Hobbikertész

Kertészkedés pénztárcabarát módon: 3 hasznos tipp

kertészkedés

A kertészkedés nemcsak azt a célt szolgálja, hogy esztétikussá tegyük udvarunkat, hanem egyben egy nagyszerű hobbi és kikapcsolódás is.

Ám mint minden szabadidős tevékenységnek, ennek is van anyagi vonzata. Amennyiben szeretnénk a kertészkedést fenntarthatóbbá és pénztárcakímélőbbé tenni, akkor fogadjuk meg az alábbi praktikus tippeket!

Szerezzünk be többfunkciós kerti szerszámokat

A kert gondozásához szükség van bizonyos eszközökre, például ásóra, kapára, gereblyére, de sokszor jól jön egy ágfűrész, egy lombseprű, egy fűszegélyező vagy egy gyümölcsszedő is. Ennyi szerszám megvásárlásra nem kis kiadás, pláne ha prémium minőségű termékekben gondolkodunk.

Ám érdemes megfontolni az olyan többfunkciós eszközök beszerzését, mint a finnshop.hu-nál kapható Fiskars Quikfit termékek. A széria különlegessége, hogy a fejek cserélhetőek, így egy nyélhez akár több tucatnyi különböző fej csatlakoztatható. Így ha egyszer mondjuk kapálni szeretnénk, máskor pedig gereblyézni, akkor ehhez elég egyetlen nyél, amire pár mozdulattal ráilleszthetjük a megfelelő fejet.

Ha vásárolunk mondjuk 2-3 nyelet és 10 különböző fejet, akkor összességében jóval kevesebbet költöttünk, mintha 10 komplett szerszámot vettünk volna. Ám ezzel a megoldással nem csak a pénztárcánk jár jól, hiszen az eszközök tárolása is sokkal kevesebb helyet igényel majd.

A nyeleket tegyük egymás mellé és támasszuk neki a fészer falának, a különböző fejek pedig egy nagyobb ládában vagy dobozban is elférnek. Ez sokkal praktikusabb, mint a sok szerszámot egymás hegyén-hátán tartani, így ha kisméretű tárolóval rendelkezünk, akkor is megvalósíthatjuk a maximális helykihasználást.

Jó minőségű eszközöket vásároljunk!

Ez minden kerti szerszámra értendő. Lehet, hogy elsőre kifizetődőbbnek tűnhet, ha kedvezményesebb árú eszközöket veszünk, de ne feledjük a régi bölcsességet, miszerint „olcsó húsnak híg a leve”. Szinte biztos, hogy a silány minőségű eszközök még rendeltetésszerű használat mellett is hamar tönkremennek és ismét újakat kell venni. Az évek alatt így meglepően magas összeget költünk el szerszámokra.

Ellenben ha jó minőségű eszközöket (például a Fiskars kerti szerszámait) szerzünk be, akkor bár lehet, hogy a kezdeti kiadás több lesz, de ezekkel a termékekkel nyugodtan tervezhetünk hosszabb távra.

Biztos, hogy éveken keresztül nem lesz gond velük, így hosszabb távon mindenképp jobban megéri a prémium eszközöket választani. Nem beszélve arról, hogy ezekkel sokszor egyszerűbb is dolgozni, ami szintén nem mellékes szempont.

Ha lehet, locsoljunk esővízzel!

Az esővízzel való öntözés a locsolás legfenntarthatóbb módszere. Gyűjtsük össze hordókba vagy tartályokba a csatornából kifolyó csapadékot, majd használjuk fel a kert locsolására!

Az esővizet a növények is szeretik, hiszen nincs teli olyan vegyszerekkel mint a hálózati víz, másrészt mondhatni „ingyen van”, csak össze kell gyűjteni, így a vízszámlánk sem növekszik meg az öntözés miatt.

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: