Támogatott tartalom

Leltár nélkül kivehetem? – Albérlet 2023-ban

albérlet

Habár az albérlet árak 2023-ban sem csökkennek, a fiatal felnőttek és fiatal családok körében egyre elterjedtebb megoldásként jelenik meg az albérlet, mint választott lakhatási megoldás. Ennek több lehetséges oka van, lássuk miért választják egyre többen az albérletet a saját lakással szemben.

Végleges otthon?

Több fiatal egyén és pár életében még változó tényező, hogy melyik megye melyik településén, vagy akár az is, hogy melyik országban szeretnék folytatni az életüket. Ilyen kérdéses helyzetekben az ember nyilván nem a letelepedésre készül.

Mikor a munkahely és az élettér is változékony, egyszerűen szükségtelen a saját ingatlan vásárlása. Egy albérlet ennél jelentősen kevesebb kötöttséget jelent.

Ingatlanpiac helyzete

Egy másik indok, hogy az elmúlt években az ingatlanpiacon is jelentős áremelkedés történt, nagyobb mértékű, mint az albérleti díjak esetében. Ennek számos gazdasági oka van, többek között az infláció, és a kedvezményes hitelek, melyek nagy mértékben növelték az ingatlanárakat.

Ezen okokból jelen helyzetben a saját tulajdonú ingatlan közel elérhetetlen álommá vált a húszas-harmincas éveikben járók számára.

Albérleti szerződés és leltár

Ha bérlemény, akkor célszerű odafigyelnie a legfontosabb dokumentumokra; ezek az albérleti szerződés, és a leltár. Az előbbi teljesen egyértelmű, a tulajdonos vagy főbérlő és az albérlő között köttetik, és az ingatlan lakáscélú használatba adásáról szól, a szerződésben meghatározott időre.

Az utóbbi pedig ennek a kísérődokumentuma. A leltár tételesen tartalmazza az ingatlan állapotát és felszereltségét. Ez a dokumentum semmiképp nem elhagyható, se nem elhanyagolható, hiszen jogviták sora ellen nyújt védelmet.

Bár hosszadalmas lehet elkészíteni a teljes leltárat, mégis minél alaposabb annál jobb. Hiszen ez a dokumentum védi a tulajdonunkat, mint bérbe adóként mind pedig bérlőként.

Hosszabb távú bérlés esetén megesik, hogy néhány használati tárgy, mint mondjuk egy ruhaszárító vagy egy turmixgép tönkremegy és ugyan pótoljuk, de már sajátunkként kezeljük. Ezek a tárgyak a főbérlővel egyeztetendők.

Tulajdonosként kérhetjük, hogy az eredeti termékkel azonos modellel pótolják a meghibásodottat vagy annak értékét visszatarthatjuk a kaucióból, tehát nem vagyunk kötelesek elfogadni a bérlő által választott új terméket.

Leltárhiány

„Sikkasztás miatt nyomoznak egy székesfehérvári nő és egy férfi ellen, akik ellopták a főbérlőjük edényeit és a tévéjét, amikor kiköltöztek az albérletből. A televíziót eladták.” Írja az Origo. Ebben a jogesetben a leltár egyértelműen bizonyította, hogy az eltulajdonított értékek a főbérlő tulajdonát képezték.

Fordított helyzetben a lakót is védi, hiszen a főbérlő sem követelheti a bérlők tulajdonát, ha leltár bizonyítja, hogy az nem az ingatlan berendezésének, felszerelésének része. Albérleti szerződés és leltár készítéséhez használja a Szerzi okosdokumentumait, melyek mindig naprakészek.

Ha további kérdése merül fel, az oldalon keresztül lehetősége van online jogi tanácsadás szolgáltatást igénybe venni akár három órán belül, ahogyan szeretné chat vagy videóhívás formájában.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: