Hobbikertész

Leander gyökereztetése – Részletes útmutató

leander

A leander (Nerium oleander) Dél-Európa mediterrán vidékein őshonos rendkívül dekoratív növény, mely hazánkban is régóta népszerű. Magyarországon többnyire dézsába ültetve neveljük, mivel fagyérzékenysége miatt teleltetést igényel.

A leander meleg, világos helyen, jó szerkezetű, tápanyagban gazdag talajba ültetve, rendszeres öntözés és tápoldatozás mellett fejlődik és virágzik a legszebben. Gondozása során fontos feladat a metszés is, melyet ősszel a teleltetés előtt, valamint kora tavasszal is elvégezhetünk.

Ezt a csodaszép dísznövényt, dugványozás segítségével szaporíthatjuk a legegyszerűbben, melyre a tavasszal lemetszett hajtások is alkalmasak, a legjobb időszak azonban a nyár, amikor szaporítás céljából vágunk le hajtásokat a leanderről.

A dugványokat először vízben kell meggyökereztetni, ezután ültethetjük el őket földbe. A dugványozáshoz vágjunk le 15-20 cm-es hajtáscsúcsokat, ezt követően pedig szedjük le róluk, az alsó leveleket, ezekre nincs szükség a sikeres gyökeresedéshez, csak áznának és rohadnának a vízben.

Segíti a gyökeresedést, ha a hajtás alját ferdén vágjuk, így a vágásfelület nagyobb lesz, szintén segítségünkre lehet, ha a hajtás alsó részén levélcsomó van, ez ugyanis jobban gyökeresedik.

Állítsuk a dugványokat egy vízzel teli edénybe, ez lehet egy magasabb pohár, keskeny befőttes üveg vagy sörösüveg is. Ha az edény sötétebb, akkor a víz könnyebben átmelegszik, ami segít a gyorsabb gyökeresedésben.

A gyökereztetéshez világos, de nem tűző napos, kellemesen meleg helyet keressünk a dugványaink számára. A vizet nagyjából hetente cseréljük, ezt próbáljuk meg úgy végezni, hogy ne húzzuk ki a dugványokat a helyükről, mivel a gyökerek megsérülhetnek.

A dugványok néhány hét alatt gyökeret eresztenek, ezt követően elültethetjük őket jó szerkezetű, tápanyagban gazdag virágföldbe. Ha néhányszor visszavágjuk őket, akkor bokrosabb formájú növényt nevelhetünk belőlük.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a leander gyökereztetéséhez. Sok sikert kívánunk hozzá!

Kép forrása: Pixabay.com

További olvasnivaló: Leander gondozási útmutató kezdő hobbikertészek számára

Még több cikk a rovatból: