Támogatott tartalom

Még mindig növekednek a termelői árak

termelői árak

Mindössze egy év telt el, azonban az árak máris 31%-os növekedést mutatnak, cikkében írja a gepkozvetito.hu. Ezen belül a vágósertés tartja a rekordot, ami egyetlen hónap alatt 15%-os áremelkedést hozott. Már a tavalyi évben is megéreztük a drágulás szelét, azonban az év végén alakuló számok mindenkinek feltűntek.

A Központi Statisztikai Hivatal újabb és újabb jelentéseket közölt, ahol a százalékok rossz hírrel szolgálnak.

Először is meg kell néznünk a növénytermesztési és kertészeti termékeket, amik az élő állatok tenyésztésének az alapjai. A 38,6 %-os emelkedés igazi hullámot indított el, hiszen mindent magával rántott. Az állattenyésztés az élő állat értékét is megemelte, ami 17,5%-ot jelent.

Sokan még emlékeznek a tavalyi csökkenésre is, ez azonban egyetlen hónapig tartott. Azóta a sertés is folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, amihez a vágómarha és a baromfi is csatlakozott. És vajon mihez vezet a 33,8%-os emelkedés a vágómarhánál?

Nyilvánvalóan ahhoz, hogy a bolti tejet is sokkal drágábban fogjuk megkapni. Eközben a baromfik a tojásokat is veszélyeztetik, amik szintén 10%-ot emelkedtek.

Sajnos a gabonáért is többet kell fizetnünk, hiába igyekeznek a gazdák alacsonyan tartani a költségeket, ami magában foglalja a búzát és a kukoricát. Érdekes, hogy a zöldségek közül éppen a burgonya ugrott 55,7%-ot felfelé, ami a magyar termelésnek sem tesz jót. A paradicsomról jobb nem is beszélni, hiszen folyamatosan emelkedik tovább.

Szerencsére ebben a kategóriában néhány jó hírt is kaptunk, mivel a fejes saláta lényegesen olcsóbb lett, a sárgarépa pedig nem drágult tovább. A gyümölcsök is megtartották az eredeti árukat, azonban az olajos növények nem álltak meg az 55,4%-os növekedésig.

A napraforgómag az étolajat is elvitte, ami az egész világon megtapasztalható. Gondban lehetnek az allergiások, mert számokra még nehezebb olcsón választani.

Ritka halfajok tértek vissza a Dunába

Miközben az árak száguldanak felfelé, a rehabilitációs projektek bebizonyítják, hogy a természet képes visszafoglalni önmagát. Az úgynevezett LIFE projekt keretén belül a Szabadság-szigeten található egyik mellékágon eltávolították az összes hulladékot, és megoldották a folyamatos vízáramlást.

Ezután több felmérést is végeztek, ami nagyszerű hírekkel szolgált. A mellékágban olyan halfajok jelentek meg, amik korábban nem voltak jelen, ugyanakkor a védett fajok is visszatértek. Külön érdekesség, hogy nemcsak átutazóban voltak, hanem ott is maradtak, tehát a terület alkalmas a ritka egyedek ott tartózkodására.

A projekt sikerén felbuzdulva a WWF úgy döntött, hogy még három évig szeretné követni a mellékág életét.

A méhészek támogatása is beindult

Egy nemrégiben megjelent kiadvány szerint a méhészek újabb támogatásokat kapnak, amik bizonyára pozitív hatással lesznek a többi termelési ágazatra is. Az Európai Parlament előtérbe helyezi a méhcsaládok védelmét, valamint a mézjelölés egyszerűsítését, hogy minél könnyebben elkerüljék a hamisítást.

A Magyar Méhészeti Program most a járműveket is támogatni akarja, hogy még jobban segítsék a gazdákat. Ez számokban kifejezve 100 millió forintot jelent, ami több vállalkozásnak is segít majd.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: