Támogatott tartalom

Mely kutyafajták hajlamosak leginkább az elhízásra, és hogyan kerülhető el a túlsúly?

kutya

Az elhízás napjainkban nemcsak az emberek, hanem a háziállatok körében is népbetegség. Az állatorvosok egyre gyakrabban találkoznak túlsúlyos kutyákkal, akiket az egészségük érdekében mihamarabb diétára kell fogni.

Mitől híznak el a kutyák?

A válasz nagyon egyszerű: pontosan attól, amitől az emberek, azaz ha a mozgásszegény életmód túl sok evéssel párosul. A túlsúly azonban rájuk nézve is veszélyes, így minél hamarabb újra el kell érni az ideális testtömeget.

Ehhez speciális étrendre, például a Kutyakajas.hu Webáruház Trovet gyógytápjai között is fellelhető fogyókúrás eledelre, és természetesen több fizikai aktivitásra lesz szükség. Bár az elhízás bármely kutyánál jelentkezhet, bizonyos fajták a jellemükből vagy a testfelépítésükből eredően jobban hajlamosak rá, ezért rájuk fokozottan oda kell figyelni.

Angol és francia bulldog

A bulldogok eleve nem a túl nagy mozgásigényükről ismertek, jobban szeretnek inkább csak úgy heverészni a gazdájuk mellett. A nyomott orruk miatt egyébként is nehezebben kapnak levegőt, ezért a megerőltető mozgásra nemigen lehet őket rávenni.

A napi szintű tempós séta viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüld az állat elhízását. Emellett próbálhatod különféle játékokkal is aktivitásra bírni. Az eleséget mindig gondosan adagold, hogy elkerüld a túletetést, ami súlyfelesleg kialakulásához vezet.

Tacskó

Bár a tacskókat eredetileg vadászatra tenyésztették ki, mint kotorékeb, mára azonban már kevesen használják őket e célra, sokkal inkább kistermetű, aranyos házi kedvencekként vannak jelen. Ám ettől még a fajta mozgásigénye ugyanúgy megvan, és ha nem él elég aktív életet, bizony nagyon könnyen elhízhat.

A tacskók esetében is fontos a kiegyensúlyozott étrend, ami állhat akár diétás tápból is, valamint fontos a sok mozgást magába foglaló játék és a hosszabb séta. A rövid lábakra a túlsúly igen nagy terhet ró, ezért mindenképp el kell kerülni az elhízást!

Csivava

Ezt az apró termetű kutyát általában azok tartják, akik lakásban élnek és ők maguk sem igazán aktívak. Való igaz, hogy nincs nagy mozgásigénye és kisebb élettér is elég neki, de ez még nem jelenti azt, hogy nem tud elhízni, sőt!

Ha a gazdi nem gondoskodik a lemozgatásáról és a megfelelő táplálásáról, nagyon könnyen túlsúlyossá válhat. Érdemes kimondottan kistestű vagy lakásban tartott ebek számára készült, energiaszegény táppal etetni, és minden nap gondoskodni arról, hogy fusson, játsszon egy kicsit.

Basset Hound

Ez a fajta talán a leginkább fogékony a hízásra. A tacskóhoz hasonlóan rövid lábakkal rendelkezik, viszont sokkal nyugodtabb természetű, ez pedig nem a legjobb párosítás. Nem szabad hagyni, hogy egész nap heverésszen, és az eledel mennyiségére is nagyon oda kell figyelni, nehogy túletesd.

Szintén érdemes olyan tápot választani, ami csökkentett kalóriatartalommal bír, a jutalomfalatokkal pedig csak csínján, hiszen ezek nagyon hizlalnak. A mindennapos mozgás természetesen az ő esetükben is elengedhetetlen.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: