Hobbikertész

Koktélparadicsom fajták, melyeket érdemes kipróbálni

koktélparadicsom

A koktélparadicsom és a cseresznyeparadicsom a termések méretében tér el a hagyományos paradicsomtól, környezeti igényükben, gondozásukban nincs számottevő különbség. Az apró terméseket elsősorban salátákban, tésztákhoz és köretként használhatjuk fel, és természetesen magában is fogyaszthatjuk.

A koktélparadicsom fajták rendkívüli változatosságot mutatnak, a termések többnyire gömbölyűek, de akár körte alakúak is lehetnek, a hagyományos élénkpiroson túl sárga, világoszöld és sötét bordó árnyalatban játszhatnak.

Folytonnövő és determinált növekedésű fajtákat egyaránt termeszthetünk, azonban ha kevés a helyünk és nem tudunk támasztékról gondoskodni, akkor a determinált, törpe növekedésű fajtákat részesítsük előnyben. Ezek jó választást jelentenek akkor is, ha a balkonon kezdünk el kertészkedni.

Cikkünk további részében a legízletesebb cseresznye és koktélparadicsom fajtákat mutatjuk be, a legfontosabb jellemzőikkel együtt. Olyan fajtákat gyűjtöttünk össze, melynek vetőmagját vagy palántáját Magyarországon is meg tudjuk vásárolni, nem szükséges külföldről rendelni.

Cseresznye és koktélparadicsom fajták

Cherolla F1: Középerős növekedésű, korai érésű koktélparadicsom. A kertben és fólia alatt egyaránt termeszthetjük. Bogyója gömbölyű, élénkpiros, repedésre nem hajlamos. A tövek folytonnövők, nyitott lombozatúak. A termések átlagos tömege 15-20 g, egy fürtben körülbelül 20 bogyó terem. Termése kemény és jó ízű, fürtben is szedhetjük. Hervadásos betegségeknek ellenáll, kiválóan alkalmas dekorációhoz és saláták készítéséhez.

Sungold: Édes ízű, narancssárga színű terméseket hozó, folytonnövő koktélparadicsom fajta. Korai érésű, folytontermő. Termései puhák, átlagtömegük 12 g, egész nyáron és kora ősz folyamán szedhetjük őket. Fürtjei nagyok, lazák, gyakran elágaznak.

Tomatoberry: Különleges, eper alakú termésű, korai érésű koktélparadicsom fajta. Rendkívül édes, piros színű terméseit fürtökben érleli, bogyói aprók, súlyuk 10-15 g. Folytonos növekedésű fajta, karózást igényel, friss fogyasztásra, hidegtálakra, salátákba is kitűnő.

Perun: Édes, bőtermő, folytonnövő, sárga színű körte alakú koktélparadicsom. Támrendszert igényel.

Goldkrone: Sárga bogyójú, folytonnövő, támrendszert igénylő koktélparadicsom. A termések átlagtömege 20-30 g.

Limetto: Bő termést hozó, zöld termésű cseresznyeparadicsom, mely friss, gyümölcsös ízű. Akkor érdemes leszedni, amikor a termés héja enyhén sárgává és fényessé válik. A növények nagyon robosztusak, növényházakban és szabadföldön is jól növekednek.

Coralina: Erős, folyamatos növekedésű, piros színű, édes ízű koktélparadicsom. Támrendszert igényel, a fagyokig folyamatosan virágzik.

Sweet million F1: Folytonnövő koktélparadicsom, támrendszert igényel. Apró, kerek, piros terméseit hosszú fürtökben érleli. Rendkívül édes íze miatt friss fogyasztásra ajánlott, de salátákban is kitűnő. Hosszú tenyészidejű, júliustól őszig, folyamatosan és gazdagon terem.

Mcdreamy: Folytonnövő, igen korai érésű, viszonylag kemény bogyójú, mini szilva alakú snack paradicsom. Termései 10-12 g átlagtömegűek, magas szárazanyag-tartalmúak.

Radana: Folytonnövő, karó mellet nevelhető, 1,2-1,5 m-es magasságot elérő szendvicsparadicsom. Apró piros, körte alakú bogyói késő őszig teremnek. Friss fogyasztásra, hidegtálak készítésére alkalmas ízletes fajta.

Black cherry: Rendkívül bőtermő koktélparadicsom, hosszú fürtökben hozza rengeteg apró, gömbölyű, sötét, pirosas barna színű termését. Betegségekkel szemben ellenálló, azonban sok eső hatására kissé reped.

Sungreen: Folytonnövő, közepesnél gyorsabb növekedésű, enyhén megnyúlt gömb alakú, zöldre érő koktélparadicsom. Fürtjei elágazók, termései közepesen kemények, édesek, átlagtömegük 25 g. Akkor szedjük le, amikor a termések zöld színe már kissé sárgás árnyalatúra változik.

Vilma: Korai érésű cserépben és balkonládában is nevelhető paradicsom. Szabadföldön, fólia alatt és lakásablakban való termesztésre egyaránt alkalmas. A tövek nagyon alacsony növekedésűek, ezért a kiskertek ideális növénye. A bogyók átlagos tömege 15-20 g. Termései gömbölyűek, élénkpirosak és jóízűek. A növényeket felhasználhatjuk dekorációs célokra is.

Bajaja: Törpe növekedésű, korai érésű fajta. Balkonládában vagy nagyobb cserépben is termeszthető. Apró, gömb alakú termései friss fogyasztásra alkalmasak.

Bízunk benne, hogy sikerült kedvet csinálnunk a koktélparadicsom termesztéséhez. A későbbiekben a koktélparadicsom vetésével, ültetésével és gondozásával is foglalkozunk majd.

Kép forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: