Hobbikertész

Márciusi kerti munkák – Ezek a legfontosabb teendők

kertészkedés márciusban

Végre elérkezett a március, amit valószínűleg minden hobbikertész már izgatottan várt. Az első tavaszi hagymás virágok már a kertekben virítanak, a napsugarak pedig időnként igen csak kellemesen melegítenek.

A februári kerti munkák nagyrészt még a tervezésről, a szerszámok és eszközök karbantartásáról és egy-egy hidegtűrő zöldségféle elvetéséről szóltak, márciusban azonban már lényegesen több teendőnk akad, legyen szó akár a díszkertről, akár a veteményesről. Cikkünkben ezeket a tennivalókat foglaltuk össze.

Márciusi tennivalók a díszkertben

Amennyiben díszfüvek is találhatók a kertünkben, a tavalyi lombjukat és a szárukat 12-15 centiméter magasságban vágjuk vissza. Január és március között érkezik el a nyáron és ősszel virágzó cserjék metszésének ideje is. A metszés során mindig vegyük figyelembe az egyes fajták tulajdonságait.

Márciusban a fagyok elmúltával, metszhető a rózsa, a borbolya, a nyári orgona, a madárbirs, a gyöngyvirágcserje, a kecskerágó, a magyal, a hortenzia és az orbáncfű is. Távolítsuk el a kerti hortenzia tavalyi virágfejeit, ezt követően a vesszőt a felső duzzadt rügyre vagy rügypárra metsszük vissza.

A nyári orgonából, a kékszakállból, a sudárzsályából és a japán gyöngyvesszőből ilyenkor van lehetőségünk természetes formájú, tőből elágazó bokrot nevelni. Az örökzöldek közül a tuja, a boróka, a hamisciprus és a tiszafa a hónap végén megmetszhető, míg a tűlevelűek metszésével egészen júniusig kell várnunk.

A félcserjéket, például a levendulát is, a fás részig történő visszavágással fiatalíthatjuk meg. Az olyan ősszel virágzó évelők tövét, mint amilyen a krizantém, tavasszal jó szétosztani, ilyenkor szaporíthatjuk tőosztással az árnyékliliomot is.

Ha szeretnénk földlabdás díszfákat vagy cserjéket ültetni, azt is megtehetjük ebben a hónapban. Általános tennivalóként a gallyak, kövek és egyéb nem gyepbe való dolgok összeszedését lehet megemlíteni, így jóval könnyebb lesz majd a dolgunk az első fűnyírás alkalmával. Gereblyézzük át alaposan a fűfelületet.

Márciusi tennivalók a veteményesben

Nem csak a díszkertben, hanem a veteményesben is megkezdhetjük a munkát. Ha az ősz folyamán hidegtűrő zöldségeket vetettünk, a tavaszi vetés megkezdése előtt, először ezekre szánjunk egy kis időt.

Az ősszel vetett spenótról, sóskáról, és jégsalátáról is lekerülhet a takarás, ellenőrizzük azt is hajt-e a petrezselyem és a talajban hagyott zeller. Az időjárás függvényében elkezdhetjük a tavaszi vetést is jól előkészített és megmunkált ágyásokba.

Márciusban vethető és ültethető a petrezselyem, a paszternák, a spenót, a retek, a borsó, a vöröshagyma és a tavaszi fokhagyma. Az egyes zöldségfélék környezeti igényeiről rengeteg hasznos információt találunk az interneten valamint szakkönyvekben, emellett a vetőmagok csomagolása is segítségünkre lehet.

A csomagoláson minden esetben megtaláljuk a vetés és betakarítás időpontját, a vetés mélységét, valamint az ideális tőtávolságot is, e tudnivalók birtokában, bátran nekiállhatunk a magok vetésének.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek a korai tavaszi munkák elvégzéséhez. Sikeres kertészkedést, valamint bőséges termést kívánunk!

Kép forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: