két oka lehet annak, hogy lecseréjük a gépjárművünk kerekein a gumiabroncsokat:

  1. Egyrészről erre akkor van szükség, amikor szezonális abroncsról van szó, hiszen elengedhetetlen, hogy télen téli gumi, nyáron pedig nyári gumi legyen az autónkra felszerelve. A téli gumi jó, ha már ősszel felkerülnek a kocsinkra, a tévhitekkel ellentétben ehhez nem kell az első havazást sem megvárni, bőven elég, ha a nappali átlaghőmérséklet már nem haladja meg a plusz 7 Celsiusfokot. A nyári gumikat pedig tavasszal kell felszereltetni a kerekekre, amikor a hőmérséklet már elkezdett felmelegedni, és általában napközben már meg is haladja a 7 fokot. A szezonális abroncsok mellett léteznek még a négyévszakos gumik is, melyeket csere nélkül, télen és nyáron egyaránt használni tudunk addig, míg azok teljesen el nem kopnak.
  2. A másik ok, amiért le kell cserélnünk a gumiabroncsainkat pedig pontosan az, hogy azok elhasználódtak, teljesen elkoptak. A használat során a gumik kopását a súrlódás okozza, ennek következtében pedig az abroncs profilmélysége kezd lecsökkenni. Ha ez túlságosan sekély lesz, a gumit már nem tudjuk biztonságosan használni, mindenképpen újat kell vásárolnunk. Ha szezonális abroncsaink a következő évben is vissza fognak kerülni az autónk kerekeire elengedhetetlen, hogy felszerelés előtt ellenőrizve legyenek azoknak profilmélysége, illetve állapota is.

Milyen a jó gumiabroncs?

Gépjárművünk egyik legfontosabb része a kereke, pontosabban az abroncsa, ugyanis ez az egyetlen pontja, ahol az autó érintkezik az úttesttel. Ebből kifolyólag a gumiabroncs saját magunk, utastársaink, illetve a közlekedés többi részvevőinek biztonságát is szolgálja.

Amikor új abroncsot kell vásárolnunk, első sorban azt kell kiderítenünk, hogy milyen méretű gumi kell az autónkra. Ezt sokan nem szokták fejből tudni, de szerencsére az autó kézikönyvéből ellenőrizni tudjuk a gyári abroncsméretet.

A gumi kiválasztása során továbbá szem előtt kell tartanunk, hogy milyen körülmények között, milyen vezetési stílussal, várhatóan mennyit fogjuk használni az adott abroncsokat, ezen múlhat többek között az is, hogy szükségünk van-e a prémium kategóriás abroncsokra, vagy jó lehet számunkra egy középkategóriás abroncs is.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: