hullámos papagáj

Egy darabka természet költözik otthonunkba, amikor madártartásra vállalkozunk. Ám hogy huzamos és mindkét fél számára kellemes legyen a kapcsolat, meggondoltan kell a vásárlásról dönteni, s érdemes megismerni azokat a feltételeket, amelyek a jövevény életében alapvetően fontosak. Cikkünk további részében összefoglaltuk a lényegesebb tudnivalókat!

Ha szívesen olvasnál a vadon élő madarakról is, akkor látogass el a thinker.hu weboldalra, ahol sok érdekességet találsz a Magyarországon élő különleges madarakról, valamint megismerheted a kék szajkó életmódját is.

Milyen madarat válasszunk?

Az állatkereskedések kínálatában nagyon sok könnyen tartható kis énekesmadár szerepel. Egyik sem marad csöndben, énekel, csipog, vagy zajong, szeret néha a lakásban egy kicsit röpködni, általában kiszórja a magot, kifürdi a vizet, de ez elenyésző gond ahhoz az élményhez képest, amit tartásuk, gondozásuk és – ha sikerül – fiókanevelésük apró részleteinek megfigyelése ad.

Az egyszerűbben tartható madarak közül a „bőbeszédű” zebrapintyet, a „kis bohóc” japáni sirálykát, a gyönyörűen trillázó kanárit, vagy a közismert hullámos papagájt válasszuk. Ők szerencsére könnyen szaporíthatók, nem túl igényesek, de természetesen megfelelő mageleséget, tiszta ivóvizet, és legalább heti rendszerességgel tojásos eleséget, almát, és salátát igényelnek.

Akinek már nagyobb gyakorlata van a madártartásban, az mozambiki csicsörkét, amandinát, vagy tigrispintyet is választhat. Az ő szaporításuk már jóval nehezebb. Ha tojnak is, nem mindig keltik ki a fiókákat, ezért a japáni sirályka „nevelőszülői” segítségét szokták igénybe venni. Ez viszont azért gond, mert a fiókák felnőve a pótszülőhöz fognak vonzódni, fajtársaikhoz viszont nem.

Milyen felszerelésekre van szükség a madártartáshoz?

hullámos papagáj
Kép forrása: Freepik.com

Ha már sikerült kiválasztani a kis kedvencet, a másik feladat az elhelyezés. Erre a kalitka (profibb, és nagy hellyel rendelkezők esetén a volier, vagy egy röpde) a legjobb megoldás. A kalitka készülhet fából, fémből, de műanyagból is.

A szinterezett fém, illetve műanyag kalitka nagy előnye, hogy tartós és egyben praktikus is. Az újabbakon két-három ajtó található, amire a műanyag fürdőt, vagy később a szükséges odút felszerelhetjük.

Praktikus, ha a kalitka kihúzható fiókkal rendelkezik, mert megkönnyíti a takarítást. Ha a kalitka alul tenyérnyi magasságig körbe van véve üveglappal, akkor a magokat is nehezebben szórják ki a kedvenceink. A kalitka aljára homokot terítsünk.

Belül legyen etető- és itatóedény, s ha lehet, a különféle eleségeknek külön-külön edénye. A kalitkákat általában két ugrópálcával forgalmazzák. Ezeket csak akkor hagyjuk meg, ha fából készültek, a műanyag pálcákat inkább helyettesítsük megfelelő méretű faágakkal.

Az ülőrudak átmérője akkora legyen, hogy a madár azt félig tudja átfogni, ebben az esetben ugyanis a karmai normálisan kopnak. A különböző méretű rudak jobbak, hiszen a természetben sem egyforma ágakon ülnek, így lábukat is edzik.

Mire figyeljünk a kalitka megvásárlásakor?

A kalitka mindig négyszög alapterületű legyen, a köralapú kalitkák szépek, de a madarat nyomasztják. Általában, ha megfelelő kalitkát keresünk, tartsuk szem előtt a következő szempontokat: legyen legalább olyan széles, hogy a madár akadálytalanul ki tudja nyitni a szárnyait.

Az ugrópálcán ülve a madár kényelmesen elférjen, ha fordul, akkor a kalitka rácsába ne akadjon be a farka. Minél kisebb egy madár, annál nagyobb a mozgásigénye. A kalitka ajtaja akkora legyen, hogy azon kényelmesen kiférjen.

Általában egy kalitka mérete akkor megfelelő, ha a magassága kétszerese a madár testhosszának, a hossza a háromszorosa, a szélessége pedig a szárnyak fesztávolságánál egy kicsit nagyobb. Ám tudnunk kell: mivel minden madár külön jellem, ezért egy fajon belül az egyes egyedek mozgásigényében nagy eltérések lehetnek.

Hogyan helyezzük el a kalitkát?

hullámos papagáj
Kép forrása: Freepik.com

Legyen a lakáson belül egy állandó helye a kalitkának. Érhesse a napfény, viszont ne legyen se huzatos, se füstös helyen. Lehetőleg ne tegyük túl közel a televízióhoz, mert némelyik madarat kifejezetten idegesíti a készülék vibrálása.

A madarak általában párban, vagy csoportosan érzik magukat jól, ezért lehetőleg minimum két madarat tartsunk. Ha mégis magányos a kedvencünk, akkor olyan helyen legyen, ahol a család a nap zömét tölti, mert igényli az ember közelségét, különben unatkozna.

A kalitkát természetesen a nap folyamán áthelyezhetjük, kivihetjük például a kertbe vagy az erkélyre. Ha tartósan a szabadban helyezzük el, mindig legyen a kalitkában árnyékos rész is.

Záró gondolatok

Természetesen arra is kell gondolnunk, hogy a gyerekek kezdeti lelkesedése – tisztelet a kivételnek – az idő múlásával alábbhagy, ezért madarainkat a továbbiakban már rendszerint a szülőknek kell gondozniuk. Akit ez nem riaszt vissza, az bátran vágjon bele a madártartásba, mert egyedülálló élménnyel gazdagít a kis szárnyasok gondozása, életük, szokásaik megfigyelése.

Képek forrása: Freepik.com

Forrás: MTI Archívum / Szerző: Dr. Sütő András

Még több cikk a rovatból: