Lakberendezés

Kis lakás berendezése – Így nyerhetünk plusz helyet!

kis lakás berendezése

A kis lakások nagyon szépen mutatnak a Pinterest-en és a lakberendezési magazinok oldalain, azonban a valóságban nem egyszer megnehezítik a tulajdonosok dolgát a helykihasználást illetően. A kis lakásokban a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy ugyanazoknak a funkcióknak kell megfelelniük, mint a nagyobb otthonoknak.

A család itt piheni ki a fáradalmakat, időnként vendégeket fogad, és természetesen nem kevés használati tárgyait is használ, valamint tárol. Ha nem figyelünk oda, akkor a kis lakást könnyen élhetetlennek, zsúfoltnak érezhetjük egy idő után.

A kis lakások esetében két dologra kell törekedni, az egyik, hogy minél praktikusabban oldjuk meg a tárolást, a másik pedig hogy optikailag nagyobbnak láttassuk a teret. Cikkünk további részében ezekhez adunk néhány ötletet, helyiségről-helyiségre haladva.

A kis lakások berendezése során rengeteget segít, ha az olyan kihasználatlan területeket is használjuk, mint a falak és a mennyezet. A konyhában szereljünk fel kapókat a falra, erre kerüljenek a serpenyők és más gyakran használt konyhai eszközök.

Ha olyan lakásban élünk, ahol van lépcső, akkor ezt a lépcső alatti területet is használjuk ki, még pedig oly módon, hogy szekrényeket és polcokat építünk be. Ezek rengetek tárgyat képesek elnyelni, emellett esztétikusak is.

Kis fürdőszobában nagyon sokat játszhatunk a kiválasztott szaniterek méretével és alakjával, valamint a helyiség színével és világításával is. Használjunk világos színárnyalatokat, a világítást pedig spot lámpákkal és tükörvilágítással oldjuk meg.

A polcozás itt is jó szolgálatot tehet, a polcokon dekoratív tároló dobozokban helyezzük el a tárgyainkat. Érdemes inkább zuhanyzóban gondolkodni és ebből is sarokmegoldást preferálni, így nagyon sok helyet nyerhetünk. Ha ragaszkodunk a fürdőkádhoz, akkor a sarokkádat vagy az ülőkádat válasszuk.

kis fürdőszoba
Kép forrása: Freepik.com

Kis alapterületű, ugyanakkor nagy belmagasságú lakásokban felfelé is „terjeszkedhetünk”. A gyerekszobába válasszunk emeletes ágyat, így alatta kialakíthatjuk a tanuló sarkot íróasztallal, vagy helyet szabadíthatunk fel egy szekrény számára.

Ha a belmagasság nem teszi lehetővé, hogy emeletes ágyat helyezzünk el a helyiségben, akkor a kanapé vagy a pakolható ágy tehet jó szolgálatot.

A nappaliban az egybefüggő sarokkanapé helyett részesítsük előnyben a kisebb kanapékat, és vásároljunk hozzájuk többfunkciós ülő bútorokat, például puffokat, ezeken ülhetünk, vagy akár a lábunkat is pihentethetjük rajtuk.

A lakás minden részéről elmondható, hogy rendkívül nagy a színek szerepe, a sötét színek összenyomják a teret, míg a világos árnyalatok segítenek nagyobbnak láttatni a helyiséget. Falfestésénél a világos árnyalatokat, vagy a fehér színt részesítsük előnyben.

Magyarországon nagy hagyománya van a szobanövények tartásának is, kis lakásban azonban problémás lehet a növények elhelyezése és könnyen zsúfolt hatást érhetünk el. Természetesen nem kell lemondanunk a szobanövényekről, azonban néhány szempontot érdemes figyelembe vennünk.

A nagytermetű, nagylevelű szobanövények nem jelentenek jó választást kis lakásokba, szépségük egy tágas szobában tud érvényesülni, pici nappaliban azonban aránytalanul sok helyet foglalnak el. Válasszunk inkább kisebb, lassan növekvő érdekes formájú, vagy virágzó szobanövényeket.

Ezeket helyezzük el a dohányzóasztal, vagy a komód tetején, szinte vonzzák majd a tekintetet és barátságos hangulatot teremtenek. A másik megoldás, ha házilag zöldfalat készítünk, csüngő szobanövényekből és kisebb termetű fajokból.

A saját készítésű zöldfal egyrészt izgalmas lakásdísz lehet, másrészt viszonylag sok növényt tudunk benne elhelyezni anélkül, hogy sok helyet foglalnának el.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a kis lakás berendezéséhez. További lakberendezési tanácsaink a Lakberendezés rovatban olvashatók!

Képek forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: