Lakberendezés

Kis nappali berendezése – Így hozzuk ki a belőle a legtöbbet!

kis nappali berendezése

A lakás központi helyisége a nappali, ez az a tér ahol a család összegyűlhet, itt ültethetjük le a vendégeinket vagy kipihenhetjük a nap fáradalmait a munkából hazatérve. A nappalinak tehát számos funkciót kell ellátnia, amihez természetesen szükséges van megfelelő méretű, kényelmes bútorokra is.

A kis nappali berendezése igencsak nehéz lehet, hisz egyszerre kell megoldanunk, hogy elegendő ülőhely legyen a család számára, elférjenek a tárolásra szolgáló bútoraink, biztosított legyen a kényelmes átjárás a berendezési tárgyak között, a szoba pedig ne keltsen zsúfolt hatást.

Szerencsére számos olyan megoldás létezik, amely segít, hogy ügyesen használjuk ki a rendelkezésünkre álló teret, valamint vannak olyan apró trükkök is melyekkel nagyobbnak láttathatjuk a helyiséget a valós méreténél. A továbbiakban ezekről a megoldásokról lesz szó.

Így válasszunk bútorokat és kiegészítőket kis nappaliba!

Kis nappali berendezésénél a legfontosabb szempont, hogy könnyedebb hatású, kisebb bútorokkal rendezzük be a szobát. Szekrények közül válasszuk a keskenyebb elemekből álló darabokat, vagy gondolkodjunk alacsony, de szélesebb tároló szekrényekben.

A nappali leghangsúlyosabb bútordarabja a kanapé, melyet akár térelválasztásra is használhatunk. Érdemes kisebb kétszemélyes kanapét vásárolni, az alacsony vagy állítható háttámlájú típusok szintén jó szolgálatot tehetnek.

A többi ülőhelyről egymásba rakható étkezőszékekkel vagy puffokkal is gondoskodhatunk. A puffok azért is jelentenek remek megoldást, mert nem csak ülőhelyet biztosítanak, hanem asztalkának vagy lábtartónak is használhatók, egyes típusok belsejébe pedig még pakolni is lehet.

színes kiegészítők
Kép forrása: Pexels.com

Ahogy a bútorok, úgy a kiegészítők és dekorációs tárgyak esetében is érdemes inkább a kisebb darabok közül válogatni. A világításhoz jó megoldást jelent egy modern állólámpa, vagy asztali lámpa, amely nagyon hangulatos megvilágítást ad.

Ha szeretjük a fotókat, akkor érdemes több, kisebb képkeretet akasztani a falra, ahelyett, hogy egy nagy faliképet helyeznénk fel.

Így növeljük meg a térérzetet!

Bár véges hely áll a rendelkezésünkre, néhány apró trükkel a valós méreténél nagyobbnak láttathatjuk a nappalit. A falak festéséhez mindig világos színeket válasszunk és figyeljünk arra is, hogy a mennyezet soha ne legyen sötétebb színű, mint a falak.

Ha a világos színeket önmagában unalmasnak találjuk, akkor jó megoldás lehet, ha a kanapé mögötti falat más színre festjük, esetleg tapétázzuk. A hangsúlyosabb színek a díszpárnákon vagy a függönyökön is visszaköszönhetnek.

A csíkok használat szintén rengeteget segíthet abban, hogy nagyobbnak tűnjön a szoba, a falakon hosszában festett csíkok magasabbnak, a vízszintesek szélesebbnek láttatják a nappalit. A szőnyegen szintén megjelenhet csíkos minta, ez ugyanis optikailag távolítja egymástól a berendezési tárgyakat.

A sötét helyiségek mindig kisebbnek tűnnek, ezért a természetes és a mesterséges fény is a segítségünkre lehet a tér nagyításában. Ne válasszunk túlságosan nehéz függönyöket, áradjon be a fény az ablakokon! Helyezzünk el álló vagy asztali lámpát is a szobában.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a kis nappali berendezéséhez. További lakberendezési ötleteink a Lakberendezés rovatban olvashatók.

Képek forrása: Pexels.com

Forrás: DettyDesign

Még több cikk a rovatból: