Építkezés-Felújítás

Klikkes vinyl padló lerakása házilag

vinyl padló

A vinyl padló az utóbbi néhány évben egyre nagyobb népszerűségre tett szert, mivel számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, lerakása pedig, főleg a klikkes vinyl padló esetében, nem bonyolultabb, mint a laminált padlóé.

A vinyl padlót egymásba illesztéssel, valamint ragasztással lehet lerakni, utóbbi kicsit nagyobb precizitást igényel, a vágás, illesztés és ragasztás miatt, de kis odafigyeléssel ez a munka is elvégezhető szakember nélkül.

A klikkes vinyl padlólapokat egymásba pattintva, ragasztás nélkül fektethetjük, ami lényegesen egyszerűbb módszer, mint a ragasztás. Természetesen néhány dologra azért nem árt figyelnünk, ha tartós és szép munkát szeretnénk kiadni a kezünkből.

A továbbiakban összefoglaljuk milyen eszközökre és anyagokra van szükség a klikkes vinyl padló lerakásához, valamint, hogy pontosan hogyan zajlik a vinyl padlólapok lerakása. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Milyen eszközökre és anyagokra van szükség a klikkes vinyl padló lerakásához?

A klikkes vinyl padló fektetése nem igényel túl sok speciális eszközt, vízmértékre, ceruzára, vonalzóra snitzerre, egy puha fejű gumikalapácsra és a méretre vágáshoz dekopír fűrészre vagy más fűrészre lesz szükségünk.

A fektetés előtt, minden esetben alaposan olvassuk át a megvásárolt vinyl padló használati utasítását, a gyártói előírások és tanácsok betartása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a munkánk tartós legyen!

A lerakás előtt a vinyl padlót hagyjuk 24 órán keresztül akklimatizálódni, abban a helyiségben, ahol majd a lapok lerakását végezzük. Burkolás előtt ellenőrizzük a megvásárolt vinyl padló színét, felületét, a féderek és a nútok épségét, győződjünk meg róla, hogy hibamentesek a lapok. Egy helyiségen belül célszerű azonos gyártási számú vinyl padlólapokat használnunk.

A klikkes vinyl padló lerakásának menete

A klikkes vinyl padló és a ragasztós vinyl padló a lerakás módján túl a lapok vastagságában tér el egymástól. A ragasztós vinyl padló vékonyabb, ezért az aljzat hibái szinte azonnal átütetnek rajta, vagy mélyedések keletkeznek, ha nem tökéletesen egyenletes a felület.

Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a klikkes vinyl padló esetében ne lenne fontos a sima, kiegyenlített aljzat. Ha a felület javításra szorul, önterülő aljzatkiegyenlítővel hozhatunk létre tökéletesen sík, hibamentes aljzatot.

A ragasztós vinyl padló lerakásához képest, szintén lényeges különbség, hogy a klikkes vinyl padló alá, vinyl padló alátétet is fektethetünk, amely számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. A kisebb felületi egyenetlenségeket elfedi, csökkenti a lépések zaját, puhább és kényelmesebb járást biztosít, valamint hőszigetelő tulajdonsággal is bír.

A vinyl padlólapok lerakása előtt mérjük le a területet, a burkolandó felület megtervezésekor számoljunk a falaknál 4-5 mm dilatációs hézaggal, valamint azzal is kalkuláljunk a falak mentén, hogy legalább fél panel szélességű hely maradjon, mivel a nagyon keskeny sorok nem mutatnak szépen.

A csöveknél és a küszöböknél szintén tartsunk 4-5 mm távolságot. Mielőtt egymásba pattintanánk a lapokat, nyugodtan fektessük le őket a felületre, próbálgassuk, nézzük meg, hogyan mutatnak, és csak ezt követően kezdjük el a lerakást.

A padlólapokat a fény beesési irányával párhuzamos rakjuk le, a burkolást az esetek többségében a fal mellett kezdjük, nagyobb helyiségek esetén középen is lerakhatjuk az első sort. A fal melletti sornál, a féder a fal felé nézzen, a nút (mélyedés az illesztéshez) mindig látszódjon, felénk legyen.

Az első lap lefektetése után a következő lapot, kissé ferdén tartva illesszük be az első lap rövid oldali nútjába és kézzel vagy egy gumikalapáccsal, finom ütéssel zárjuk össze a lapokat. Ismételjük ezt a lépést addig, míg elkészülünk az első sorral.

Ha a sor végére értünk vágjuk le a lapból a felesleget. Ha a levágott padlólap darab legalább 30 cm hosszú, akkor a következő sort elkezdhetjük ezzel, az ennél kisebb lapokat azonban már ne használjuk fel a következő sor elején.

Új sor kezdése esetén az új elemet illesszük kissé ferdén az előző sor elemének hosszanti oldali nútjába és csatlakoztassuk a lapot. Haladjunk sorról-sorra, míg az egész helyiségben le nem raktuk a lapokat.

Utolsó lépésként végezzük el a szegélyezést, melyhez vinylből, fából, fémből vagy más műanyagból készült szegélyt is vásárolhatunk. A szegély szépen elrejti majd a dilatációs hézagot, amit hagytunk. Legutolsó simításként burkolatváltó profil segítésével biztosíthatjuk a különböző burkolatok, illetve helyiségek közötti esztétikus átmenetet.

Ha szívesen megnéznéd, hogyan kell a klikkes vinyl padlót lerakni, az alábbi külföldi videót érdemes elindítanod, mely a korábban ismertetett lépéseket mutatja be (kattintás után a videó a YouTube-on indul majd el):

Klikkes vinyl padló lerakása – Videó

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak voltak a klikkes padló lerakásához. Ha szeretnéd megismerni a ragasztós vinyl padló lerakásának legfontosabb tudnivalóit is, olvasd el az alábbi cikkünket: Ragasztós vinyl padló lerakása házilag

Kép forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: