Hobbikertész

Macskajaj – Jaj nektek cicusok, kutyusok

macskajaj

Senki nem szereti, ha a kertjét a házi kedvencek, vagyis a kutyusok és a cicusok megrongálják, összepiszkítják. Azonban mivel a macskáknak és az ebeknek is rendkívül kifinomult a szaglása, így akár bizonyos kerti növények ültetésével is védekezhetünk a probléma ellen. Az egyik leghatékonyabb a Coleus canina.

A Coleus canina népi elnevezéséből több is akad, leggyakrabban Macskajaj-nak hívják, de gyakran Macska űzőként is emlegetik. Mindenesetre a név meglehetősen beszédes, mivel a cicusok messziről elkerülik a helyet, ahová ültetve van, de ez a kutyákkal sincs másként.

Hogy milyen növényeket nem szeretnek a kutyák és a macskák, arról itt olvashatsz bővebben, de a Macska-jaj mindenképpen az élmezőnybe tartozik. Kedvenceink azért nem kedvelik ezt, az egyébként kellemes kinézetű növényt, mert rendkívül büdös, de ami ennél is fontosabb, hogy az „illata” nagyon közel áll a kutya és a macska vizeletének a szagához.

A növény ezzel lényegében létrehozza saját territóriumát, amit így az állatok a lehető legmesszebbről elkerülnek.

A funkció és az esztétika találkozása

Az eredetileg Indiából és Dél-Amerikából származó növény esztétikailag is tetszetős, nem a legszebb dísznövények közé tartozik ugyan, de mindenképpen mutatós.

Éppen ezért az egyik legpraktikusabb megoldás a kutyák és macskák távol tartására, hiszen mindez úgy történik, hogy még gyönyörködhetünk is benne. Nem véletlen, hogy otthoni környezetben, vagyis lakáson belül is sokan ültetik ezt a virágot.

A Macskajaj gondozása

Jól bírja a napfényt

A Macskajaj bírja a szárazságot és az erős napfényt is, ami egyszerre jó és rossz hír is a kert tulajdonosoknak.

Mivel szárazságtűrő, így a meleg nyári napokon sem kell azért aggódni, hogy nem locsoljuk meg minden nap, hiszen bírni fogja a gyűrődést. Ugyanakkor, mivel a napfényt kedveli, így árnyas helyeken kevésbé állja meg jól a helyét. Tuják védelmére például, így kevésbé tesz jó szolgálatot.

Ládába és földbe is ültethető

A kutyák és macskák elriasztása végett érdemes tudni, hogy a Macskajaj a kiültetés mellett balkonládában is remekül érzi magát. A kifejlett mérete, talajtól, illetőleg tápanyagtól függően olyan 20-30 centiméter magas, ezt pedig megfelelő tartás mellett egy-két hónap alatt eléri.

Talaj

Bár a Coleus canina igénytelen növény, és a homokos talajon is jól érzi magát, azért, mint a legtöbb növény, meghálálja a tápanyagban gazdag földet.

Ezért nyugodtan tehetünk alá virágföldet is, főleg az ültetési időszakban, mert így gyorsabban fog nőni ez a remek kutya és macska riasztó.

Trágya

A Macskajajt alapvetően nem kell trágyázni, de ha mégis megtesszük, akkor sincsen semmi probléma, sőt a növekedését és a virágzását erősíthetjük vele.

Túlzásba vinni azonban nem szabad a dolgot, ha havonta egy kevéske műtrágyát szórunk rá, az bőven elegendő és a növény is meg fogja hálálni a törődést

Tavasztól ültethetjük

A Macskajaj április közepétől nyár közepéig ültethető, azonban fontos odafigyelni rá, hogy bár a későbbiekben nem, az ültetést követően napi locsolást igényel.

Ha már eléri a 10-15 centiméteres magasságot, akkor kevesebb vízzel is beéri és elegendő hetente kétszer-háromszor meglocsolni.

Szaporítás

A Macskajajt szárról, azaz dugványozva ültetjük, pontosabban szaporítjuk. A lényeg, hogy a szár csomópontja felett lévő hajtásokat kell levágni.

Fontos, hogy a zsengébbeket, melyek alig 2-3 centiméter nagyságúak. Ezeket a vágás után vizes homokba, földbe, esetleg szűrt kavicsba kell ültetni. Mindenképpen fontos számára a megfelelő napfény és nedvesség biztosítása.

Miután a dugványokon megjelennek a gyökerek, ki lehet ültetni őket a végső helyükre. Érdemes azonban várni, amíg a gyökérkezdemények szintén elérik az egy centis hosszúságot, így biztosabban fognak megmaradni.

Kedveli a párát

A Coleus canina gyökérzete kissé csenevész, így nagyon hálás, ha a kezdeti időszakban párás környezetben tartjuk. Az ültetés után tehát célszerű, egy virágcseréppel letakarni, ha így teszünk, akkor gyorsabban fog fejlődni.

Kesztyűben gondozzuk

A növény nem véletlenül tartja távol magától a kutyákat és macskákat, erős illata miatt ugyanis enyhén mérgező hatású. Érdemes tehát, ültetéskor és szaporításkor kesztyűt használni.

Szabad kézzel sem fog semmi tragédia történni, de ha véletlenül a szánkba jutnak a növény nedvei, akkor kisebb hányingerrel és hasmenéssel azért számolhatunk.

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: