Támogatott tartalom

Ki az a terapeuta és mivel kereshetjük meg őt?

terapeuta

Ki az a terapeuta? Sokan hallották már ezt a kifejezést és rengetegen találkoztunk vele korábban. A kor embere számtalan problémával küzd – amikben egy jó segítő hatalmas segítséget nyújthat nekünk. Milyen terapeuták léteznek, és hogyan adhatnak választ a problémáinkra?

Íme, összefoglaló cikkünkben mindent összegyűjtöttünk a témával kapcsolatban, amit tudni érdemes.

Milyen problémákkal fordulhatunk a szakemberhez?

Milyen gondokkal, problémákkal fordulhatunk a szakemberhez? Nagyon sok esetben lehet szükség terapeutára. Fontos megjegyezni, hogy nem kell pszichológusnak lenni ahhoz, hogy szakemberként ezt a titulust használhassuk – elegendő az is, ha a megfelelő szakképesítést megszerezzük az adott témában.

Például gyász feldolgozás, depresszió, magánéleti nehézségek – ezek azok, amelyek a leginkább evidens témák valójában.

Kiből lehet terapeuta?

Kiből válhat jó terapeuta? Ez egy nagyon sokszor visszatérő kérdés szokott lenni. Valójában bárkiből, aki megszerezi a szükséges szakképesítést. A pontos jogszabályoknak is érdemes utánajárni – hiszen nem mindegy, hogy milyen szakképesítést és bizonyítványt fogad el a magyar szövetség.

Rendkívül fontos az adott ember személyisége – nyitottnak kell lenni arra, hogy mások problémáira megoldást találjunk, és arra is, hogy figyelmesen meghallgassunk másokat.

Mennyi egy terapeuta díja Magyarországon?

Ez teljes mértékben attól függ, hogy a szakember mivel foglalkozik. Általánosságban véve kijelenthető, hogy egy terapeuta díja óránként 10-30.000 Ft, vannak e feletti és ez alatti árak is – minden a szakember kompetenciáitól, tudásától, felkészültségétől függ. Külföldön még ennél magasabb árak, díjak is vannak.

Milyen más segítő szakmák léteznek még ezen kívül?

Ha másoknak szeretnénk segíteni, akkor vannak egyéb olyan szakmák is, amelyekkel erre lehetőségünk lehet. Ilyenek például az alábbiak:

Életvezetési tanácsadó. Az életvezetési tanácsadók magánéleti elakadásokban segítenek nekünk, valamint abban, hogy a mindennapi problémáinkon túl tudjunk lépni.

Coach. A coach hasonló az életvezetési tanácsadóhoz, azzal a különbséggel, hogy picit szélesebb célközönségre fókuszál a szakember. Lehet szó akár üzleti dolgokról, de lehet szó akár arról is, hogy karriertanácsot ad nekünk.

Tanár. A tanárok azok, akik másokat különféle szakmai ismeretekre megtanítanak. Ha értesz valamihez, akkor taníthatod is – csupán tisztában kell lenni azzal, hogy miket vár el tőlünk az adott niche.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: