Építkezés-Felújítás

Már láthatóan lassul az ingatlanpiac

ingatlan

Az ingatlanpiacon a 2015-ös éve eleje óta tapasztalható szárnyalás úgy tűnik, most véget ért. A covid, majd az Orosz-ukrán háború hatására kialakult áremelkedés, kamatemelés és az energia jelentős drágulása úgy tűnik, kiszúrta az ingatlanlufit.

A változások már jól láthatóak az ingatlanpiaci statisztikákon. Több megyeszékhelyen is megállt az árak emelkedése és az ingatlan keresők is elég visszafogottan keresgélnek.

Ingatlan keresések száma 2021-ben és 2022-ben

Minden évben január hónapban keresnek a legtöbben ingatlant. Ez így volt 2021-ben és 2022-ben is. Viszont a két évben nagyon különbözően alakult az ingatlan kereslet.

statisztika
Kép forrása: MegveszLAK.hu

A 2021-es évben október 22-ig többnyire egyenletesen csökkent az ingatlan keresések száma, míg 2022-ben nyár elején és nyár végén is megugrott az ingatlan kereslet több hétre is.

A 2022-es nyár végi nagyobb érdeklődésnek az energia drágulás bejelentése vetett hirtelen véget. Szeptember első 3 hetében jelentős visszaesést tapasztalhattak a keresletben az ingatlan értékesítők. Az ingatlanok iránti érdeklődés 20-25%-al esett vissza nagyon rövid idő alatt.

Ingatlan kereslet különbségei megyénként

Természetesen az ingatlan keresletben is jelentős különbségek vannak az országon belül. Az alábbi ábrán 2022 október első 3 hetének ingatlan keresési különbségei láthatók.

statisztika
Kép forrása: MegveszLAK.hu

A kereslet Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legmagasabb. Pest megyében és Nógrád megyében is sokan keresgéltek ingatlant (96%). Somogy megyében is magas volt az ingatlanok iránti érdeklődés (90%). Budapesten jelentősen visszaesett az ingatlan keresések száma (76%).

A legkisebb érdeklődést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatták az emberek az ingatlanok iránt (41%). Nagyon kevesen keresgéltek ingatlant Baranya megyében és Komárom-Esztergom megyében is.

Használt lakások árváltozása 2022-ben

A legtöbb megyeszékhelyen és Budapesten 2022-ben is tovább nőtt az eladó lakás hirdetések átlagára. Augusztusban és szeptemberben viszont több megyeszékhelyen is megállt az áremelkedés, vagy még csökkenni is kezdett a használt lakások átlag négyzetméterára. Az ingatlan kereslet csökkenése miatt az eladók kénytelenek egyre többet engedni a kínálati árból.

Már a megyeszékhelyek 60%-ánál megállt az áremelkedés, vagy csökkenni kezdett a használt lakások átlagos négyzetméterára. Budapesten szeptemberben csak pár száz forinttal emelkedett az átlagos négyzetméterár az augusztushoz képes.

A magas inflációt figyelembe véve azt lehet mondani, hogy a reál árak emelkedése már minden megyeszékhelyen megállt. Sok helyen már jelentős csökkenést is tapasztalhatnak a használt lakást keresők.

Várhatóan a kisebb és az energiatakarékos házak és lakások ára tovább fog emelkedni, míg a kevésbé korszerűek ára jelentősebben csökkenni fog, vagy csak kismértékben fog emelkedni az infláció miatt. Gyors áresés valószínűleg nem fog bekövetkezni az ingatlanpiacon.

Ha szeretnéd eladni az ingatlanod

A megveszLAK.hu országos ingatlan hirdetési portálján az ingatlan hirdetés ingyen lehetséges a magánszemélyeknek! Nincsenek rejtett költségek. Magánszemélyek összesen 1db ingatlan hirdetést adhatnak fel. A hirdetéshez maximálisan 20 fotót lehet feltölteni minden egyéb plusz költség nélkül.

Képek forrása: Pixabay.com; MegveszLAK.hu

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: