Hobbikertész

Leander gondozási útmutató kezdő hobbikertészek számára

leander

A leander nem véletlenül az egyik legnépszerűbb kerti dísznövény, hiszen tekintélyes méretű, ideális szoliter, mégsem túl nagy, így kisebb kertekbe, de akár erkélyekre, teraszokra is bátran telepíthető.

Még fontosabb, hogy számtalan, izgalmasabbnál izgalmasabb színváltozatban hozzáférhető, így nagyon egyedi megjelenést kölcsönözhet a kertnek, balkonnak.

A leander emellett csodás hangulatot képes teremteni, megidézi a mediterrán vidékek atmoszféráját, a tengerparti nyaralások kellemes emlékeit. A leander ápolási teendői nem összetettek, de tavasszal többféle feladat akad körülötte!

A mi éghajlatunkon a leander teleltetésre szorul, vagyis a hideg évszakot fedett, védett helyen kell átvészelnie. A téli lakból akkor vehető elő, ha a napközbeni hőmérséklet már tartósan nem süllyed 15 Celsius fok alá.

Ez jellemzően már áprilisban bekövetkezik, esetenként azonban május derekáig is várni kell. Mostanra már jó eséllyel minden leander a szabadban várja a nyarat, azonban ennyi nem elég, más feladatok is vannak.

Átültetés

Az átköltöztetést nem kell minden évben elvégezni, a növény növekedési ütemének függvényében 2-4 évente kerülhet rá sor. A leander tövét megragadva, az edényből kissé kiemelve láthatóvá válik, hogy a gyökérzet mennyire szőtte át a közeget, amennyiben a gyökerek sűrűn kacskaringóznak a talaj szélén, ideje az átültetésnek.

Nem kell azonban feltétlenül nagyobb edény, az is megoldás, ha a gyökérrendszert némileg (10-20 %-os mértékben) visszavágjuk, de ebben az esetben a lombozatot is hasonló arányban meg kell metszeni, ezzel intenzív növekedésre sarkallhatjuk a növényt.

Nagyobb edénybe telepítéskor a cserép aljára helyezzünk pár centiméternyi kavicsréteget, majd minőségi, zsákos termőföldet használva a szokásos módon végezzük el az áttelepítést.

Metszés

A leander jól tűri a metszést, amire a növekedés serkentése és a méret kordában tartása miatt is szükség lehet. A metszést tavasszal lehet elvégezni, a művelethez mindig kifogástalanul éles, tiszta, sőt fertőtlenített ollót használjunk.

Több növény metszése esetén az egyes példányok visszavágása között az ollót fertőtlenítsük, így a betegségek átvitelének esélye minimalizálható. A metszés azért fontos, mert a leander a hajtások végein hozza leveleit, ha ágai túl nyurgára nőnek, akkor a növény dekorációs értéke csorbul, illetve mérete is nehezen kezelhetővé válik.

A visszavágás során a hajtások felső 30-40 centiméteres szakaszát távolítsuk el, valamint a leveleket is csípjük le, a hajtásokon maradó levélnyelek maguktól leszáradnak majd. Ne alkalmazzunk túl erős, radikális visszavágást, mert így a virágzás az adott évben részben vagy egészben elmaradhat.

A leander ugyanakkor 5-6 évente radikális ifjító metszést igényel, ekkor a szárakat a talajtól mérve kétarasznyi magasságban vágjuk el, hogy a növény teljesen új hajtásokat nevelhessen.

Utóbbi esetben a leander hosszabb ideig szépségét veszti, ezért ha több példányt nevelünk, ezt a radikális ifjítást szakaszosan, évente más-más példányokon végezzük el, így nem egyszerre válnak dísztelenné növényeink.

Öntözés

A leander öntözése a nyár elejétől válik kiemelt kérdéssé, a kánikulai időszakokban ugyanis érdemes figyelni a rendszeres és kellő mértékű vízkijuttatásra. A leander ugyan mediterrán növény, így a szárazsággal nem áll hadilábon, azonban kerti, főleg dézsás növényként mégis oda kell figyelni rá.

Tavasszal napi egyszer, nyáron inkább naponta kétszer kapjon vizet, lehetőleg a reggeli vagy esti órákban, ilyenkor ugyanis minimális a párolgási veszteség.

A túlöntözést is kerülni kell, földjének kiszáradása után jöhet a következő adag. Ne áztassuk el a növényt, inkább gyakrabban, kevesebb vízzel kínáljuk, mint egyszeri nagyobb mennyiséggel. A leveleket, virágokat nem szükséges vízzel permetezni.

A nyári időszakban az öntözővízbe hetente egyszer adagoljunk virágos dísznövények (vagy kifejezetten leander) számára összeállított folyékony tápoldatot, lombtrágyát.

Cserepes trükkök

A leandert a legtöbben cserépben, műanyag edényben tartják, ami tökéletesen megfelel a növénynek, ám ilyenkor a viszonylag kis térfogatú földje hamar ki tud száradni, át tud forrósodni.

Jó megoldás, ha az edényt fehér vászonanyaggal burkoljuk (vagy esetleg világos edényt alkalmazunk) így a napsugarak lassabban melegítik át azt. A mulcsolás is remek ötlet, a növény talajára szórjunk pár centiméter vastagon fakéreg zúzalékot vagy a leanderhez stílusban is remekül illő hófehér zúzott követ.

A mulcsréteg is szigetelő hatású, ráadásul a gyomosodást is megfékezi. A leandert kevesen ültetik a kerti szabadföldbe, mert az őszi felszedés sokkot jelent a növénynek. Frappáns köztes megoldás lehet, ha edényével együtt süllyesztjük a talajba, így a nyár után egy mozdulattal kiemelhető lesz!

Mulcsanyaggal az edény kiálló pereme elfedhető, így az illúzió tökéletes lehet! Akármiben is nevelkedik a leander, fontos hogy napsütötte, meleg fekvésű területre kerüljön!

Kép forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: